bezár
 

irodalom

2019. 06. 11.
A Scolar Kiadó könyvheti újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Scolar Kiadó könyvheti újdonságai A 25 éves múltra visszatekintő Scolar kiadó idén is sok megnyerő újdonsággal jelentkezik az Ünnepi Könyvhéten, gyermekkönyvtől a válogatott szövegekig, Spiró Györgytől Szendrői Csabáig.

Ferdinandy György: Sziget a víz alatt

szigetscolar 2999 Ft / 160 oldal / keménytáblás, védőborítóval

A ’60-as évek közepén egy fiatal magyar férfi érkezik egy kis trópusi szigetre. Papírjaiban az áll, hogy perfekt spanyol, de valójában alig beszéli a nyelvet – két hónap múlva azonban meg kell kezdenie tanári munkáját a hegyek között...

Ferdinandy György új könyve arról tudósít, hogyan kezdett új életet a válása után Puerto Ricón. Hogyan szembesült egy elnyomott nép küzdelmeivel, az egyetemisták tudatlanságával, akik térképet sem láttak még, és azt hitték, a sziget akkora, mint az egész Egyesült Államok. Hogyan próbálta megreformálni az oktatást és tanította meg focizni a tanítványait, és hogyan rendezték meg együtt a Karamazov testvérek perét. Milyen különös emberekbe botlott ezen a világvégi helyen – magyarokba, franciákba, őslakosokba, írókba és forradalmárokba. Hogyan élt magány és találkozások, kudarc és sikerek, gyász és újrakezdés pólusai közt.

Temesi Ferenc: Látom, nekem kell lemennem

temesiscolar 2999 Ft / 240 oldal / keménytáblás, védőborítóval

Temesi Ferenc 1977-ben a Látom, nekem kell lemennem című novellafüzérével robbant be a magyar szépirodalomba. E könyvében is már kiforrottan jelen van a szerzőre azóta is jellemző kísérletezőkedve, a műfaji határok átlépésének szándéka. Prózájának játékossága, nyeglesége, s az a bonyolult hangulati ötvözet, melyben a keserű és megrázó szemérmesen elrejtőzik a vidám, könnyed mögé.

Könyvének főhőse Győző, az író ifjúkori alteregója. Az ő életútját követjük nyomon az 1950–60-as évektől. A történetek egy kisvárosban, egy udvarban, egy iskolában és az egyetemen játszódnak. Látjuk Győzőt, a hős világjárót, amint a város határából mégis visszatér, és a hősködő kamaszt, aki tulajdonképpen szívszomorítóan társtalan.

Szendrői Csaba: Mintha muszáj lenne

szendroiscolar 1495 Ft / 72 oldal / puhatáblás

„Mind láttunk már – azaz ki ne látott volna – aranyhalat úszkálni egy gömbakváriumban megállíthatatlanul föl-alá. Ismerjük ezt a jellegzetes, alig hasonlítható érzést, amikor eldönthetetlen, a látvány komikuma vagy vigasztalhatatlan szomorúsága erősebb-e. Minél többször olvasom Szendrői Csaba verseit, annál határozottabban alakul a fejemben róluk egy ilyesfajta kép. Mert ezekben a szövegekben a szomorúság is könnyű egy kicsit, és a vicc mindig nehéz. Éjszakák, beszélgetések, lepkék gombostűre szúrva. Modem. Satír. Egy okos tekintet és egy okos nyelv találkozása jókor, jó helyen. Könnyed és súlyos. És – a szónak abban a ritka értelmében, ami nem kínos – szép. „Ilyen piciben még nagyobb az ősz.” Ezt tudják, ettől hihetetlenül jók ezek a versek. Hogy ez mennyire milyen.” (Simon Márton)

Spiró György: Széljegy

spiroscolar 3999 Ft / 240 oldal / keménytábla, védőborítóval

A Spiró György műveit bemutató sorozat hetedik kötetébe a szerző életművének kevésbé ismert gyöngyszemeiből válogattak: egy-egy dalmű és komédia, továbbá dramolettek és hangjátékok kaptak helyet a válogatásban.

A kötet címadó darabját 2018 márciusában nagy sikerrel mutatta be a Katona József Színház Zsámbéki Gábor rendezésében. A szerző így nyilatkozott művéről: „Hallottam egy megtörtént esetet, ez indította el a képzeletemet. Később persze konzultáltam szakértőkkel, ügyvédekkel, jogszabályokat silabizáltam, ingatlanhirdetéseket olvasgattam. A humoreszkek írása közben is szoktam kutatni, nem árt, ha biztos lábon áll az ember. A Széljegy előadásait követve feltűnt, hogy minden alkalommal másként reagál a közönség, van, amikor végignevetik, máskor el se mosolyodnak.”

Kálmán Áron: Csontváry

csontvaryscolar 3999 Ft / 72 oldal / keménytábla

„Te leszel a világ legnagyobb napút-festője. Nagyobb Raffaelnél” – ezt a látomásos üzenetet kapta Kosztka Tivadar patikussegéd 1880-ban Iglón. Lázasan Rómába utazott, hogy Raffaello klasszikus műveit tanulmányozza. Ekkor döbbent rá: ezeknél képes nagyobbat alkotni. Az égi elhívásnak 1894-től tett eleget, addig patikusként dolgozott. Festészeti tanulmányait 41 évesen kezdte – tanult Münchenben, Párizsban, Itáliában, de leginkább önmagát művelte. Hátára kötözött ládájával bebarangolta Dalmáciát, Nyugat-Európát, megfordult Athénban, Szicíliában, a varázslatos Közel-Keleten. Megszállottan festett, küldetéstudattal. Közel százharminc ismert alkotása egytől egyig mestermű.

Kálmán Áron képregényében Csontváry Kosztka Tivadar lebilincselő és zaklatott életének nagy állomásai elevenednek meg a mester önéletírása alapján.

Ungvári Tamás: A Gólem és a prágai rabbi

golemscolar 3999 Ft / 256 oldal / keménytábla, védőborítóval

Gólem – az anyagból gyúrt csodálatos lény számos alakban jelent meg az európai és a közel-keleti történelemben: hol szörnyetegként, hol emberbarát óriásként aszerint, miként ítélték meg teremtőjét, az istenfélő vagy gonosz rabbit. A Gólem- történet jellegében apokrif, kánonon kívüli legenda, melynek magvában ott rejlik számos teremtéstörténet. Ungvári professzor e legendakör eredetét és továbbélését, illetve a teremtés, alkotás lényegét magyarázza, felhasználva ehhez az okkultizmus és a kabbala vonatkozó ismereteit.

Ungvári kultúrtörténete mágikus, misztikus utazás a földön túli dolgok világába.

Löw Immánuel: Löw Immánuel válogatott művei II. – Fényszóró drágakövek

löwscolar 4999 Ft / 256 oldal / keménytábla, védőborítóval

Bár Löw Immánuel legendás szegedi főrabbi Mineralien der Juden című, a zsidók ásványainak művelődéstörténetét ismertető kézirata a holokausztban megsemmisült, a korábbi években a mű egyes fejezetei a világban elszórva megjelentek.

Jelen könyvben, amely a Löw Heritage Alapítvány és a Scolar Kiadó Löw Immánuel válogatott művei könyvsorozatának második kötete, első alkalommal olvashatók magyarul a Mineralien der Juden megmaradt fejezetei. A fordítás Kövér András munkája. A kötetet, amelyben Löw Immánuel eddigi legteljesebb, közel hétszáz tételt felsoroló bibliográfiáját is megtalálja az olvasó, Hidvégi Máté bevezetése indítja, és Ungvári Tamás utószava zárja.

Nattán-Angeli Nóra: Spicc és Pipa (Két Cica Könyvek sorozat)

spiccpipcascolar 1999 Ft / 24 oldal / keménytábla

Spicc és Pipa két szobacica volt. Párnáik bojtját pofozgatták, vagy a pamlagon nyújtóztak puhán. Egy nap a házban vendégeket vártak. Volt nagy sürgés-forgás, takarítás, nem menekültek a porcicák! A két cirmos a konyhába lopózott, pipált és spiccelt, s egy tigrisugrással a csilláron termett, majd légtornászügyességgel – hopp! – felkaptak egy-egy csirkecombot...

A Két Cica Könyvek sorozatról: Nyolc cica, négy mese, megszámlálhatatlanul sok kaland. Bájos és vidám, költői és varázslatos történetek égi és földi cicákról, fiatal és öreg macskákról, kövér és sovány cicusokról, lusta és virgonc macsekokról ovisoknak.

Kép forrása: Scolar

nyomtat

Szerzők

-- Orbán Bence --

Tapolcán született 1998-ban. Az ELTE BTK magyar szakos hallgatója, a KultAgora alapító-főszerkesztője, több egyetemi lap munkatársa. Főleg a popkultúrával, azon belül a zenével, az irodalommal és a filmművészettel foglalkozik.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés