bezár
 

irodalom

2019. 11. 29.
Helyzetjel: Csalás, csalások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ez az írás akár lehetne egy tényféltáró anyag is. A múltban történt komoly dolgokra deríthetnék fényt. Leránthatnám a leplet valamiről vagy valakiről, hogy aztán a közvélemény elé tárhassam bűnös, sötét, illegális, erkölcstelen ügyek hátterét. Nyilván nagy meló egy ilyen. Abszolút fáradtságos munka lenne. Lehet, hogy bele is izzadnék. Ma azonban az előbbiekben felsorolt nehézségek ellenére is úgy döntöttem, hogy tényfeltárok, és bemutatom a világon valószínűleg a legtöbb embert érintő csalást: a testnevelés órák elején kötelező bemelegítő körök lecsalását.

Kezdjük ott, hogy nagyon sokan már eleve Gáborhoz hasonlóan reagáltak, mikor kiderült, hogy a következő óra testnevelés lesz.

Hát, ez ilyen.

Ebből következik a körök lecsalására való hajlam is. Hogy már tesiórát sem akartak sokan. A fogorvosod, az országgyűlési képviselőd, a fodrászod. Mindannyian részt vettek a bemelegítőkörök el- és lecsalásában. Nagyjából mindenki érintett volt a dologban. Szóval te is. Vagy azért, mert te csaltad le a köröket, vagy azért, mert nem szóltál, hogy Gabi, Orsi, Zoli a körök el- és lecsalásában vesz részt. Nekem, mint akinek diákolimpiákon, sorversenyeken és egyéb eseményeken kellett képviselnem alapfokú oktatási intézményemet, nem lehetett csatlakozzak csak úgy a köröket lecsalók csoportjához. Eleve: nekem be volt tűrve a pólóm, rendelkeztem sportolói múlttal (2./b osztályosként a mezei futóversenyen 2.helyezet lettem) és még fociedzésre is jártam! Körülbelül úgy nézhettem ki, mint az alábbi képen a kék pólós kölyök. Nem egy tipikus csaló, igaz?

Jól állt a kék.

Viszont elég vonzó volt a csalást bevállalók csoportjához tartozni. Ők voltak azok, akik fittyet hánytak a világra, nagyratörő terveket szőttek, nem álltak be a sorba, ösztönösen lázadtak stb. Szóval törekedtek rá, hogy ne a szabályok szerint cselekedjenek. És nekem ez nagyon tetszett. Hogy kicsit lehet máshogyan csinálni, mint ahogy Lajos bácsi szennyesszürke melegítőjében a fülünkbe kiabálja. Megállapítható, hogy potenciális futballista karrierem ott, akkor, 11 évesen siklott ki, mikor is csatlakoztam a köröket lecsalók csoportjához. Hiába próbált Lajos bácsi lebeszélni a dologról, hogy meg fogom bánni, hogy majd figyeljem meg, oda lesz a magatartás ötös, végül korpa közé keveredtem. Persze nem baj. Így még lehetek hivatásos búvár.

Mint búvár.

Érdemes azonban strukturálni a csalásokat. Beszélhetünk a távolság lecsalásáról, valamint arról a csalástípusról, amikor a csalók az első sarok után, miután már nem látja őket a tanár, hirtelen lefékeznek és elkezdenek sétálni. Itt a legfőbb motiváló tényező a légszomj és az állóképesség hiánya. A csalások harmadik típusa az, amikor valamilyen eszközt vesznek igénybe a leleményes csalók. Ez lehet robogó vagy taxi. Viszont az általam ismert legravaszabb csalás az, amikor már magát a futás aktusát is sikerül elkerülnie az agyafúrt szélhámosnak. Ebben az esetben őrült hasi fájdalomra panaszkodik a fiatal gazfickó, és meg se várva a tanár döntését, rosszullétet szimulálva befut a biztonságot nyújtó öltözőbe.

Hát, ez van. Úgy tűnik, ha a csalás elkezdődik gyerekkorban, akkor aztán nincs megállás. Lecsalt köreink ott vannak minden egyes bliccelésünkben, piros lámpán való átmenésünkben és tilosban parkolásunkban. Halálunkig fogjuk viselni ezt a keresztet. Komoly menet lesz. Készüljetek.

(Képek forrása: Ablak-zsiráf, Budapest, Móra Kiadó, 1976)
nyomtat

Szerzők

-- Nagy Dániel --

1994-ben született Gyulán. Költő, író. Írásai a Bárka, a Hévíz, az Eső, az Új Forrás, a SZIFONline.hu és a litera.hu oldalain jelentek meg. Jelenleg Budapesten él.


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés