bezár
 

zene

2008. 07. 04.
Zidane az Zidane
Az első fesztivál első napja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zidane az Zidane Megy valaki Érdre, kérdi egy vékony, fekete nő, mikor felszáll a vonatra. Jelentkezek és szembe leül. Keresztbe teszi miniszoknyás lábát, kicsomagol egy szendvicset és nekikezd. Tudod merre van a Gázpalack utca? Oda megyek állásinterjúra, csámcsogja. Nem tudom, de ha leértünk, valaki majd biztosan megmondja.

félig érdi fiatalok jókedveGödöllőn eközben már szakad az eső és megy nyugatra. Itt kell leszállnunk szerintem, mondom a miniszoknyás nőnek, mikor Érd alsóra beállunk. Bugyogóján mézeskalács szív alakú minta, kapkodva abbahagyja a fogmosást - minden étkezés után fogat kell mosni, magyarázta, mikor fogkeféjét előhúzta - , gargalizál, mint a TV Maci


és kiköp az ablakon, phe. Rajtamaradunk a vonaton, kiált, hogy megmozdul a vagon. Ugorjunk, kiáltom és kicsúszik lábunk alól a talaj és kevésen múlik csak, hogy nem a vonat alatt landolunk. Jól vagy, kérdem a nőt és felsegítem. Jól vagyok. Nem piszkolódtam össze? Nem. Biztos jól vagy, kérdem megint, mert nagyot koppant. Igen. De merre lehet a Gázpalack utca?
 

Az orrom előtt megy el a fesztivál busz. A kocsmában várom meg a következőt. A TV-ben ismétlik, hogyan cicázott két éve a Brazilokkal Zidane. 


Szívemben Brazil vagyok én is, de hát Zidane az Zidane. Gyűrött ezressel fizetek a hosszúlépésért. Hogy tudta ezt összegyűrni, kérdi mogorván a csapos. A zsebemben volt, mondom és visszaad egy kétszázast. De így is lehet, és összeszorítom kezemben a visszajárót. Látja? Nem nehéz.

 

Túl korán érkezek. A dolgozókon kívül még sehol senki. Viszont a színpad profi. Mintha külföldi készülne fellépni. A sátorban is hallani majd mindent, ha elkezdik benne a bulit. Gitár, ének, miegyéb, mind faszán szól. Igyál valamit, mindjárt dumálunk, csak még elintézek ezt-azt, mondja Jorgosz jó házigazdához illőn, ugyanis ő az egyik szervező. Csináld csak a dolgod, én elleszek, válaszolok és sietve tova is suhan, egyik kezében folyton csörgő telefonja, másikban nehezen fogyó söre.

 

Mint a fociban, mikor azt mondják, szezon eleje van, azért nem megy a játék, úgy indul a fesztivál. Szegény Neo-ék bár lelkesek, a közönség még halvány. Nem kaptam meg a munkát, bukkan fel a vékony, fekete nő és kalimpál a pultnál, iszol velem egy vodkát?

Neo

Eddie csörög, hogy nem tud jönni, mert közbejött egy fellépés a Descados-al. Nem baj, majd megiszom a részed, nyugtatom és rajzolnék valamit a graffiti falra, de elfogyott a hely.     

 

A Horvátok verik a Németeket. Nem olyan szépen, mint Sukerék


’98-ban, de azért megvan a három pont és a továbbjutás. Később kiesnek. De hogy, csattan fel a miniszoknyás nő. Az Osztrákok este a Lengyelekkel. Az nem érdekel, legyint. Megboldogult Müncz bírónak vajon tetszene a mai játék, kérdezi és kifizeti a vodkát. Azt nem tudom, de az biztos, hogy észrevenné majd a kieséses szakaszban, mikor a fekvő Christiano-ra rálépnek a németek és kivételesen nem szimulál,


pedig nagyon úgy néz majd ki elsőre. Fura figura volt ez a Müncz. Közös lépcsőházban laktunk. Ha szakadt, ha fújt, ő mindig köntösben ment le a közértbe vagy a TOTÓzóba. Még télen is. Nem zavarta.
Sajó Lászlón kívül kinek rémlik még Müncz bíró?

közönség

Kispál és a Borz
Mindjárt kezdik. Ki lesz a főműsorszám? A
Kispál, válaszolok és lehúzzuk a vodkát. Ez az első fellépésük idén és a Lecsó helyett egy másik srác lesz.

közönség

 
És Lovasi majdnem úgy, mint régen, adja a vicceset
és a többiek is lenyomnak egy átlagon felüli rendeset, amire mi ugrabugra, hejehuja és a végén vissza, de nem azt a számot nyomják, amit kértünk, pedig bedobtuk az érmünk, lassan nem értünk semmit… beragad a zár, a TOITOI-ban ragadok… gyere ki, a kurva anyád… elhajolok, szaladok… karszalagom lóbálom a biztonságiaknak… víájpi, víájpí, kiáltom… a gyereknek be, a Kispálnak néhány akkordot mutatok… szerencsétlent leültetik… röhögök, na mi van te… röhögök… még egyszer megmutatom az akkordot… soha nem lesz normális zenekarod, ha nem tudod, mondom… Jorgosz a fejemet tartja… jó fej… a miniszoknyás nő kölcsönadja a fogkeféjét… ő is jó… visszamegyek leellenőrizni Kispált… na látod, megy ez…  
 
Kispál mutatja az új srácnak, mit tanult
nem vagy részeg, hogy vezess, kérdem… valaki horkol és nem tudok tőle aludni… lehet, hogy én vagyok…
Kispál
nyomtat

Szerzők

-- Árvai Ferenc Ödön --


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés