bezár
 

film

2021. 10. 02.
Filmek a múzeumban: A kísérletezés szabadsága
INFORG Stúdió 2000-2010
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kortárs magyar filmtörténet ezredfordulós időszakának egyik legmeghatározóbb honi filmes műhelye az INFORG Stúdió. Az INFORG 2000 és 2010 közötti működésének állít emléket a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítása.

A Muhi András vezette, leginkább kísérletező kedvű és kezdeti kiforratlanságukban is ígéretes ötletekkel előálló elsőfilmeseket felkaroló produceri iroda nem csupán olyan nagyszerű rendezők egykori alkotói inkubátora volt, mint Fliegauf Bence, Nemes László, Vranik Roland, Kenyeres Bálint, Bodó Viktor, Krasznahorkai Balázs és mások, de a magyar filmre gyakorolt jelentőségét az is jól mutatja, hogy alkotóműhelyként bátran állíthatjuk a Balázs Béla Stúdióval és a Duna Műhellyel egy sorba.

Film, mozgókép kiállítása a múzeumi térben Magyarországon egyelőre nem jellemző, noha az országhatáron túl már kiterjedt hagyománya van a művészi alkotások ilyen feldolgozásának, ami különösen izgalmas és fontos állomás a kanonizálódás folyamatában is. Ide jutott most el az INFORG Stúdió a MűvészetMalomban megnyitott komplex tárlattal. A gazdag kísérleti, animációs, rövid- és dokumentumfilmes felhozatalból széles merítéssel találkozunk a kiállítótér képernyőin és egyes esetekben vásznain. A több termes kiállítás több, eltérő befogadói élményt is kínál, mert míg a viszonylag nagy térben az egymással szoros közelségben pergő különböző képsorok különös, kakofón sokszólamúságot hoznak létre, addig például a mozihelyzethez leginkább hasonlító black box helyiségben Fliegauf Tejútját zavartalanul végignézhetjük, ha kedvünk tartja.

INFORG, Ferenczy Múzeumi Centrum, MűvészetMalom

A kép a MűvészetMalom egyik meghirdetett tárlatvezetésének Facebook-oldaláról származik

Fontos tudni ugyanakkor, hogy a téma sajátosságából kifolyólag a kurátorok egy pillanatig sem gondolták úgy, hogy ennek a tárlatnak a múzeumi tér falain belül kell maradni. Mivel az INFORG Stúdió vadonatúj, katalógusként és filmkölcsönzésre is használható honlapja is a kiállítással együtt debütált, szándék szerint a MűvészetMalomban tett látogatás inkább csak afféle ízelítőt, markáns benyomást, a kötetlen böngészés élményét kínálja. Ha pedig egy-egy alkotás különösen felkelti a látogató figyelmét, lehetősége van otthon, az INFORG honlapjáról közvetlenül, teljes egészében elérni azt. A kísérőprogramok – melyek között filmvetítések, tárlatvezetések és pitchfórum is található – ugyancsak túlnyúlnak a tárlat fizikai keretein.

 

A kísérletezés szabadsága
INFORG Stúdió 2000–2010
2021. szeptember 26. – 2022. január 9.
MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.
www.muzeumicentrum.hu
A kiállítás bemutatkozó oldala itt található.
A múzeum kiállításhoz kapcsolódó programjai itt böngészhetők, illetve naptárba tölthetők.
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés