bezár
 

irodalom

2019. 04. 29.
Hiteles fikció a gyerekirodalomtól a drámáig
Beszámoló a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 4. napjáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján a legnépszerűbb írók dedikáló pultjánál hamar hosszú sorok alakultak ki, a programokat pedig nagy érdeklődéssel látogatták az emberek.

Bodor Ádám könyvbemutatóján például zsúfolásig telt a terem azért, hogy meghallgassa a szerző gondolatait a kötetről, illetve Pataki Ferenc felolvasását. Szegő János szerkesztő rámutatott, miszerint jöhetnek ide három méteres norvég írók (itt Karl Ove Knausgårdra, a fesztivál díszvendégére célzott), van nekünk egy Bodor Ádámunk. 

Könyv, Bodor Ádám, Szegő János

A kötetben található hét szöveg közül egyedül az első régebbi (két-három éves), a többi új. A kompozícióról Bodor Ádám a következőket mondta: „a kötet nagy része könnyed, a közönséggel össze-össze kacsintó”, majd javítva magát hozzátette, hogy nagyjából fele-fele arányban tartalmaznak a novellák könnyed és komoly elemeket. A beszélgetés mindemellett a hiteles fikció kérdésére is kitért, megemlítve, hogy „a legképtelenebb dolgokat bizonyos eszközökkel el lehet hitetni”. (Részletes beszámolónk az eseményről itt olvasható.)

György Alida filmetűdje

Mire a könyvbemutatónak vége lett, a Millenáris is megtelt, a népszerű kiadók standjaihoz szinte hozzáférni sem lehetett. Ezért aztán, aki hozzám hasonlóan még a nap kezdetén beszerezte a kívánságlistáján szereplő összes könyvet, elégtétellel az arcán nézelődhetett újabb kincsek után kutatva. A „kincsek” egyébként idén drágultak, az Agave Kiadó 800 forintos könyvei között kutatva például nosztalgiával gondoltam vissza a tavalyig tartó 500 forintos korszakra – hozzá kell tenni, hogy ezek a könyvek még így is nagyon megérik az árukat.

Pintér Béla

Egy rövid ebédszünet után a visszatértem a Supka Géza terembe, ahol rengetegen voltak kíváncsiak Pintér Béla kötetének bemutatójára – olyan sokan, hogy még a bejáratnál, a lépcsőn is álltak. Nem csoda, hiszen az Újabb drámák versenyben van a Libri irodalmi díjért, ezért fokozott figyelmet kapott a Könyvfesztiválon is. Pintér elárult néhány kulisszatitkot a készítési folyamatról, a szerző személye lekötötte a hallgatóság figyelmét.

Kíváncsiság

A program után egyből a Szabó Magda terem felé vettem az irányt, ahol a Budai-díj átadójára került sor. Ezt az elismerést tizedik alkalommal adták át, és olyan köteteket díjaznak vele, melyek jól hasznosíthatók az oktatásban. Éppen ezért a zsűri tagjai között elismert tanárok ülnek, ezt a megtisztelő feladatot hagyományosan a Móricz Zsigmond Gimnázium oktatói látják el. Az idei nyertesek a Sztalker Csoport (POKET zsebkönyvek) és Háy János (Kik vagytok ti?). A díj Szemereki Teréz kerámiája volt.

Budai-díj

A Könyvfesztivál zárónapján egy másik díjátadóra, illetve könyvbemutatóra is sor került, a Menő Könyvek e-antológiát jelentetett meg Légy te is hazudós! címmel, ami legújabb kötetük, a Hazudós egyfajta folytatásaként szolgál. Az e-könyv megjelenését megelőző pályázatra 80 novella érkezett, a diákzsűri és a kiadó közösen válogatta ki azt a 16 szöveget, melyek helyet kaphatnak a kiadványban. A nyertesek között van általános iskolás és gimnazista is, a novellák stílusa és témája pedig rendkívül változatos, némelyik személyes ihletettségű. A könyvbemutatóval egybekötött eredményhirdetésen a kiadóvezető, Csapody Kinga kérdéseire válaszolva a Hazudós szerzői, köztük Kalapos Éva Veronika vagy Mészöly Ágnes meséltek saját novelláik alapjáról is, hazugságaikról. A közönség gyakran derült, hiszen egy-egy szituációban könnyen bárki magára ismerhetett.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Vass Antónia --

1990-ben született Székesfehérváron, az ELTE irodalom- és kultúratudomány mesterszakán végzett. Rendszeresen ír színházról és irodalomról különböző portáloknak, emellett fotózással is foglalkozik, leginkább színházi előadásokat fotóz. 2015-ben színikritikusi ösztöndíjat nyert, a Prae.hu-n 2016 óta jelennek meg cikkei.


További írások a rovatból

irodalom

Sziveri Intézet, Veszprém, 2023. november 8.
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap

Más művészeti ágakról

Martin Scorsese: Megfojtott virágok
építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés