bezár
 

film

2009. 01. 31.
Hogyan szerezzünk EU-s pénzeket a filmünkhöz?
A Media Desk gyártás-előkészítési pályázatairól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan szerezzünk EU-s pénzeket a filmünkhöz? Az Európai Unió médiatámogatásért felelős szervezete, a Media Desk prezentációt tartott a gyártás-előkészítési pályázatokról a 40. Magyar Filmszemlén. A magyarországi pályázatokkal foglalkozó szakember nem tudott eljönni, ezért Inga Urban, a cég egy másik képviselője tartotta meg az előadást.

prae.hu

Kétféle pályázatot lehet beadni a támogatásra: egyedi projekteket és csomagtervet. Egyedi projektek esetében a támogatás 10.000 eurótól 60.000 euróig terjed (kivéve a moziforgalmazásra szánt animációs filmek esetében, amikor is a maximum összeg 80.000 euró lehet). Az előadó hangsúlyozta, hogy nem kötelező kerek összegért folyamodni. A pályázaton nyert összeg maximum az összköltségvetés felét teheti ki. Azok a cégek pályázhatnak, melyek esetében a cégbejegyzés legalább 12 hónapja történt, egy korábbi művet már befejeztek, ami kereskedelmi forgalmazásba került 2006. január 1. és a pályázat benyújtásának időpontja között.

Csomagtervek esetében 3-6 projekt adható be. A támogatás összege 70.000-től 190.000 euróig terjedhet. A pályázás feltétele: a cég több, mint három éves, és van legalább egy olyan film a cég tulajdonában, amelyet a jelentkezést megelőző öt év alatt gyártottak, és nemzetközi forgalmazásba került.

Fontos, hogy a pályázathoz minden szükséges dokumentumot csatoljanak, és mindent helyesen ktöltsenek ki a pályázók. A pályázatokhoz minden esetben csatolni kell a szerző szándéknyilatkozatát, illetve a szinopszist és a treatmentet. Játékfilm pályáztatásakor a treatment minimális terjedelme 10 oldal, legalább egy dialógusjelenettel. A tervezett film minimum hossza 50 perc. Kreatív dokumentumfilm beadásakor csatolni kell a legalább 2 oldalas treatmentet témaleírással, narratív szerkezettel, a képi megközelítés és a kreatív jegyek bemutatásával. A hossz minimum 25 perc. Animációs film esetében be kell nyújtani a bibliát vagy a treatmentet ötletleírással, szerkezettel, szereplőkkel, képi megközelítéssel és egy részletet a storyboardból vagy a műből színesben, ezen kívül csatolhatók még képek a főszereplőről, környezetről vagy bármilyen egyéb terv, amely elkészült. Az elvárt hossz legalább 24 perc.

A pályázatokat négy szempontcsoport alapján bírálják el:

1.alkalmassági szempontok
• a pályázó cég független európai vállalat kell legyen
• fő tevékenységi köre audiovizuális média forgalmazása
• jogi státusza rendezett-e
• a legyártott és a referenciamű megfelel-e a kritériumoknak(ld. fent).
• a szerzői jogokat a pályázó cég birtokolja-e
• a pályázatot a megfelelő formában nyújtották-e be

2.Kizárási szempontok
• csőd
• szakmai viselkedésükkel kapcsolatos jogerős ítélet van érvényben a pályázóval szemben
• a pályázó adminisztrációs büntetés alanya
• valótlan adatokat állított a beadott pályázaton

3.Kiválasztási szempontok
• cégtapasztalat (a stáb, alkotók szakmai tapasztalata is számíthat)
• pénzügyi kapacitás

4.Támogatás odaítélésének szempontjai
• az automatikus pontszámok alapján történik( az eddigi szempontok szerint kapott pontszám)
• független szakértők értékelési pontjai is számítanak

A jelentkezési lapok két részre oszthatók. Az A-tól G-ig jelzett lapok célja a technikai értékelés, ezeket egy példányban kell benyújtani, és a Media Ddesk ügyintézője bírálja el. Alkalmasság esetén következő lépésben a pályázatokat független szakértőkhöz küldik elbírálásra.


További információk elérhetőek itt: http://www.mediadesk.hu
nyomtat

Szerzők

-- Sípos Anna --


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Horváth Iván (1948-2024)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés