bezár
 

gyerek

2022. 07. 19.
Egy Grúval több lett, maradhat?
Minyonok: Gru színre lép
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Az instant kultklasszikussá vált Gru spinoffjaként működő Minyonok-sorozatból az első film ötletparádéja után kifogyott a lendület – de ez mostanra már vajmi kevéssé számít, a Minyon-jelenség merchandise-dömping és TikTok-kihívás formájában él és virul tovább.

Az immár tizenkétéves Gru című animációs mozi annak idején azzal csinálta meg a nagy dobást, hogy a családi filmek műfajába ültette át a kétezer-tízes években a filmes gonosztevők iránt feltámadt kiemelt érdeklődést. A három árva kislánnyal szövetséget kötő, mindig morcos, de végtelenül szerethető szupergonosz történetét a közönség kitörő lelkesedéssel fogadta, a siker fényében fürdőzve pedig meglepő gyorsasággal fejlődött fel egy spin-off sorozat is az eredetileg Gru szárnysegédeiként csupán mellékszereplőkként megjelenő minyonok fókuszba állításával. Miközben Gru és a lányok története is megért két folytatást, az első Minyonok-film 2015-ben akkorát robbant a hatéven aluli közönség körében, hogy sikerrel kiszorította az eredeti sztorit a pixisből. Ez elsősorban a karakterek egyszerű formájának és ritkító színének, valamint a felnőtt közönség számára irritálónak ható, ám a gyerekek szempontjából azonosulásra alkalmas, visító-érzelmes halandzsanyelv használatának köszönhető. A minyonok ugyanis hajszálra pontosan ennyit tudnak: kicsik, idegesítőek, mindent elrontanak, mindenhol ott vannak, és soha nem áll be a szájuk. Kisgyerekes szülők számára ismerős lehet a mintázat...

Minyonok

Minyonok: Gru színrelép - (c) 2021 Universal Pictures and Illumination Entertainment. All Rights Reserved.

A mindig valamely nagy gonosztevő talpnyalóiként (ti. a nevük eredetileg a minion, vagyis a szolga, alattvaló jelentésű szóból ered – semmiképpen nem összetévesztendő a süteménnyel) működő mini hadsereg persze minden ügyetlensége mellett rendkívül jóravaló is. Ám mivel az ebben az ellentmondásban rejlő valamennyi humorforrást kiaknázták az első Minyonok-filmben, egy legalább nagyjából épkézláb sztorihoz az alkotók úgy döntöttek, hogy újra összefésülik a kis sárga lények történetét egy már bevált főgonosszal. Ez pedig ismét Gru lett, ezúttal ifjabb, még szárnypróbálgató kiadásban. Noha a hetvenes években lázadó kamaszként önmagát kereső, fiatal és ambíciózus Gru megrajzolása működőképes ötletnek számít – különösen, hogy a korrajzot emblematikus slágerek is jócskán megtámogatják –, érezhető a kényszer, hogy maguk a minyonok (köztük is elsősorban a négy kiemelt, valamelyest még önálló személyiséget is kapó főhős) is megfelelő játékidőt és történetívet kapjon. Így huppan le közmondásosan a Minyonok: Gru színre lép két szék között a pad alá. Hiába lett igazán ötletes a családi filmek történetének egyik legárnyaltabb – és legszerethetőbb – gonosztevőjének ifjúkori változata, a konfliktusai és ellenlábasai sajnos tökéletesen felejthetőek. Ezzel párhuzamosan Kevin, Stuart, Bob és a többi minyon ahhoz elég időt tölt ugyan a vásznon, hogy falat kaparóan idegesítővé váljon, ám sajnálatos módon nem eleget ahhoz, hogy a néző agya átkapcsoljon, és tökéletesen azonosulni tudjon a kis, sárga lényekkel. 

(c) 2021 Universal Pictures and Illumination Entertainment. All Rights Reserved.

(c) 2021 Universal Pictures and Illumination Entertainment. All Rights Reserved.

Persze kérdés, hogy ha valami akkora kasszasikernek bizonyul, mint a Minyonok, akkor ez a fajta minőségigény számít-e egyáltalán. A minyonok sikere mostanra már nem az animációsfilmes klasszikusok közé kerülésben mérendő, hanem a játszótereken és iskolapadokban világszerte elterjedt, logózott merchandise-termékek jelenlétében, és úgy általában a kis lények körüli, kontextusfüggetlen hype-ban. Utóbbira remek példa, hogy az új bemutató körüli legnagyobb visszhangot nem maga a film, hanem egy TikTokon terjedő kihívás kapta, amely a mozikban kamaszok által elkövetett, könnyed zavargásokba fordult át. 

Minyonok

(c) 2021 Universal Pictures and Illumination Entertainment. All Rights Reserved.

Ennek alapján biztosra vehetjük, hogy néhány éven belül újabb folytatás fog érkezni a szériához – a stúdiók bölcsebbek annál, semhogy egy ilyen kiváló fejős tehenet veszni hagyjanak –, azzal kapcsolatban azonban, hogy van-e még megfelelő muníció a kis sárga lények mesterkedéseiben, már sokkal nagyobb a bizonytalanság. Sajnos még Gru és a minyonok közös múltjának bemutatása sem bizonyult elég meggyőzőnek.

Kép a fejlécben és a főoldalon: (c) 2021 Universal Pictures and Illumination Entertainment. All Rights Reserved.

 

Minyonok: Gru színrelép, amerikai animációs kalandfilm, 90 perc, 2022, Rendező: Kyle BaldaBrad Ableson, Forgatókönyvíró: Cinco Paul, Producer: Janet Healy, Christopher Meledandri, Bemutató dátuma: 2022. június 30., Forgalmazó: UIP-Duna Film
nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, elemzéseket és társadalmi témájú esszéket. Érdeklődési területe a kortárs magyar filmművészet, a feminista kritika és a környezetesztétika.


Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés