bezár
 

építészet

2006. 11. 13.
Város-Páros
Vancsó Zoltán: Város-Páros / Budapest-Párizs c. fotókiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Város-Páros Két város: Budapest és Párizs. Vajon miben hasonlíthatnak egymásra? Két esetben találhatunk sok hasonlóságot közöttük: ha nagyon távolról szemléljük a két várost, vagy épp ellenkezőleg, a részleteket nézzük alaposan és figyelmesen.
Nagy távolságból nézve a részletek elmosódnak, jelentéktelenné válnak. Ha megnézünk egy 1500 km-es magasságban készített műholdas felvételt, Budapest és Párizs egyaránt apró, azonosíthatatlan pont csupán.

Kevésbé távolról, és kevésbé felszínesen nézve: mindkettő főváros, rengeteg ember él területükön, akik folyton változtatják a városuk arcát, hangulatát - házakat bontanak le, újakat építenek helyettük, néha szépet, gyakran csúnyát.

Budapestet – csakúgy, mint Párizst – folyó szeli át, vannak széles és keskeny utcáik, tereik, lépcsőik, szobraik, kávézóik, villamosaik, fáik, kutyáik, macskáik.

A részletekben is találhatunk hasonlóságokat, de teljes azonosságot nem. Talán az Eiffel-torony egyik acél eleme alakjában, keresztmetszetében, nagyságában megegyezik a budapesti Nyugati pályaudvar egyik elemével, de mégis különbözik tőle. Például nem ugyanolyan színű, de ami még bizonyosan eltérővé teszi: az emberek. Azok az emberek, akik az építésében részt vettek, az emberek, akik nap, mint nap elmennek mellette, akik megnézik, használják, szeretik, vagy azok, akik észre sem veszik és akik utálják.

Mert mi is a város? Emberi közösségek lakhelye, a civilizáció egyik legösszetettebb produktuma. Nem egyszerűen építmények, utak és házak halmaza, annál sokkal több. Emberek rendezett közössége, eleven organizmus. Arculata állandóan és folyamatosan változó.
A város szó jelentéséhez a burok képzete is társul. Kifelé valamiképpen zárt, befelé nyitott, védelmet jelentve a belül helyezkedőknek.

A városok legfontosabb, legmeghatározóbb ’alkotórészei’ tehát az emberek. Vancsó Zoltán fotóin is az emberé a főszerep. Általuk lehet párhuzamot vonni Párizs és Budapest között, és mégis miattuk nem lesz megegyező egymással a két város.

A fotós apró motívumokat, icipici jeleket talált, és párhuzamot vont. Pillanatfotókat készített a városlakók szemszögéből az ő városukról.

Vancsó Zoltán: Város-Páros / Budapest-Párizs c. fotókiállítása 2006. 10. 19. – 11. 10. között látható a Budapesti Francia Intézetben
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Répás Éva --


További írások a rovatból

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
építészet

Pécs rejtett metafizikája Pécs rejtett metafizikája
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Pécs Könyv. Ivon Kiadó, 2017. 444 oldal, 22000 Ft.
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó


bezár
Regisztráció