bezár
 

irodalom

2019. 04. 29.
Hiteles fikció a gyerekirodalomtól a drámáig
Beszámoló a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 4. napjáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján a legnépszerűbb írók dedikáló pultjánál hamar hosszú sorok alakultak ki, a programokat pedig nagy érdeklődéssel látogatták az emberek.

Bodor Ádám könyvbemutatóján például zsúfolásig telt a terem azért, hogy meghallgassa a szerző gondolatait a kötetről, illetve Pataki Ferenc felolvasását. Szegő János szerkesztő rámutatott, miszerint jöhetnek ide három méteres norvég írók (itt Karl Ove Knausgårdra, a fesztivál díszvendégére célzott), van nekünk egy Bodor Ádámunk. 

Könyv, Bodor Ádám, Szegő János

A kötetben található hét szöveg közül egyedül az első régebbi (két-három éves), a többi új. A kompozícióról Bodor Ádám a következőket mondta: „a kötet nagy része könnyed, a közönséggel össze-össze kacsintó”, majd javítva magát hozzátette, hogy nagyjából fele-fele arányban tartalmaznak a novellák könnyed és komoly elemeket. A beszélgetés mindemellett a hiteles fikció kérdésére is kitért, megemlítve, hogy „a legképtelenebb dolgokat bizonyos eszközökkel el lehet hitetni”. (Részletes beszámolónk az eseményről itt olvasható.)

György Alida filmetűdje

Mire a könyvbemutatónak vége lett, a Millenáris is megtelt, a népszerű kiadók standjaihoz szinte hozzáférni sem lehetett. Ezért aztán, aki hozzám hasonlóan még a nap kezdetén beszerezte a kívánságlistáján szereplő összes könyvet, elégtétellel az arcán nézelődhetett újabb kincsek után kutatva. A „kincsek” egyébként idén drágultak, az Agave Kiadó 800 forintos könyvei között kutatva például nosztalgiával gondoltam vissza a tavalyig tartó 500 forintos korszakra – hozzá kell tenni, hogy ezek a könyvek még így is nagyon megérik az árukat.

Pintér Béla

Egy rövid ebédszünet után a visszatértem a Supka Géza terembe, ahol rengetegen voltak kíváncsiak Pintér Béla kötetének bemutatójára – olyan sokan, hogy még a bejáratnál, a lépcsőn is álltak. Nem csoda, hiszen az Újabb drámák versenyben van a Libri irodalmi díjért, ezért fokozott figyelmet kapott a Könyvfesztiválon is. Pintér elárult néhány kulisszatitkot a készítési folyamatról, a szerző személye lekötötte a hallgatóság figyelmét.

Kíváncsiság

A program után egyből a Szabó Magda terem felé vettem az irányt, ahol a Budai-díj átadójára került sor. Ezt az elismerést tizedik alkalommal adták át, és olyan köteteket díjaznak vele, melyek jól hasznosíthatók az oktatásban. Éppen ezért a zsűri tagjai között elismert tanárok ülnek, ezt a megtisztelő feladatot hagyományosan a Móricz Zsigmond Gimnázium oktatói látják el. Az idei nyertesek a Sztalker Csoport (POKET zsebkönyvek) és Háy János (Kik vagytok ti?). A díj Szemereki Teréz kerámiája volt.

Budai-díj

A Könyvfesztivál zárónapján egy másik díjátadóra, illetve könyvbemutatóra is sor került, a Menő Könyvek e-antológiát jelentetett meg Légy te is hazudós! címmel, ami legújabb kötetük, a Hazudós egyfajta folytatásaként szolgál. Az e-könyv megjelenését megelőző pályázatra 80 novella érkezett, a diákzsűri és a kiadó közösen válogatta ki azt a 16 szöveget, melyek helyet kaphatnak a kiadványban. A nyertesek között van általános iskolás és gimnazista is, a novellák stílusa és témája pedig rendkívül változatos, némelyik személyes ihletettségű. A könyvbemutatóval egybekötött eredményhirdetésen a kiadóvezető, Csapody Kinga kérdéseire válaszolva a Hazudós szerzői, köztük Kalapos Éva Veronika vagy Mészöly Ágnes meséltek saját novelláik alapjáról is, hazugságaikról. A közönség gyakran derült, hiszen egy-egy szituációban könnyen bárki magára ismerhetett.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Vass Antónia --

1990-ben született Székesfehérváron, az ELTE irodalom- és kultúratudomány mesterszakán végzett. Rendszeresen ír színházról és irodalomról különböző portáloknak, emellett fotózással is foglalkozik, leginkább színházi előadásokat fotóz. 2015-ben színikritikusi ösztöndíjat nyert, a Prae.hu-n 2016 óta jelennek meg cikkei.


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés