bezár
 

gyerek

2023. 02. 19.
Játékra hív a természet a legújabb Bogyó és Babóca mozifilmben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Játékra hív a természet a legújabb Bogyó és Babóca mozifilmben Hónapok meséi címmel április 6-án jelenik meg a mozikban az új Bogyó és Babóca rajzfilm. A népszerű sorozatból készült ötödik mozifilm központi témája a természet közös felfedezésének élménye. Bartos Erika mesekönyve alapján a filmet a KEDD Animációs Stúdió készítette.

A Hónapok meséi animációs filmben az évszakok váltakozását tizenkét rövid történetben követhetjük végig, amint a természet minden hónapban közös játékra hívja a szereplőket. Kalandjaik során februárban együtt ünnepelnek egy különleges farsangi bálon, áprilisban közösen ugrálóváraznak, júliusban együtt készítenek gyümölcsjégkrémet, decemberben izgalmas ajándékokkal lepik meg egymást. A tizenharmadik, ráadás történetben pedig egy süteményversenyen is részt vesznek, amelyből kiderül, hogy bárki, még a mindig lelkiismeretes Bagolydoktor is hibázhat.

A Hónapok meséi szerzője, a Pro Familiis, Aranykönyv és Janikovszky Éva-díjas írónő, Bartos Erika számára különösen kedves ez a sorozat:

„Élvezettel merültem el a természet körforgásában, igyekeztem figyelemmel kísérni az évszakról évszakra, sőt, hónapról hónapra változó nővényvilágot. Az összes történet valamilyen közösségi eseményt dolgoz fel: a kis szereplők együtt örülnek a tavasz színpompájának, az őszi levélhullásnak, együtt készítenek társasjátékot, gyűjtenek gesztenyét, alkotnak zenekart, együtt élik meg a boldog perceket, és együtt menekülnek a tomboló májusi vihar elől.”

A bölcsődések és óvodások körében a Bogyó és Babóca több mint tíz éve az egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozat. A Hónapok meséi a gyermekek egészséges fejlődéséhez szükséges szabadtéri időtöltésre hívja fel a figyelmet. A mozifilm rövid, ötperces epizódokból áll, hogy a kisgyermekek is könnyen értelmezni tudják a látottakat. A szelíd és vidám képsorok biztonságos hangulatot teremtenek a vetítéseken. A hazai mozikultúrában ritkaságnak számítanak a korhatár nélkül megtekinthető alkotások. A Hónapok meséi ilyen, így kiválóan alkalmas arra, hogy első moziélmény legyen a legkisebbek számára.

A filmkészítők az ötödik Bogyó és Babóca film bemutatója kapcsán a gyerekeket országosan meghirdetett rajzversenyen hívják közös alkotásra. Az értékes nyeremények mellett a legtöbb szavazatot szerző óvodás csoportok ingyen vehetnek részt a vetítésen.

A KEDD Animációs Stúdió már húsz éve elkötelezett abban, hogy a legszélesebb gyermekközönség részére értékorientált tartalmakat készítsen és közvetítsen. A Hónapok meséi rendezőpárosa, Fazakas Kinga és M. Tóth Géza gondoskodik arról, hogy a rajzfilm Bartos Erika meséihez hűen elevenedjen meg a mozivásznon.

„Az első sorozatból készített mozifilmmel 2010-ben jöttünk ki a legfiatalabbak közönsége elé. Most pedig már az ötödik sorozat meséjét nézhetik meg azok, akik közül sokaknak ez a film lesz a legelső moziélménye. A KEDD Animációs Stúdióval, az ott dolgozó munkatársakkal sok minden történt ezalatt a tizenöt év alatt. Az egyik legjobb, ami történt velünk, hogy folyamatosan dolgozhattunk Bogyó, Babóca és barátaik, mára generációk számára jól ismert történetein.” – mondja M. Tóth Géza.

Fazakas Kinga tíz éve a közös munka részese, az előző részeknek animátora, a Hónapok meséinek társrendezője: „Elmondhatom, hogy ezek a kedves karakterek teljesen a mindennapjaim részévé váltak az évek során. A Hónapok meséiben újra találkozhatunk a már megismert szereplőkkel, többek között Gömbivel, a kis virágbogárral, Pihével, a lepkelánnyal, vagy akár Vendellel és Baltazárral, a rosszcsont kis párossal. Örömmel tapasztaljuk, hogy ezek a nevek, ezek a figurák mára már nagyon sok gyerek számára a mindennapok részévé lettek itthon, és sok helyen szerte a világban.”

A meseszereplők hangját ezúttal is Pogány Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kölcsönzi, aki nem kevesebb mint száz karaktert szólaltat meg egyedi hangon. A rajzfilm zenéjéért és hangzásvilágáért ismét Szabó Tibor, a gyerekdalairól ismert zeneszerző és előadóművész felel.

A mozifilm bemutatójának médiapartnerei a Magyar Telekom FilmPremier szolgáltatása, a JimJam tévécsatorna és a Móra Könyvkiadó.

A film hossza: 70 perc
Mozibemutató országszerte: 2023. április 6.
A film korhatár nélkül megtekinthető.

A kép forrása: Kedd Animációs Stúdió

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

Népmesevetítés, kiállítás, kézműves program és bábszínház a Cinema MOM-ban
gyerek

A téma: Képek és könyvek

Más művészeti ágakról

irodalom

Bemutatták a „fényem nő: magam termelem” – Biopoétika a 20-21. századi magyar lírában, valamint A lírai hang túloldalai – József Attila-olvasatok című köteteket
Hegyi Balázs: Bárhol, magaddal, Képmás Kiadó, Prae Kiadó, Budapest, 2023
art&design

Interjú Rainer Péterrel, a Gadányi Jenő Alapítvány elnökével
irodalom

Hegedüs Vera: Ostoba, Műút-könyvek, Miskolc, 2021.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés