bezár
 

gyerek

2008. 10. 02.
Mi történt a magyar népmese napján?
Mesék Mátyás királyról
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Mi történt a magyar népmese napján? A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta Benedek Elek születésnapja, szeptember 30. a magyar népmese napja. Idén ez alkalomból több eseményre is sor került e jeles napon: lezajlott a Mesék Mátyás királyról országos mesemondó verseny döntője, bemutatták a Mesék Mátyás királyról című multimédiás honlapot, végül megkoszorúzták Elek apó kútját.

A Mesék Mátyás királyról című országos mesemondó versenyben regéket, mondákat, népmeséket és népmese-feldolgozásokat adtak elő 10–18 év közötti diákok. Az április óta zajló iskolai, helyi válogatókra legalább háromezren tanultak meg és mondtak el egy-egy mesét Mátyás királyról. A területi döntőkben mintegy 350 diák vett részt. A szeptember 13. és 17. között lezajlott hét területi válogatóból 25 diák jutott az országos döntőbe.  A versenyzők neves zsűri előtt szerepeltek, melynek tagjai Boldizsár Ildikó mesekutató, Fenyő D. György középiskolai tanár, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, Gabnai Katalin drámapedagógus, Helyey László színművész (elnök) és Nagy Attila olvasásszociológus voltak. Az Zalaszentivántól Orosházáig, Szombathelytől Nagybányáig mindenfelől érkező ifjú mesemondók előadásait utóbb bárki meghallgathatja, mivel azok felkerülnek a Mesék Mátyás királyról című ünnepi honlapra.

 

A verseny egyik győztesének, a Szilből (Győr-Sopron megyéből) érkezett Szabó Andrásnak előadását a multimédiás honlap ünnepélyes, műsoros bemutatóján is meghallgathatták az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A kolozsvári bíró történetét Mátyás „magyar hangja”, Helyey László és hivatásos mesemondónk, Berecz András is látható élvezettel hallgatta. A kisfiú ízes mesemondását Monok István főigazgató, Bánkeszi Katalin címzetes igazgató és Jankovics Marcell köszöntői követték. Monok István a nemzeti könyvtár főigazgatójaként hangsúlyozta, az intézmény nem egyszer, s most a hamarosan véget érő Reneszánsz Év apropóján is szembesült a ténnyel, hogy a hagyomány felmutatása egyszersmind a hagyomány értelmezése is; egy tematikus honlap pedig eszköz lehet több generáció megszólításához. Bánkeszi Katalin az elektronikus dokumentumok jelentőségéről, a nemzet könyvtárát jellemző újításokról beszélt, szintén örömmel hangsúlyozva, hogy ezek segítségével a nemzeti könyvtárt még nem látogatható gyerekek is bepillantást nyerhetnek a könyvtár gyűjteményébe.

Jankovics Marcell: Mátyás király és Toldi (Forrás: matyasmesek.oszk.hu) Jankovics Marcell illusztrátorként más típusú szakmaiságot képviselt. Elmondta, hogy a Mesék Mátyás királyról című digitális gyűjtemény arculatának ihlető motívumai az OSZK-ban őrzött Korvinák iniciáléi, díszítései, de talán az ifjúkorában gyakran látogatott Mátyás pince üvegablakai is hatással voltak rá; s hogy minden egyes lapon igyekezett komplex motívumhálót alkotni. Ebben a komplexitásban már a belépés során elgyönyörködhet az oldalra látogató. Az elsősorban a Magyar népmesék animációs sorozat alkotójaként ismert Jankovics megemlítette, ritkaság, hogy nevesített királyok szerepeljenek a népmesékben (Mátyáson kívül Szent László jelenik meg névvel meséinkben), s Mátyás talán nem is mese-, inkább anekdotahős. Mindenestre az illusztrátort saját bevallása szerint jobban érdekli Mátyás, a történelmi alak, aki egészen más, mint a mesehős.

 

Mátyás személyében tehát a letűnt korok iránt érdeklődők ugyanúgy találnak izgalmakat, mint a mesékre szomjazók.  A honlapot bemutató Sudár Annamária irodalmi szerkesztő is kiemelte, a majd’ kétszáz mesét (Kriza Ildikó és Kóka Rozália gyűjtéseit) és közel negyven egyéb szöveget – köztük Galeotto Marzio Mátyás királynak kiváló, bölcs, tréfás mondásairól és tetteiről szóló könyvének történeteit – tartalmazó szolgáltatás nem csak gyerekeknek készült. Szépirodalmi bibliográfia, történelmi tanulmány és galériák is gazdagítják a honlapot. 


A Galériákban a Hunyadi Mátyással kapcsolatos miniatúrákból és metszetekből tettek közzé összeállítást, melyet Tóvízi Ágnes, a nemzeti könyvtár Régi Nyomtatványok Tára munkatársa válogatott. Jankovics Marcell Kriza Ildikó kötetéhez készített tizennyolc illusztrációja külön is megtekinthető. A Magyar Katolikus Rádióval való együttműködésben 109 szöveg (mese) hangfelvétele készül el. A meséket Helyey László színművész olvassa fel. A programozási feladatokat az Egyszervolt munkatársai végezték el.

 

A honlap számára Boldizsár Ildikó mesekutató írt bevezetőt – hangsúlyozva, hogy a mesék egyáltalán nem csak gyerekeknek szólnak. S hogy a követendő példán túl felhőtlen szórakozást és örömet is tartogat felnőtt s gyerek számára egyaránt egy-egy jó mese, arról Berecz András győzte meg végképp a jelenlévőket.

 

A bemutatót követően a résztvevők megkoszorúzták a 2006-ban felállított, Gergely István és Melocco Miklós alkotta Elek apó kútját az I. kerületi Fátyol parkban.

 

nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés