bezár
 

gyerek

2019. 04. 25.
A Pagony újdonságai a Könyvfesztiválra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pagony újdonságai a Könyvfesztiválra Rengeteg izgalmas újdonság jelent meg a Pagonynál a Könyvfesztiválra. Irodalmi csemege Sylvia Plath gyerekmeséje, amely először jelenik meg magyar nyelven, Dániel András illusztrációival. Kertész Erzsi új, történelmi kalandregénnyel jelentkezik. Harcos Bálint lírai, elalvós meséket írt. Havasi Attila és Varró Dániel új fordításában jelenik meg T.S. Eliot Macskák című könyve. Bevezető kötetet kapott Wéber Anikó kezdő olvasóknak szánt sorozata. Vadadi Adrienn ovis meséi új kötettel és új illusztrációkkal jelennek meg. Czernák Eszter igazi lassú folyású, otthonos mesékkel jelentkezik. Az új 3-5-8 perces mesék pedig a mesés lények birodalmában vezet.

Sylvia Plath: A mindegy-öltöny (Dániel András illusztrációival)

A mindegy-öltöny egyike Sylvia Plath ritka gyerekkönyveinek, így a most lefordított kötettel egy igazi irodalmi csemegét ismerhetünk meg, amelyhez Dániel András, a kuflik szerző-illusztrátora készített gazdag, egyedi vizuális világot. A mese főhőse a hétéves Jólesz Maxi, aki népes családjával Csücsökváron él. Ő a legfiatalabb öt testvér közül, és így valahogy mindig az utolsó a sorban a kívánságok valóra válását illetően is. Maxinak minden vágya egy öltöny. A városban mindenkinek van már, csak neki nincs, így Maxi csendben álmodozik róla, milyen csodálatos lenne, ha végre ő is szert tenne egyre. Egy napon rejtélyes csomag érkezik a családhoz: ahhoz túl nagy, hogy horgászbot legyen, ahhoz túl halk, hogy tehénkolomp legyen. Amikor felbontják, egy gyönyörű, sárgás öltönyt találnak benne, ami épp olyan, amilyenre Maxi áhítozik. Igen ám, de a család többi tagjának is megtetszik az új ruhadarab...

5-99 éves korig

 

Kertész Erzsi: A sárkány nyomában A pásztói oskolamester háza (Remsey Dávid illusztrációival)

Gáspár 1551-ben, a törökvész idején egy titokzatos labirintusra bukkan... Dani 2019-ben egy középkori történetet olvasva különös dologra lesz figyelmes... Kertész Erzsi kalandos történelmi regényében a két fiú sorsa a majdnem 500 év távolság ellenére összefonódik: az „oskolás” Gáspár a veszéllyel nem törődve a labirintusban játszik, Dani pedig próbálja kinyomozni, vajon a pásztói oskolamester háza tényleg misztikus kincset rejt-e. Mindeközben olyan képességeket fedeznek fel önmagukban, amelyek addig valahol mélyen rejtőztek bennük. Kertész Erzsi regényének ott a helye minden történelmi kalandregényt kedvelő gyerek polcán, meg azokén is, akik még nem tudják, hogy érdekli őket a történelem. A rejtélyek és izgalmak mellett mindkét fiú életét, mindennapjait, gondolatait átélhetően mutatja be a szerző. Külön élvezetessé teszi Kertész Erzsi új kalandregényét, hogy egy valós régészeti szenzációhoz, a pásztói oskolamester házához és az ott húzódó titkos pincerendszerhez kötődik. Az író munkáját a feltárást vezető Valter Ilona segítette.

9-12 éves korig

 

Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb (Szimonidész Hajnalka illusztrációival)

Költői szépségű, anderseni mélységű, jótékony mesék az éjszaka csodáiról – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A könyvben található három mese olyan, mintha álom és valóság határán lebegne. Minden történet valóságosan indul, aztán mintha elnehezülnének a pillák, szépen lassan átkerülünk az álom birodalmába. A hétköznapi dolgok az álomban folytatódva keverednek össze csodás történésekké. A varázsos mesék csodálatos illusztrációval egészülnek ki. Szimonidész Hajnalka rajzait önmagukban is öröm nézegetni. A művészi képeskönyvben a szavak és a képek egymással karöltve készítik elő az elalvást, együtt szövögetve az álmok fonalát.

4-8 éves korig

 

T.S. Eliot: Macskák – Oposszum Apó hasznos és mulattató Macskáriuma (Axel Scheffler illusztrációival)

Fordító: Havasi Attila és Varró Dániel

A Dib Dáb Kandúrt, Mortájgert, Praclipöszléket és a többieket most Varró Dániel és Havasi Attila sziporkázó fordításában, Axel Scheffler képeivel adjuk az olvasók kezébe. A Macskák legújabb fordítását Havasi Attilának és Varró Dánielnek köszönhetjük, akik a már jól ismert karakterek mellé új beszélőneveket alkottak. Így lett például a korábbi fordításokból ismerős Csiribícsirbából Misztifülix mester; a Vén Szórakaténuszból Miumatuzsálem; vagy a vén Gömböcből, azaz Tarka-Terkából Cirmoncirm Dzseni. A versek játékosságára, és a bennük rejlő humorra kiválóan reflektálnak Axel Sceffler rajzai. Scheffler rendkívüli érzékenységgel képes megragadni az állatokra jellemző karaktereket, így minden macskajellem sajátossága megmutatkozik az illusztrációkban is. A kötetben több apró rajz mellett részletgazdag egész- és féloldalas illusztrációkon köszönnek vissza a virgonc, vakmerő, simlis, lusta és komisz macskaszereplők.

5-8 éves korig

Wéber Anikó: Marci iskolás lesz (Rátkai Kornél illusztrációival)

Marci iskolába készül. Anya, hogy kedvet csináljon a sulihoz, elviszi bevásárolni. A színes ceruzák, mintás füzetek és menő táskák persze lenyűgözik Marcit! Wéber Anikó új kötete igazi iskolába készülő mesekönyv – a legkisebb olvasóknak. Csupa nyomtatott nagybetű, oldalanként 2-5 sor, rövid, könnyen kiolvasható mondatok és egyszerű, könnyen követhető történet!

A Most én olvasok! egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozat. A Pagony legkiválóbb szerzői írják a köteteit, melyek több nehézségi szinten vezetik be az olvasás birodalmába a gyerekeket. Az eddigi 4 szintet mostantól egy új, NAGYBETŰS szint előzi meg, amelyet a teljesen kezdő olvasók is önállóan olvashatnak.

5-8 éves korig

 

Vadadi Adrienn: Lea mindent jobban tud (Pásztohy Panka illusztrációival)

Vadadi Adrienn: Peti tűzoltó lesz (Pásztohy Panka illusztrációival)

Vadadi Adrienn Óvodás lettem! – sorozatát Pásztohy Panka illusztrálja újra, sőt, a sorozat új résszel is bővül.

Az új kötet, a Lea mindent jobban tud középpontjában a túlzott akaratérvényesítés áll, amit három mesén keresztül bont ki a szerző. A dackorszak elválaszthatatlanul együtt jár az óvodáskorral, a gyerekek megpróbálnak önállósodni, és megjelenik az akaratosság és a dac. A gyerekekben elkezd tudatosulni, hogy van, ami jó nekik és van, ami rossz, elkezdik felfedezni szükségleteiket, megtanulják hogyan kell a külvilág tudtára hozni ezeket, és megpróbálják érvényesíteni akaratukat.

A másik, most megjelenő kötetben Peti tűzoltó lesz. A három mesében Peti különböző szerepekbe helyezi magát, hol tűzoltó, hol rendőr vagy mentős lesz. A különböző szerepjátékok azért nagyon fontosak ebben az életkorban, mert a valóság leképzésével nemcsak a pozitív élményeket éli át újra, hanem fontos folyamat a negatív élményeinek feldolgozásában is. Ezen kívül pedig a szociális fejlődésben is szerepet játszik, hiszen együtt alakítják ki a szabályokat és cserélgetik a szerepeket.

A kötetek végén a szerző a szülőket szólítja meg, nekik nyújt segítséget ahhoz, hogy jobban megértsék, milyen változásokon esnek át, milyen folyamatok hatnak óvodáskorú gyerekeikre.

2-5 éves korig

 

Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék unikornisokról és sárkányokról (Iris Hardt illusztrációival)

A népszerű 3-5-8 perces mesék legújabb kötetében csodás lényekkel, azaz unikornisokkal, sárkányokkal, varázslókkal, tündérekkel és boszorkánylányokkal ismerkedhetünk meg. Kiderül, miért nem kell félni a sötétben, mit csinál egy különösen morcos morc, és milyen unikornisháton lovagolni. A vadonatúj elalvós mesékkel békésen zárul minden nap.

3-6 éves korig

Czernák Eszter: Sári és Berci otthon (Mayer Tamás illusztrációival)

A legkisebbek mindennapjai köszönnek vissza Czernák Eszter derűs történeteiben. Sári és Berci sosem unatkozik. Ha esik, ha fúj, Sári, Berci és anya mindig kitalál valami jó játékot: hol játék konyhát, hol autószerelő műhelyt építenek közösen, máskor meg kalóznak és török basának öltöznek be. Minden mesében találni egy-egy olyan játékot, amit könnyen el lehet készíteni és kipróbálni otthon. A fejezetekben szereplő helyzetek bármely szülőnek ismerősek lehetnek, de kész megoldások helyett inkább kreativitásra, közös játékra buzdítanak. A történetekben a szabad játék a lényeg, és az együtt töltött idő. És ez az idő a megfelelő játékokkal és jelenléttel le is lassul. Mert a gyerekeknek szükségük van ezekre a békés, lassú együtt molyolásokra.

3-6 éves korig

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
gyerek

Új sorozat indul a Pagony Podcast csatornáján

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés