bezár
 

építészet

2006. 11. 13.
Város-Páros
Vancsó Zoltán: Város-Páros / Budapest-Párizs c. fotókiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Város-Páros Két város: Budapest és Párizs. Vajon miben hasonlíthatnak egymásra? Két esetben találhatunk sok hasonlóságot közöttük: ha nagyon távolról szemléljük a két várost, vagy épp ellenkezőleg, a részleteket nézzük alaposan és figyelmesen.
Nagy távolságból nézve a részletek elmosódnak, jelentéktelenné válnak. Ha megnézünk egy 1500 km-es magasságban készített műholdas felvételt, Budapest és Párizs egyaránt apró, azonosíthatatlan pont csupán.

Kevésbé távolról, és kevésbé felszínesen nézve: mindkettő főváros, rengeteg ember él területükön, akik folyton változtatják a városuk arcát, hangulatát - házakat bontanak le, újakat építenek helyettük, néha szépet, gyakran csúnyát.

Budapestet – csakúgy, mint Párizst – folyó szeli át, vannak széles és keskeny utcáik, tereik, lépcsőik, szobraik, kávézóik, villamosaik, fáik, kutyáik, macskáik.

HIRDETÉS

banner
A részletekben is találhatunk hasonlóságokat, de teljes azonosságot nem. Talán az Eiffel-torony egyik acél eleme alakjában, keresztmetszetében, nagyságában megegyezik a budapesti Nyugati pályaudvar egyik elemével, de mégis különbözik tőle. Például nem ugyanolyan színű, de ami még bizonyosan eltérővé teszi: az emberek. Azok az emberek, akik az építésében részt vettek, az emberek, akik nap, mint nap elmennek mellette, akik megnézik, használják, szeretik, vagy azok, akik észre sem veszik és akik utálják.

Mert mi is a város? Emberi közösségek lakhelye, a civilizáció egyik legösszetettebb produktuma. Nem egyszerűen építmények, utak és házak halmaza, annál sokkal több. Emberek rendezett közössége, eleven organizmus. Arculata állandóan és folyamatosan változó.
A város szó jelentéséhez a burok képzete is társul. Kifelé valamiképpen zárt, befelé nyitott, védelmet jelentve a belül helyezkedőknek.

A városok legfontosabb, legmeghatározóbb ’alkotórészei’ tehát az emberek. Vancsó Zoltán fotóin is az emberé a főszerep. Általuk lehet párhuzamot vonni Párizs és Budapest között, és mégis miattuk nem lesz megegyező egymással a két város.

A fotós apró motívumokat, icipici jeleket talált, és párhuzamot vont. Pillanatfotókat készített a városlakók szemszögéből az ő városukról.

Vancsó Zoltán: Város-Páros / Budapest-Párizs c. fotókiállítása 2006. 10. 19. – 11. 10. között látható a Budapesti Francia Intézetben

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Répás Éva --


További írások a rovatból

építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
építészet

A Budapest Café Csengtuban A Budapest Café Csengtuban
Biasol Építészstúdió (Ausztrália): Budapest Café, Csengtu (Kína)
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

Kamaszlélektan szépirodalmi köntösben
gyerek

Mesél az erdő Mesél az erdő
Gyereknapra, szeretettel


bezár
Regisztráció