bezár
 

gyerek

2021. 09. 04.
Együtt bejárni a szövegeket
A Pagony Kiadó bemutatta Fenyő D. György legújabb kötetét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtök este a Könyvhét Vörösmarty téri színpadán került sor az Útikalauz a vershez című kötet bemutatójára. A könyvet Fenyő D. György a Radnóti Miklós Gimnázium magyartanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke írta, a benne szereplő illusztrációkat pedig Gráf Dóra készítette.  A szerzővel és a rajzolóval, valamint Szabó T. Anna költővel Vinczellér Katalin beszélgetett

Vinczellér első kérdésében a kötet műfaját járta körül. Kiderült, hogy nem módszertani könyv, nem is szubjektív esszégyűjtemény, és nem tekinthető oktatási segédanyagnak sem. A kérdésre a szerző elmondta, hogy az útikönyvekhez, bédekkerekhez hasonlóan egy költészeti útikalauzt kívánt létrehozni, amely segít felfedezni a szövegeket. Ahogy Fenyő D. a bevezetőben írja: „Ez az útikalauz nem mesél el különböző érdekességeket és történeteket az egyes költőkről és versekről (…) inkább felfedezni segít: végighalad minden vers szövegén, általában együtt az olvasóval, az elejétől a végéig, és kommentálja, magyarázza azt, amit olvasunk…”

utikalauz7

Vinczellér Katalin

Az „utazáshoz” különös haladási sorrendet választott Fenyő D.: a terjedelmet. A huszonöt magyar verset tárgyaló kötet Weöres Sándor Tojáséj című egyszavas versétől, többszavas, majd többsoros és több versszakos verseken át jut el egy Arany János balladáig. A szerző arra törekedett, hogy a klasszikus és kortárs verseken keresztül a költészet univerzumának gazdagságát, sokféleségét is megmutassa, ahol remekül megférnek egymás mellett a szent és profán, hazafias és tragikus, valamint leíró, szerelmes vagy éppen politikai versek is.

utikalauz4

Fenyő D. György

A kötet szövege és illusztrációi remekül működnek együtt, a képek vizuálisan megvalósítják azt, amire a szöveg is törekszik, emelte ki Vinczellér. Gráf Dóra elmesélte, hogy a már kész szöveghez kellett illusztrációkat készítenie. Munkája során azt tartotta szem előtt, hogy minél univerzálisabb képeket válogasson bele, illetve rajzoljon meg, hogy ezek a képek, akárcsak az igazán jó versek, a legkülönfélébb olvasók számára is megszólaljanak.

utikalauz5

Gráf Dóra

„Tényleg, mitől függ, hogy valami vers vagy nem?” teszi fel a kérdést a kötet közepe táján Fenyő egy Rakovszky Zsuzsa verset elemezve, és ezt a kérdést intézte a résztvevőkhöz a moderátor is. Szabó T. Anna számára az a vers, amiben szellem és lélek van, de a képiség nem elég, kell a hangzás is. Gráf Dóra a sűrítést emelte ki, Fenyő D. pedig azt, hogy a versben egyetlen szó, egyetlen kép sem maradhat csupán önmaga.    

utikalauz6     

Szabó T. Anna

Szabó T. Anna, miután felolvasta a kötetben szereplő, A vers a című költeményét, arra biztatta a közönséget, hogy forgassák ezt az útikalauzt: olvassák akár egy szuszra az elejétől a végéig, akár részletekben, egész biztosan nagyon élvezetes lesz korosztálytól, érdeklődési körtől és tudásszinttől függetlenül, mindenki számára.  

Fotó: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kós Kriszta --


További írások a rovatból

Jean-Claude Mourlevat: Földlakó, fordította Burján Mónika, Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2013
Gyerekkönyvek a koronavírusról

Más művészeti ágakról

színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént
irodalom

A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom
Beszélgetés Keserű József új monográfiájáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés