bezár
 

zene

2024. 02. 17.
Koncertturnék – egy hét itthon, egy hét külföldön
Beszélgetés Elsa Vallé-val
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elsa Valle a tomboló temperamentumú kubai énekesnő Magyarországon több zenekart alapított, köztük a Rumba Caliente-t, a Hermanost, a Jazz Nagyköveteit, az Afrocandót és a Jazz Latin Syndicate-et, az Acapella zenekart és a legújabban a Bakary zenekart. Munkájáról, legújabb terveiről beszélgettünk.

PRAE.HU: Hogyan telnek mostanában a napjaid?

Ismét benne vagyok egy turnéban, aminek sokkal színesebb a palettája, mert Európán kívül is fellépek. Az elmúlt hetekben három koncertem volt Tel Avivban, hatalmas sikert aratott, nagyon jó volt a közönség, ahogy az mediterrán országokban lenni szokott. Szombaton, 17-én a Budapest Jazz Clubban lépek fel, és az azutáni héten újra utazom. Külföldi zenészekkel állok színpadra, azzal az együttessel, akikkel a Mi Gente lemezt felvettem 2003-ban. Azután Szlovákiában folytatódnak a koncertek, Pozsonyban, Galántán, Nyitrán. Utána megint Magyarország következik, azután megyek Bulgáriába, szintén két-három városba. Közben egy-egy hétre mindig hazajövök, fellépek Zsámbékon, Veszprémben, Balatonalmádiban. Ausztriában is várnak, ott nagyon jó a közönség, nem is gondolnád, – énekeltek, táncoltak! Meglepetés volt számomra, mert korábban, amikor megnéztem mások koncertjeit, azt tapasztaltam, hogy nagyon komoly a közönség.

PRAE.HU: Kikkel lépsz fel a koncerteken?

A Budapest Jazz Clubban a Rumba Caliente-vel koncertezem. Két éve, a pandémia után újra elkezdtünk együtt dolgozni, a tagjai Tzumó Árpád zongora, Hárs Viktor basszusgitár, Fábry Adonisz dob. Ezzel a koncerttel indítom a magyarországi fellépéseket. Velük rendkívül nagy az összhang. A legfontosabb, hogy a zenésztársakkal empátiában legyünk, különben nem lehet együtt zenélni, különösen, ha turnéra megyünk. Van egy pár zenekarom, mindegyikben megvannak a fix muzsikusok. Nagyon boldog vagyok, mert folyamatosan érkeznek a meghívások, és nagyon jó zenészekkel dolgozom. Szlovákiában például szuper híres szlovák muzsikusokkal! Előre elküldöm a kottákat, lelkesen készülnek, azután megtörténik a csoda, tudják a repertoárt. Én nagyon precíz vagyok, minden zenekarom repertoárjához külön-külön megvannak a kották. Egyébként a szlovákok nagyon jó szervezők, van, hogy naponta két koncertet is adunk; például délután fellépünk szélesebb közönség előtt egy zeneiskolában, este pedig egy jazzklubban. Ukrajnába is készülök, Kijevben a kulturális élet a megszokott mederben megy tovább. 

PRAE.HU: Csupa zene az életed, úgy látom jó passzban vagy!

Aktívan dolgozom, nagyon jól vagyok. A zene, a könyvek vagy egy sima beszélgetés nagyon fontosak számomra. Rendszeresen találkozom a családommal, akik zenészek, ők is játszanak Európában. Nemrégen Tenerifén találkoztunk. Szerencsés embernek érzem magam. Imádok énekelni, imádok mozgásban lenni, de pihenni is kell, a folyamatos nagy pörgés mellett. Délelőtt tanítok is, korán kelő vagyok, ha nem dolgozom, kilenckor már alszom; kell, hogy regenerálódjak. Jó időben valamelyik parkban sétálok, a Ligetben vagy a Margitszigeten. Szükség van az egyedüllétre is. Mindenkinek ajánlom a meditációt, a reikit vagy a jógát, mert így meg tudjuk magunkat erősíteni, ezek a gyakorlatok segítenek egyensúlyt teremteni magunkban. Minden, ami helyre kerül, nagyon sok erőt ad, és az is, ha jól sikerül egy fellépés. Az utóbbi időben a  legnagyobb feladatom volt, hogy rendbe rakjam saját magam. Nagyon boldog vagyok, hogy a reiki, a thai chi és főként a meditáció segítségével elértem, amit szerettem volna: harmóniában, békében, boldogságban élek; összhangban vagyok magammal. Élek a jelenben, nagyon szeretem, ami van, de nagyon hálás vagyok, azért, ami volt. Sok szép élményből meríthetek erőt, ötleteket.

PRAE.HU: Írsz is?

Bárhova megyek, bárhol vagyok, írok, jegyzetelek. Amikor lesz egy kis időm, összerakok egy újabb könyvet. Lehet, hogy napló lesz, lehet, hogy regény vagy valami más. 

PRAE.HU: Készül újabb lemezed?

Igen, a Bakary trióval, amelyben mindenki több hangszeren játszik. Velük már nagyon sokat koncerteztem itthon és külföldön is.  Megvannak a számok mindegyik a saját szerzeményem. Már stúdióban dolgozunk. Remélem, hogy június végén be tudjuk mutatni a lemezünket a nagyközönségnek. Annyit tudok mondani, hogy abszolút új hangzás lesz, imádni fogják! Lesznek meglepetések! 

PRAE.HU: Röviden fogalmazva: Elsás lesz?

Igen! Nagyon elsás lesz! Most is ugyanaz jellemző rám, amit az előző interjú végén mondtam egy dalomat idézve: „ENTACONA” – azaz „két lábbal a földön” – és továbbra is szerelmes  vagyok az életbe! 

nyomtat

Szerzők

-- Szepesi Dóra --

Szepesi Dóra vagyok, újságíró. Cikkeim, interjúim – főként – a művészetek és az irodalom tárgykörében jelennek meg. Van egy verseskötetem és alternatív életmóddal, táplálkozással kapcsolatos könyveim.


Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés