bezár
 

gyerek

2008. 07. 09.
A suttogó titkai
Tracy Hogg és Melinda Blau: A suttogó titkai I-II. (Európa Könyvkiadó, Budapest, 2007.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A suttogó titkai Az Amerikában rendkívül népszerű szerzőpár könyvének első kötetéből az olvasó mindent megtudhat, amit egy csecsemő gondozásáról és nevelésérõl tudnia kell. A második kötet a kisgyermekkor elejének (1-2. év) egyszerre gyötrelmes és örömteli idõszakával foglalkozik.

Suttogónak eredetileg azt nevezték, aki különleges képessége folytán türelemmel és halk szavakkal lecsillapított egy megvadult lovat. Tracy Hoggnak ilyen rendkívüli tehetsége van a síró kisbaba megnyugtatásához. Ezért hívják őt is suttogónak a hálás szülők. Saját bevallása szerint a suttogás alapja a tisztelet, az odafigyelés és az értelmezés. Mindez megtanulható, ha tudjuk, mire kell figyelni. Jó szülő abból lesz, aki tiszteli gyermekét. Szem előtt tartja, hogy gyermeke önálló egyéniség, párbeszédet folytat vele, nemcsak beszél hozzá, és figyeli őt, hanem tudatja gyermekével azt is, hogy mi a dolgok rendje. Rámutat arra, hogy amire a kicsiknek mindennap szüksége van, az az állandóság, a rendszer és a kiszámíthatóság.

A suttogó titkai 1. Az Amerikában rendkívül népszerű szerzőpár könyvének első kötetébõl az olvasó mindent megtudhat, amit egy csecsemő gondozásáról és neveléséről tudnia kell: mitõl eszik és alszik jól, miért sír, mitől nyugszik meg, milyen „szórakozásra” vágyik, hogyan lehet elejét venni annak, hogy a gyermekből az egész családot uralma alá hajtó kis zsarnok váljék. Kitér arra is, hogy hogyan szoptassa vagy tápszerezze, fürdesse és masszírozza az anya, vagy mikor és mivel kezdje meg a szilárd étel bevezetését, miként szervezze meg a saját életét és hogyan törődjön magával. Foglalkozik az iker- és koraszülésbõl, valamint az örökbefogadásból adódó kérdésekkel és problémákkal. A kötet babatesztet és anya önismereti tesztet is tartalmaz.

A suttogó titkai 2.A második kötet a kisgyermekkor elejének (1-2. év) egyszerre gyötrelmes és örömteli idõszakával foglalkozik. Minden kérdést tárgyal, ami ebben az életkorban felmerülhet. Részletes gyakorlati útmutatást ad a rossz szokások rögzülésének megelõzéséhez, vagy a megváltoztatásukhoz, a hisztizés kezeléséhez és megszûntetéséhez, a fegyelmezéshez és az önfegyelemre neveléshez, az úgynevezett érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. Segítséget nyújt a gyermeknyelv megértésében, a napirend kialakításában, a játéktevékenység irányításában és a beszédfejlesztésben.

A könyvek stílusa olvasmányos, üdítő, csevegő és gyakorlatias. Haszonnal és élvezettel forgathatja minden kezdő (és tapasztalt) szülő, de kisgyermekekkel foglalkozó pedagógus vagy korai fejlesztéssel foglalkozó szakember is. A munka egységes, elfogadható és követhető-követendő gyermeknevelési filozófiát képvisel.

A könyv szerzője Tracy Hogg, jelenleg az Egyesült Államokban él, ápolónőként és tanácsadóként több mint húsz éve foglalkozik kisgyermekekkel és családjukkal, Melinda Blau pedig írói tehetségével működött közre a munkában.

 

Melegné Steiner Ildikó

Forrás: Gyógypedagógiai Szemle

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés