bezár
 

gyerek

2023. 04. 15.
Műveljük stílusosan kertjeinket!
Megyeri Annamária: A mi kertünk című új könyvéről
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
Megyeri Annamária grafikus, illusztrátor és kerttervező, a Stílus a kertben közösségi oldal tanácsadója. Első önálló kötetét Lovász Andrea és Nacsa-Soós Barbara szerkesztette.

Megyeri Annamária az elmúlt időszakban Gryllus Vilmos Maszkabál című mesekönyvét gondolta újra életvidám, ízléses illusztrációival, de a Félperces mondókák, a Vízcseppmesék és az Életjelek című Gryllus-kötetek látványvilága, továbbá Ruff Orsolya A zöld macska-sorozatának illusztrációi ugyancsak az ő keze munkáját dicsérik. Az ötlete alapján készült a Marci kertje című animációs rövidfilm 2019-ben, melyben egy kilencéves videóbolond kisfiú kertimádó gyerekké válik, és a szomszéd kislány, Lizzi személyében még egy igaz barátra is szert tesz. Az illusztrátor életének három meghatározó része fonódik össze legújabb könyvében, ugyanis a csodálatos grafika, a természetszeretet és kerttervezés egyszerre jelenik meg a Cerkabella Könyvkiadó Kertészkedj okosan! sorozatának első kötetében, A mi kertünkben. „Olyan kerteket álmodok meg, ahová betér a madár, leszáll a lepke és motoz este a sün” – vallja közösségi oldalán a sokoldalú alkotó.

Divatos és aktuális téma manapság a kertészkedés és a kerttervezés: trendi, mert újra meg újra, számos platformon szóba kerül, és persze mindenki úgy gondolja, konyít hozzá valamicskét, valamint aktuális, hiszen soha nem volt annyi nagyvárosból kiköltöző család, mint az utóbbi években. De attól még, hogy nagyvárosi lakásunk erkélyén pátyolgatunk néhány muskátlit, egyáltalán nem biztos, hogy tudnánk, mi a teendőnk egy frissen szerzett, gazzal benőtt kertecskében. Ha nem is reális mindannyiunk életében ez a probléma, a legtöbben álmodozunk egy nyugalom szigetét jelentő oázisról, ahol ezerféle virág és konyhakerti növény nevelkedik egymással versengve. A mi kertünk című ismeretterjesztő könyvben a szerző egy szakember szemüvegén keresztül közelít a kertészkedés témájához.

A mi kertünk

A 3-99 éves korig ajánlott mű esetében teljesen helytálló a korosztályos besorolás, mert a család minden tagja találhat benne érdekességet. Az alaptörténet egyszerű: a kilencéves Rozi kertes házba költözik édesanyjával és édesapjával. A hőn áhított udvar azonban először kusza gazbirodalomként tárul eléjük. Mielőtt teljesen elmenne a kedvük a természettől, a szomszéd néni kertésze, Juli siet segítségükre, és a kezdeti tervezési szakasztól a talajszerkezet javításán keresztül, egészen az extra környezeti megoldásokig végigkíséri a kertépítés valamennyi viszontagságát. A közös munka eredménye egy különleges, egyedi igények szerint kialakított tér, a kislány számára pedig ráadásként a szomszéd Peti barátsága. Roziék történetével párhuzamosan egy OKJ-s gyorstalpalóval felérő kertészeti szaktanácsadást is kapunk, így a mesebeli család kertjéhez hasonló léptékkel alakíthatjuk mi is a saját birtokunkat. „Úgy gondolom, a kertészkedésbe – a tervezéstől a kivitelezésen át, egészen a fenntartásig – mindenki bevonható. Hiszen együtt lenni, álmodozni, majd tervezni, létrehozni valamit, amire utána mindenki egyaránt büszkén tekint és élvezetét leli benne, igazi élmény” – fogalmazza meg a szerző személyes hangvételű bevezetőjében, amit rögtön egy rendkívül hasznos és igényes, ikonokkal ellátott kerti öröknaptár követ, bizonyítván, hogy a kertművelés egész éves folyamat, a kertben mindig van tennivaló. 

Szerkezetileg logikusan felépített, könnyen áttekinthető a könyv: a nyolc fejezetbe csomagolt Rozi-mesét az udvar kialakításának ugyancsak nyolc fázisból álló folyamata szakítja meg úgy, hogy tematikailag szorosan kapcsolódik a történethez. Amikor például a mese első részében kezdetét veszi a tervezés, az utána következő, felnőtteknek szóló szakasz tudományosan is megalapozott szempontrendszer mentén világít rá, mire kell a kert kialakításánál a legelső lépéseknél odafigyelnünk. Míg ez utóbbi főként fekete-fehér rajzokat, terveket tartalmaz, és inkább csak a növények színesek, addig Roziéknál a pasztell színpompa az uralkodó. A lapok színe, sőt minősége is különbözik egymástól: úgy tűnik, a fabulát sötétebb, újrahasznosított papírra nyomtatták. Míg a mesébe könnyen szervül az ismeretterjesztés, addig a kertészeti szakkönyvként funkcionáló egység szöveg szinten élvezetes, tipográfiailag játékos. Ezek a részek akkor is elkülönülnek, amikor csukott állapotban van a könyv, mivel nyolcféle különböző szín díszíti a lapok szélét, melyek egy magvacska hosszú, sudár növénnyé fejlődését mutatják be. A témakörökhöz tartozó tippek ugyancsak ezzel a színnel emelkednek ki a textusból. A jól felépített kötet még növénymutatót, gyakran előforduló latin növényneveket, és egy tervezői segédletet is rejt, valamint bemutatja a legfontosabb kerti szerszámokat is.

Bár sok gyerekkönyv foglalkozik mostanában a természettel, azon belül is a fenntarthatósággal, vagy az ökologikus gondolkodással, A mi kertünk egészen speciálisan tárja elénk a témát, olyan finom részletekre is kitérve, mint mezítlábas ösvény, tündérkert, és lepkebarát kert. Mindezt az olvasók életkorának megfelelő dózisban: gyerekeknek játékos ismeretterjesztéssel, felnőtteknek ismeretterjesztő játékossággal. Ez utóbbi fejezetekben még az is feltüntetésre került, mikor érdemes bevonni az aprónépet a munkálatokba. A könyvújdonság legnagyobb erénye, hogy szakértelemmel gondozott, hasznos tudást ad át, és a család minden egyes tagját megszólítja. Olyan, mint egy jól kitalált társasjáték. Húzzunk hát kertészkesztyűt, és lépdeljünk végig a starttól a célig minden egyes mezőn.

 

Fotók: Cerkabella Kiadó és Megyeri Annamária facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- Márkus Judit --


További írások a rovatból

Könyvbemutató másképp
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Interjú Somfai Annával

Más művészeti ágakról

színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés