bezár
 

építészet

2019. 03. 07.
Ezek a múzeumok nyílnak meg idén a Földön
Átfogó körkép
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Ezek a múzeumok nyílnak meg idén a Földön Úgy tűnik, a múzeumépítési láz 2019-ben sem hagy alább. A következő év világszerte sok újdonságot tartogat: új intézmények nyitják meg kapuikat, vagy már meglévők terjeszkednek tovább. Míg ezek közül néhány projekt nemzetközi jelentőségű intézményekhez kötődik – például a MoMA, vagy a kairói Egyptian Museum –, addig vannak kisebb, regionális érdekű tervek is, írja Benjamin Sutton, az Artsy szerzője. Következzen egy összefoglaló a művészeti világot izgalomban tartó új múzeumépítési törekvésekről.

Ruby City

A texasi San Antonióban található Linda Pace Foundation új otthona egy David Adjaye tervezte szabálytalan, vékonyodó konzolos nyúlványokkal ellátott, élénkpiros épület, melyet találóan Ruby Citynek neveztek el. Első látásra talán kicsinek tűnhet (14 ezer négyzetméter), de karakterét megadják drámai vonalai és eltolódó piros síkjai. Az épület 2019 októberében nyitja meg kapuit, és várhatóan nemcsak látványos otthona lesz a 800 darabot számláló kortárs művészeti gyűjteménynek, hanem feltűzi San Antonio városát a művészeti világ térképére is.

r

r2

 

Museum of Modern Art (MoMA) bővítése

Az idén 90 éves New York-i MoMA fennállása óta a második jelentősebb bővítésen esik át. A Diller Scofidio + Renfo designstúdió irányításával nemcsak a már meglévő kiállítóterek alakulnak át, hanem a második, negyedik és ötödik emeleten található galériákat is kiterjesztik a Jean Nouvel tervezte szomszédos felhőkarcolóba. A bővítésnek köszönhetően új nyilvános galériák is létesülnek a földszinten. A bővítés sikerének igazi tesztje abban áll, enyhít-e az intézmény szinte folyamatos túlzsúfoltságán. Animáció a munkálatokról erre.

moma1

moma2

 

National Museum of Qatar

Jean Nouvel francia építész idén tovább dolgozik az Arab-félszigeten. A 2017-ben átadott Louvre Abu Dhabi után az Egyesült Arab Emírségekkel szomszédos Katarban tervezte meg az új nemzeti múzeumot. Az egyre terjeszkedő komplexum Sheikh Abdullah bin Jassim Al Thani (a modern Katar alapítójának fia) történelmi palotája körül található, melyet a projekt részeként szintén felújítottak, és majdnem egy mérföldes szakaszon vezeti körbe a látogatókat a régió történelmén. A múzeumban láthatóak lesznek majd újonnan rendelt munkák Ali Hassan katari festőtől, Ahmed Al Bahrani iraki szobrásztól, Simone Fattal szír szobrásztól és más művészektől is. Különleges formáját, homokszín betonból készült összefonódó lemezeit a sivatagi rózsa néven ismert kristály inspirálta.

qatar1

qatar2

 

Shed

A sportstadionok építésénél már régóta bevett megoldás a visszahúzható tetők alkalmazása, de talán a manhatteni Shed az első olyan kulturális tér, amely alkalmazza ezt a mérnöki megoldást. Mozgatható „héjának” kigördítésével 17 000 négyzetméteres fedett tér keletkezik, ahol előadásokat és rendezvényeket tartanak majd. Ha visszahúzzák a „héjat”, akkor az a hatemeletes épülethez illeszkedik, a zárt átriumot nyílt térré alakítva. A főépületben helyet kap még egy előadótér és két galéria, ez összesen 25 000 négyzetméter előadó- és kiállítóteret jelent, amely Trisha Donnelly kiállításával nyílik majd. További nyitóprogram lesz még az izlandi énekes-dalszerző Björk színpadi koncertje, egy kung-fu musical és egy öt éjen át tartó, Steve McQueen által megálmodott tiszteletadás az afroamerikai zene előtt. A projekt Diller Scofidio + Renfo designstúdió és a Rockwell Group együttműködéséből jött létre, bízva abban, hogy a kulturális élet egy új szeletét hozzák el a folyamatosan fejlődő Nyugat-Manhattenbe. Animáció a Shed építéséről itt.

shed1

shed2

 

Academy Museum of Motion Pictures

Szinte hihetetlen, hogy eddig nem létezett a mozgóképnek szentelt múzeum Los Angelesben, noha az Oscar-gálák és az Academy of Motion Picture Arts and Sciences jelenléte indokolttá tennék. 2019-ben adják át a már-már túlvilági, Renzo Piano tervezte új múzeumkomplexumot a Los Angeles County Museum of Art szomszédságában. Az új Academy Museum of Motion Pictures körülöleli majd a régi Saban épületét – egy volt áruház, Streamline Moderne stílusban esik át teljes felújításon –, a hátoldalon pedig egy drámai, gömb alakú épület emelkedik majd. A komplexumban helyet kap két mozi, valamint az 50 000 négyzetméteres kiállítótér, ahol a látogatók olyan ikonikus tárgyakat láthatnak mint Dorothy vörös cipellője az Óz a csodák csodájából; az írógép, melyen Alfred Hitchcock Psychojának forgatókönyve íródott, és egy 1887-es kollotípia lemez is galoppozó lóval Eadweard Muybridge-től. Az animáció rajongóinak is kedveznek majd: a megnyitó kiállítás egy Hayao Miyazaki retrospektív lesz. 

ammp

 

Grand Egyptian Museum

A 2019 első felében átadásra kerülő új egyiptomi múzeumkomplexum nevéhez hűen grandiózus vállalkozásnak ígérkezik. A Grand Egyptian Museum a folyton túlzsúfolt Egyptian Museum helyét veszi át, de nem földrajzi értelemben: míg utóbbi Kairó központjában található, az új múzeumkomplexum kevesebb mint két mérföldre a Gízai piramisoktól. Monumentalitását mérete is bizonyítja: 1.4 millió négyzetméteres nagysága megközelíti a 2 millió négyzetméteres Metropolitan Museum területét. A múzeum építésének idővonala is elég nagyszabásúra sikerült, alapkövét 2002-ben tették le, az építkezés viszont csak most ért a célegyenesbe. Ha megnyitja kapuit, napi 15 000 látogató befogadására lesz alkalmas, akik a „nagy lépcsőn” lépnek majd be a kiállítóterekbe, ahol időrendben elhelyezve 87 ókori egyiptomi szobrot és építészeti elemet láthatnak majd. Az épülő komplexum a Heneghan Peng Architects csoport munkája. Videó az építkezésről itt.

gem

 

A Peabody Essex Museum bővítése

A Massachusetts állambeli Salem városában található Peabody Essex Museum új szárnnyal bővül 2019-ben az Ennead Architects jóvoltából, ez 15 000 négyzetméter galériateret és egy új múzeumkertet jelent. Egy napfényes átriummal is bővül majd a komplexum, ez a régi és az új épületet kapcsolja össze. A 200 millió dolláros bővítési projekt csak egy része az amúgy 650 millió dolláros tőkebefektetési kampánynak, amely egy 120 000 négyzetméteres létesítmény építését is magába foglalja, ez 2018 júliusában nyílt meg hogy tárolja és feldolgozza a múzeum közel kétmillió darabos gyűjteményét.

pem1

pem2

 

Norton Museum of Art bővítése

A Norton Museum of Art új, Norman Foster tervezte épületét 12 700 négyzetméterrel bővítették ki és a meglévő tereket is átdolgozták a floridai West Palm Beach intézményében. Februárban nyitotta meg kapuit újra a Norton, az oktatási célra fordítható terület 50 százalékkal, a kiállítási terek 35 százalékkal lettek nagyobbak. A terjeszkedésnek köszönhetően a látogatók megtekinthetik a múzeumnak nemrégiben Howard L. és Judie Ganek jóvoltából ajándékozott új műtárgyakat is. A megújult belső tereken kívül, egy szoborpark is várja a látogatókat. A Norton Museum bővítése után még több műalkotásnak és kulturális programnak ad otthont.

norton1

norton2

 

Hood Museum of Art bővítése

Az olyan amerikai egyetemek, mint a Harvard, a Yale, vagy a Princeton méltán világhírű múzeumokkal rendelkeznek, ugyanakkor a kisebb egyetemek közül a Dartmouth College gyűjteménye is figyelemreméltó. A Hood Museum of Art épülete már rászorult egy alapos felújításra és bővítésre, ez meg is történt a Tod Williams Billie Tsien építésziroda segítségével. Charles Moore 1985-ös posztmodern épületéhez 6 új galéria és egy új előcsarnok készült, valamint egy hatalmas vitrinablak, amely a kampusz zöldterületére néz. Mindezzel arra szeretnék ösztönözni a diákokat, hogy szabadidejükben vessenek pár pillantást a múzeum gyűjteményére is.

hoodm

 

The New Orleans Museum of Art Besthoff Sculpture Park bővítése

New Orleans művészeti múzeumának festői kertje, amely összeköti a múzeumot az azt körülvevő történelmi City Parkkal, az intézmény egyik legfőbb látnivalója. Az öt hektáros parkban évek óta olyan művészek munkái láthatóak mint Coosje van Bruggen & Claes Oldenburg, Arman, Isamu Noguchi, René Magritte, Barbara Hepworth. A lagúnás, csatornákban, tölgyekben és ciprusokban gazdag park most megduplázza méreteit, ugyanis a múzeum északi részén fekvő lagúnával bővül. Az új parkszakasz rengeteg szoborral, egy kültéri amfiteátrummal és egy apró galériaépülettel egészül ki a Reed Hilderbrand Landscape Architects és a Lee Ledbetter Architects iroda jóvoltából.

noma

 

Forrás: artsy.com

Képek forrása: www.rubycity.orgwww.dsrny.com, www.qm.org.qawww.academymuseum.org, www.facebook.com/gemcc, www.fosterandpartners.com, www.hoodmuseum.dartmouth.edu, www.noma.org

nyomtat

Szerzők

-- Pszota Dalma --

Pszota Dalma az ELTE esztétika - művészettörténet szakán végzett, jelenleg a MOME designelmélet mesterszakának hallgatója.


További írások a rovatból

építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés