bezár
 

gyerek

2020. 10. 07.
Frisszen, capkodószan
Vadlazac workshop - Ifjú Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Frisszen, capkodószan 2020 október 2-án láthatta a közönség a Vadlazac tematikus workshop-sorozat első, Ifjú Budapest című, online közvetített adását, ahol a résztvevők elsősorban a középiskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak és könyvtárosoknak igyekeztek támpontokat, ötleteket adni a kortárs szövegek iskolai feldolgozásához, de az esemény minden érdeklődő számára nyitott volt.

Harmath Artemisz, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) igazgatójának nyitóbeszéde után a moderátor, Vinczellér Katalin ismertette az eseménnyel kapcsolatos tudnivalókat, illetve bemutatta a két meghívott előadót, Margittai Zsuzsi művészettörténészt és Brutovszky Gabriella pedagógust.

A beszélgetés középpontjában a Pagony kiadó gondozásában 2018-ban megjelent Budapest OFF című novelláskötet állt, amelyben tizenhárom kortárs szerző tizenhárom olyan történetét olvashatjuk, amelyek mindegyikét egy-egy budapesti városrész, kerület inspirálta. A térnek az epikus művekben történő megjelenítése és szerepe egy már régóta vizsgált, monumentális téma, mellyel többek között a neves orosz irodalomtudós, Mihail Bahtyin is rengeteget foglalkozott, és amelyet a workshop résztvevői az említett köteten keresztül igyekeztek körüljárni.

Ahogy Vinczellér Kata is megjegyezte, a városábrázolásnak már jelentősnek mondható hagyománya van a magyar szépirodalomban, elég csak Ottlik Géza Buda, Lengyel Péter Macskakő vagy Parti Nagy Lajos Hősöm tere című regényére gondolni, melyek azonban népszerűségük ellenére nem képezik részét az iskolai tananyagnak – ellentétben Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című klasszikusával.

Margittai Zsuzsi arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapest nemcsak a szépirodalom, hanem az illusztrációk számára is termékeny táptalajt képes biztosítani. A város mint kulissza? – Budapest illusztrációkon és a Budapest OFF műfaji sokszínűsége című előadásának középpontjában a város és a Budapest-illusztrációk gyerekkönyvekben történő megjelenése állt, különös tekintettel a Budapest OFF illusztrációira, műfaji sokszínűségére, valamint transzmediális értelmezési lehetőségeire. Szemléletes példákat láthattunk a kötet illusztrátorának, Kárpáti Tibornak a jellegzetes, pixelszerű ábrázolásmódjára (interjúnk vele a Külföldön Sikeres Magyar Művészek projektben itt), aki bár nagyon redukált eszköztárral dolgozik, rendkívül karakteresen és humorosan ragadja meg a város sajátosságait.

Brutovszky Gabriella előadása, a Budapest ON! – módszertani segédlet egy kortárs ifjúsági kötet tanításához sokkal inkább szövegcentrikus volt, és elsősorban a Budapest OFF középiskolai felhasználásához adott pedagógiai tippeket. Ő maga már több évfolyammal is sikeresen feldolgozta a kötetet, amelyet  elmondása szerint könnyedén össze tudott kapcsolni a kötelező gimnáziumi tananyaggal. A novelláskötet tematikai heterogenitása miatt a diákok körében is hamar kedveltté vált, a szövegek befogadását pedig különféle kreatív és játékos feladatok révén segítették elő.

Az előadások utáni beszélgetésben többek között még az is szóba került, miért fontos a megfelelő illusztráció kiválasztása egy nem kifejezetten gyerekeknek szóló kötetben, hatásukat tekintve milyen különbségek vannak a realista és az absztrakt ábrázolások között, valamint hogy az illusztrációknak milyen szerepük van az adott kötet feldolgozásakor.  

A workshop következő előadását október 9-én 17 órakor, az IGYIC Facebook oldalán láthatja majd a közönség.

nyomtat

Szerzők

-- Barna Brenda --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés