bezár
 

film

2021. 10. 02.
Filmek a múzeumban: A kísérletezés szabadsága
INFORG Stúdió 2000-2010
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs magyar filmtörténet ezredfordulós időszakának egyik legmeghatározóbb honi filmes műhelye az INFORG Stúdió. Az INFORG 2000 és 2010 közötti működésének állít emléket a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítása.

A Muhi András vezette, leginkább kísérletező kedvű és kezdeti kiforratlanságukban is ígéretes ötletekkel előálló elsőfilmeseket felkaroló produceri iroda nem csupán olyan nagyszerű rendezők egykori alkotói inkubátora volt, mint Fliegauf Bence, Nemes László, Vranik Roland, Kenyeres Bálint, Bodó Viktor, Krasznahorkai Balázs és mások, de a magyar filmre gyakorolt jelentőségét az is jól mutatja, hogy alkotóműhelyként bátran állíthatjuk a Balázs Béla Stúdióval és a Duna Műhellyel egy sorba.

Film, mozgókép kiállítása a múzeumi térben Magyarországon egyelőre nem jellemző, noha az országhatáron túl már kiterjedt hagyománya van a művészi alkotások ilyen feldolgozásának, ami különösen izgalmas és fontos állomás a kanonizálódás folyamatában is. Ide jutott most el az INFORG Stúdió a MűvészetMalomban megnyitott komplex tárlattal. A gazdag kísérleti, animációs, rövid- és dokumentumfilmes felhozatalból széles merítéssel találkozunk a kiállítótér képernyőin és egyes esetekben vásznain. A több termes kiállítás több, eltérő befogadói élményt is kínál, mert míg a viszonylag nagy térben az egymással szoros közelségben pergő különböző képsorok különös, kakofón sokszólamúságot hoznak létre, addig például a mozihelyzethez leginkább hasonlító black box helyiségben Fliegauf Tejútját zavartalanul végignézhetjük, ha kedvünk tartja.

INFORG, Ferenczy Múzeumi Centrum, MűvészetMalom

A kép a MűvészetMalom egyik meghirdetett tárlatvezetésének Facebook-oldaláról származik

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a téma sajátosságából kifolyólag a kurátorok egy pillanatig sem gondolták úgy, hogy ennek a tárlatnak a múzeumi tér falain belül kell maradni. Mivel az INFORG Stúdió vadonatúj, katalógusként és filmkölcsönzésre is használható honlapja is a kiállítással együtt debütált, szándék szerint a MűvészetMalomban tett látogatás inkább csak afféle ízelítőt, markáns benyomást, a kötetlen böngészés élményét kínálja. Ha pedig egy-egy alkotás különösen felkelti a látogató figyelmét, lehetősége van otthon, az INFORG honlapjáról közvetlenül, teljes egészében elérni azt. A kísérőprogramok – melyek között filmvetítések, tárlatvezetések és pitchfórum is található – ugyancsak túlnyúlnak a tárlat fizikai keretein.

 

A kísérletezés szabadsága
INFORG Stúdió 2000–2010
2021. szeptember 26. – 2022. január 9.
MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.
www.muzeumicentrum.hu
A kiállítás bemutatkozó oldala itt található.
A múzeum kiállításhoz kapcsolódó programjai itt böngészhetők, illetve naptárba tölthetők.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Tiszeker Dániel: Nagykarácsony
Interjú Fabricius Gáborral
Demian József: Éjjeli őrjárat
Laurent Tirard: A beszéd

Más művészeti ágakról

irodalom

Mi az én részem az egészben? Mi az én részem az egészben?
Ingo Schulze a Goethe Intézet vendége volt
gyerek

Kormos külső, tiszta szív Kormos külső, tiszta szív
Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen, Pagony, 2021
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés