bezár
 

színház

2022. 04. 13.
Amit az eső elmos – és amit nem
A Fővárosi Nagycirkusz premier-előadása békét és összetartozást hirdet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az eső a megtisztulás és az újjászületés jelképe, elmossa a bánatot és a tragédiákat. A Fővárosi Nagycirkusz RAIN – Esőcirkusz című új produkciója a víz erejét idézi meg: a műsor egy cirkuszi imádság a békéért és a megtisztulásért. Az innovatív előadás egyaránt vegyíti a zenés, táncos és akrobatikus elemeket, amelyeket egyesít a cirkusz nemzeteken átívelő szellemisége.

A cirkusz szórakoztató, színes világa kiutat teremt mindennapjaink szorongató valóságából. A Fővárosi Nagycirkusz, reagálva az orosz-ukrán konfliktus nemzetközi humanitárius katasztrófájára, orosz, ukrán és magyar artisták közreműködésével hozta létre legújabb RAIN – Esőcirkusz című műsorát. A minden korosztályt megszólító előadásban számos cirkuszi zsáner helyet kapott: a közönséget zsonglőr-, lánc-, akrobata-, görkorcsolya-, perzs-rúd-, és illúziójelenetek mellett humoros állatidomítás szórakoztatja.

Szkéné színház

A produkció különlegessége a porond egyedülálló szökőkútrendszere, amely hol játékos csobogássá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik – így keretezve az artistaművészek szemet gyönyörködtető mutatványait. A porond látványképét a lila, kék és fehér fényjátékok dominálják, amelyeket a víz formálta alakzatok tesznek még mutatósabbá. Az igazi látványelem ugyanis a közel 700 darab fúvókán feltörő víztömeg, amely akár 18 méteres magasságokba is felcsaphat. Mindennek a megvilágítása igazi kihívás a víz fényelnyelő és fénymegtörő képessége miatt.

A RAIN – Esőcirkusz látványos attrakciókban domborítja a test fizikai tűrőképességének határtalanságát. A hajmeresztő mutatványok egyik leglátványosabb mozzanata Donnert Ryan és Szécsényi Anna előadása. A két artista a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium növendéke; lendületes, gyors görkorcsolyaszámuk alatt egy parányi asztalon pörögnek, miközben különböző akrobatikus elemeket mutatnak be.

A műsor tematikáját jól reprezentálja Vitalii Zaetz és Margarita Nikulina perzs zsánere. Amíg a férfi a homlokán egyensúlyoz a perzsrúddal, tetején a kolléganője különböző akrobatikus elemeket mutat be. A szám elképesztő egyensúlyérzékről, erőről és bizalomról mesél, amelyet tetéz az a tény, hogy az artisták a való életben házastársak. Az orosz férj és az ukrán feleség a szeretet és az összetartozás jegyében a gyermekükkel karöltve lépnek színpadra.

A nagy közönségsikerre való tekintettel ebben a műsorban is részt vesznek Mihail Nyikolajevics Ermakov idomított kutyusai. A mókás produkcióban a játékosságon van a hangsúly, amely vidámságot csempész az est nagyon is aktuális tematikájába. Az ember és állat közötti összhangot bemutató műsorszámot a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz Pierrot-díjjal jutalmazták.

A műsor alatt számos más akrobatikus és táncos mutatvány szórakoztatja a közönséget. Noha az előadásban kirajzolódó narratíva időnként kissé csapongónak tűnhet, ez nem rontja a befogadói élményt, a változatos műsorszámok minden érzékszervünket mozgásba hozzák. A víz motívum az eklektikus zenei palettában is megjelenik, így nemcsak a látottak, hanem a hallottak is összhangot teremtenek a porondon.

A Fővárosi Nagycirkusz egyedülálló vízi show-ja valóban szórakoztató élményt nyújt a kicsiknek és a felnőtteknek. A látványos jelmezek, a kivetítőkön és reflektoron szóródó fények vonzzák a tekintetet, mesébe illő atmoszférát teremtenek a porondra. A veszéllyel dacoló akrobaták félelmet nem ismerve valóban képesek feledtetni a külvilág megpróbáltatásait.

RAIN-Esőcirkusz
Artisták: Maria Bakalkina, Ameli Bilyk, Dobos Richárd, Donnert Ryan, Mihail Nyikolajevics Ermakov Vladimir Erofeev, Grandpierre Gabriel, Danil Giniborg, Anton Gryshyn, Oleg Lobanov, Margarita Nikulina, Natalia Maikhrovskaia, Nikita Pavlov, Aleksandr Plishkin, Vladimir Sapteev, Beata Slabko, Elena Shipaeva, Szécsényi Anna, Aliaksandra Vishneuskaya, Vitalii Zaetz
Bemutató: 2022.04.09., Fővárosi Nagycirkusz, Budapest

Képek forrása: https://fnc.hu

nyomtat

Szerzők

-- Somogyvári Csendike --


További írások a rovatból

Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés