bezár
 

irodalom

2020. 01. 27.
Helyzetjel: A soványság fétise
Avagy tényleg a soványság váltja ki a férfiban a merevedést?
Tartalom értékelése (30 vélemény alapján):
Helyzetjel: A soványság fétise Mindig elcsodálkozom azon, amikor emberek pusztán üzleti célból nyilvánosságra hozzák a saját anomáliáikat. És azon is, hogy azt gondolják, ezzel jót tesznek, hiszen ezeket az anomáliákat természetesen normálisnak gondolják, annak is kiáltják ki őket, jelölvén az átlag és a köztük lévő távolság okozta feszültséget: olyannak kéne lenned, mint amilyen én vagyok, mert csak én tudom a tutit. Pedig csak jól rámutat arra a pontra, ahol el van akadva az élete.

Amikor a neten olvastam, hogy Norbi szerint a nők szülés utáni elhízása az oka a legtöbb válásnak, nevettem, mert épp egy hete szigorlatoztam, többek között a válási krízisek témaköréből is. Tanultunk a testképzavarokról is, de egyáltalán nem a válás kapcsán. Kész röhej, gondoltam magamban.

Aztán abbahagytam a nevetést, mert arra gondoltam, vajon hány olyan ember van, aki nem tanul a válási krízisről és beveszi azt a baromságot, amit ez az ember állít? Könnyű megvezetni az embereket, s ahogy figyelem a világot, egyre kevesebb célja van a hazugságoknak, szinte iránytalanul ömlenek az álhírek (a citrom gyógyítja a rákot, a szódabikarbóna helyettesíti a dialízist, a soványság megakadályozza a válást). Hányan hihetnek el hülyeségeket, csak azért, mert bíznak egy adott emberben. Mert ő biztos tudja, biztos a szakértője az adott témának. Pedig a valóságban nem. Mellesleg nem is rendőr, ha nem hiszünk neki, nem tud megbüntetni.

Szeretni valakit a személyisége, az értékrendje miatt: egészséges. Szeretni valakit a soványsága miatt: fétis.

De mi is az a fétis?

Fétis nem csak a köztudatban lévő szexuális anomáliát jelenti, de főként, mint Norbi esetében is, ahhoz kötődik. Fétis mindaz, amivel az ember behelyettesíthet valamit vagy valakit, hogy egy adott feltételnek feleljen meg, s ezzel elérje a belső biztonságérzetét. Pl. ha valakinek a csipke a fétise, mindegy, kinek a feneke van abban a csipkében, a lényeg magára a csipkére redukálódik. Így kevésbé sérül az ember, kontrollálhat mindent tovább, hogy biztonságban érezhesse magát. Csak épp a lényeg vész el. Hiába kontrollálhatja a fétise által, hogy a soványság körülötte legyen, ha a soványságon kívül nem tud másra figyelni és nem is érdekli mást. Szerintem ilyenkor mindkét fél kárt szenved.

A fétis alapján tehát nem a másik embert kívánja meg a férfi (ahogyan azt Norbi állítja), hanem a soványságot, amit a nő teste képvisel. Mindegy, ki és milyen ember, a lényeg a soványság, mintha pusztán az váltaná ki egy férfi esetében a merevedést.

A fétis egyik lényege épp az, hogy egy embert nem teljes egészében látunk, csupán egy adottsága, tulajdonsága, vagy egy tárgy, amit visel, válik nélkülözhetetlenül fontossá. Olyan tulajdonsága, olyan adottsága, olyan tárgy, ami könnyen behelyettesíthető egy másik ember pont olyan tulajdonságával vagy a tárgy viselésével. Egy másik ember, akinek lehet, hogy más a személyisége, de ez sosem lényeges, hisz az értéket maga az adott tulajdonság, tárgy, adottság jelenti: jelen esetben a csipke vagy a soványság. Mindegy, ki milyen, csak sovány legyen.

A kijelentés szerint a férfi nem a párját szereti, kívánja, hanem csak a soványságot. Ez fétis. Mondjuk beszédes is a helyzet, a kövér ember, aki lefogyott és azóta is ebből a fogyásból akar megélni, persze hogy abba szerelmes, ami a munkája: a soványságba. Azért is ezzel foglalkozik, nem az eredeti szakmájával. Kontrollálja a testsúlyát, kontrollálni akarja mindenki testsúlyát, mert ezzel kontroll alatt tudja tartani a saját életét, biztonságérzetét.

Nem mellesleg, ebben az esetben érdekes megjegyezni, hogy a testképzavarok is mindig a kontrollal kapcsolatos problémák miatt alakulnak ki. Az izomdiszmorfia épp úgy, mint az anorexia vagy az obesitas.

Dolgoznak egy páran az evészavar gyógyításán, kutatják, gyógyítják, orvos, pszichológus, szociális munkás, kliens, együtt. Aztán jön egy fetisiszta és szétveri ennek a munkának egy részét, a gyógyuló evészavarosok munkájának egy részét, akik keményen dolgoznak önmagukon, hogy jobban legyenek, hogy ne haljanak bele az evészavarukba. Pusztán egy brand kedvéért. Pusztán az újabb milliók megkeresésének kedvéért.

Igen furcsa világ az, ahol annak, aki a mekiben hulladékkaját készít és ad el, magasabb fizetése van, mint annak, aki a testképzavaros embereket gyógyítja. És ehhez jön még a milliókat kaszáló tréner, a kontrollproblémáival, aki viktimizál mindenkit, aki nem sovány, sőt, meg akarja szégyeníteni őket. Hol tud ez segíteni? Mikor volt olyan, hogy a megszégyenítés segített bárkinek is?

De menjünk ennél messzebbre. Nem kell, hogy az az ember, akire hatással lehet Norbi ostoba kijelentése, evészavaros legyen, elég ha gyerek az illető. Akinek az apja ilyesmit nyilatkozik, annak valószinűleg erősen csökkenni fog az önbizalma.

Egyrészt, mert ezek szerint a családot nem a szeretet tartja össze, a gyerek biztonságérzetét és boldogságát nem a közös célok és a szeretet alapján létrejövő elköteleződés szavatolja, hanem pusztán apa kielégülésétől függ, az tartja egyben. A gyerek, a család, mint olyan, értéktelenebb, mint anya teste, ami kiváltja apa kielégülését.

Ezek szerint az egész családot csak az tartja egyben, hogy apának van-e merevedése anya testétől vagy sem. Tehát ezek szerint egy gyerek nem a feltétlen szeretetbe születik bele, hanem egy szexuális zűrzavarba, melynek ő csupán mellékterméke.

Másrészt, mert azt fogja megérteni, amiről az adott fétis szól: mindegy, milyen vagyok, ha nem vagyok elég sovány, értéktelen leszek és nem fog a párom szeretni. Fiúknál viszont: értéktelen az a nő, aki nem sovány, csak a vékony nőket lehet szeretni, csak a soványság váltja ki a merevedést. Aztán milyen bűntudat jöhet abból, ha neadjisten, volt már a fiatalnak merevedése telt vagy duci vagy kövér nőtől...

Mert az ilyesmit le kell fordítani a gyerekek nyelvére, hogy rájöjjünk, vajon ők ebből mit értenek. A gyerek mindig lojális a szülőhöz, akkor is, ha az bántja. Anyához is, aki nem sovány szülés után, apához is, aki fetisiszta és csak a soványságba tud szerelmes lenni.

Tegyük fel, a gyerek erre a médiában elhangzott baromságra figyel, el is hiszi sajnos, nézzük, mit fog felfogni belőle: apa azért hagyott el bennünket, mert én megszülettem. Mert anya teste miattam változott meg.

A legtöbb gyerek sajnos okolni szokta saját magát azért, hogy a szülei elválnak, mert a legtöbb gyerek én-központú, saját maga a kiinduló pontja mindennek, miképpen a közepe is az egész életnek. Erre rádobni egy ilyen lapáttal... felbecsülhetetlen. Biztos megéri, biztos jobban fog fogyni a fogyis liszt meg fagyi. Csak egy percre kéne belegondolni, ugyan milyen értékrendet közvetít ezzel az egésszel Norbi.

Őszintén nem értem: miért nem tanul az, aki nyilvánosan szeretne okosnak látszani? A rendőrtiszti főiskolán nem tanítanak semmit a válási krízisekről. Minek is tanítanának, nem az ő dolguk, hogy miért válnak el az emberek. De ha valaki beszélni kíván egy adott pozícióból egy adott témáról, az nyugodtan kutathat, sőt, kötelessége utánanézni, mi a tudomány mai állásfoglalása az adott témában, mit kutattak ki a tudósok, amíg ő súlyokat emelgetve nézte az edzőteremben a tükörképét. Persze nem azt értem kutatás alatt, hogy rákeres az ember google-ban egy-egy kulcsszóra, és megnézi, mit mondanak a magazinok és fórumok az adott témáról, azaz: olyan emberek, akik nem is szakértői a témának. Az sajnos nem tudomány, hogy a citrom gyógyítja a rákot és a férfiak elhagyják kövér feleségüket.

Ha belegondolok, azért mégiscsak azt érzem, milyen szerencsések vagyunk, hogy az országban jóval több az egészséges férfi, aki Norbival ellentétben egészében képes észlelni a másik embert. Akik nem a testtömeg-változás miatt válnak el feleségüktől, akik nem hagyják el szülés után a feleségüket a megváltozott testük miatt. Megnyugtató az érzés, hogy az ország férfiainak többsége nem fetisiszta, nem csak egy adott tulajdonságba képesek szerelmesek lenni.

Azt hiszem, nemcsak a nőket, a férfiakat is meg kell nyugtatni: velük nincs semmi baj.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Terék Anna --

(1984, Topolya, Jugoszlávia) - költő, drámaíró, pszichológus. Legutóbbi kötete Halott nők címmel jelent meg a Forum és a Kalligram közös kiadásában (2017). Budapesten él és dolgozik.


További írások a rovatból

Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént
Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel, Prae Kiadó, 2021
Helga Flatland: Egy modern család című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

gyerek

Párbeszédre hív, szórakoztat, tanít Párbeszédre hív, szórakoztat, tanít
Bryan Caplan – Zach Weinersmith: Szabad a pálya
Varsics Péter: Így vagy tökéletes
Chloé Zhao: A nomádok földje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés