bezár
 

színház

2009. 02. 21.
Egy koreográfia, két előadás, nagy csalódás
Frenák Pál bemutatója a Nemzeti Táncszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy koreográfia, két előadás, nagy csalódás Ha méltó kritikát szeretnék Frenák Pál legújabb, Ikrek című előadásáról, akkor némi változtatással újra leközölhetném a Trafóban 2006 tavaszán bemutatott MIL ANról készült írásomat. Ám ha így járnék el, az éppúgy megtévesztő lenne, mint premiernek tüntetni fel egy felújítást.

Szkéné színház

Joggal fog csalódni, aki úgy hitte, Frenák Pál új bemutatójára váltott jegyet. Nem arra váltott! Amit látni fog, az a lassan három évvel ezelőtti MIL AN egy kicsit átfrazírozva.

Természetesen minden alkotónak szuverén joga továbbgondolni egy-egy motívumot, témát. Számtalan művész nevét lehetne felsorolni, akik egész életművükben hasonló tematikával foglalkoznak, újra meg újra ugyanazt a problematikát járják körül. Sőt, kis túlzással az igazán nagyok mind ilyenek. Az önismétléshez ennek semmi köze.

Annak viszont, amit Frenák most mutatott, csak az önismétléshez van köze.
Ikrek
Továbbá természetesen sehol nincs lefektetve, hogy mennyit kell változtatni egy darabon ahhoz, hogy az önálló műként állhasson a nézők elé. 80-90 százalékot minimum, vagy legalább 50-et, vagy még kevesebb is elég? Ha már itt tartunk, példának okáért Bozsik Yvette Egy faun délutánja című koreográfiájának felújításában (legutóbb az előző évadban volt látható a Nemzeti Táncszínházban) néhány nüansznyi változtatással (a Faun új jelmezével, illetve a zárókép újragondolásával) jelezte azt, mit gondol másként férfi és nő kapcsolatáról a darab 1999-es bemutatója óta. Mégsem érezte adekvátnak új előadásként megnevezni a koreográfiát, pedig az gondolatiságában sokkal távolabb van az eredeti műtől, mint Frenák két darabja egymástól.

Az Ikrek nem gondol tovább semmit a MIL ANban felvetett problematikából. El nem tudom képzelni, miért kellett újra elővenni. Talán eddig nem talált Frenák két egymásra kellően hasonlító táncos fiút? Ezúttal Újvári Milán helyett Várnagy Kristóf küzd önmagával a lélek mély rezdüléseinek titokzatos világában, társául az emberszabású bábu helyett ezúttal a hús-vér Major László m.v. szegődik. A többi mind ugyanaz: a díszlet, a marionett, a görkorcsolya, a sirályok, a hinta, a gondolat stb. stb. stb. Ez bizony jóval túl van egy-két utaláson, illetve motívumok továbbvitelén.
Ikrek
Ha mindettől el is tekintünk, a bizonyítvány akkor se fényesebb: az előadásnak nincs egyetlen maradandó jelenete, egy fiú önmarcangolását látjuk 45 percben.

Külön meg kell említeni az előadás zenei szövetét, amivel az a baj, hogy nincs. A koreográfia alá tett zenék egy pillanatra sem ütik meg még az igényes háttérzene színvonalát sem (zenei szerkesztő Gergely Attila).

Végig az motoszkált a fejemben, mintha mindez a Frenákot az utóbbi időben rendre önismétléssel vádló kritikának szóló fricska lenne (bár jómagam lelkesen fogadtam ezt megelőző darabját, az In TimE-ot): Nesztek, ezt szapuljátok! De lehet, hogy túlértékelem a kritika szerepét, amikor azt gondolom, érdekli Frenákot...
Ikrek
Summa summarum, mindenki jobban járt volna, ha a műsorfüzet sarkába a Felújítás! felirat kerül. Jobb lenne Frenáknak, mert nem kéne zsebre tennie azt, amit a kritikától teljesen jogosan kapni fog, és jobban járt volna a néző, mert legalább tudná, mire vett jegyet és nem érezné becsapva magát.

TWINS - IKREK
A Frenák Pál Társulat bemutatója

Táncosok:
MAJOR LÁSZLÓ M.V.
VÁRNAGY KRISTÓF

Szinopszis: ANDY WARGA
Marionettista: FEKETE DÁVID
Díszlettervező, maszkok: MAJOROS GYULA
Jelmeztervező: SZABÓ GERGELY
Technikai vezető: MOLNÁR PÉTER
Fénytechnika: MARTON JÁNOS
Hangosítás: HAJAS ATTILA
Színpados: FERENCZI LÁSZLÓ
Szcenográfia: KIS PÉTER
Zenei szerkesztő: GERGELY ATTILA

Rendező-koreográfus: Frenák Pál

Bemutató:
2009. február 12.
Nemzeti Táncszínház

*

A szerző ezúton tájékoztatja kedves olvasóit (már akik idáig eljutottak az olvasásban), hogy nincs és nem is volt kritikája Frenák Pál MIL AN című előadásáról. Emlegetése pusztán retorikai célokat szolgált, amennyiben a szerző eljátszott a gondolattal, hogy mit tenne abban az esetben, ha történetesen lenne ilyen kritikája, ami persze (mint már jeleztük volt) nincs és nem is volt.
nyomtat

Szerzők

-- Legáth Zsolt --


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés