bezár
 

film

2009. 09. 25.
Csapatmunkában szóra bírt otthon
Music for One Apartment and Six Drummers
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csapatmunkában szóra bírt otthon Impozáns zenei gerilla-akció során a legközönségesebb tömbházi lakás bármelyik helyisége egyetlen percre hangszerré nemesülő talált tárgyak sorát kínálja fel.
A köztes műfajú kisfilmben az Edukators című egészestés mozifilmhez hasonlóan a betörés célja nem vagyonszerzés, hanem művészeti produkció. A magánlaksértés mindkét esetben csak szükséges része, velejárója a vállalkozásnak, amely mások lakhelyét, használati tárgyait a szokottól eltérő funkcióval ruházza fel. A mindennapi élettér elemeinek átértelmezése felszabadítja a fantáziát, és üdítő módon tágítja ki az alkotótevékenység számára elérhető helyzetek, alkalmak és eszközök körét. Az Edukatorsban is csoportos, összehangolt akciók során alakították ki az installációkat idegen otthonokban, s az előre megtervezett, precíz feladatmegoldás már-már tudományos vagy laboratóriumi attitűdje mókás céllal párosult, éppúgy mint itt; a német játékfilmben azonban a behatolások szabotázsjellegét erősítette, hogy az installációt ott hagyták a hazaérkező bérlő vagy tulajdonos számára, míg az itt látható ütőscsoport elpakol maga után, s ezáltal észrevétlen marad. A filmnek, s az abban szereplő előadásnak lényeges mozzanata, hogy döntőrészt visszafordítható változtatásokat állít a zenélés szolgálatába. A botcsinálta hangszerek a megmutatott egyszerre csodás és hétköznapi átváltozásuk után tovább funkcionálnak mint használati tárgyak, a lakók számára a filmben megörökített kreatív lehetőség továbbra is rejtve marad.Az ütőszene és a kisfilm által nyújtott esztétika élvezet szempontjából  lényegtelen, hogy a résztvevők csupán a film keretein belül, alakításképpen szerepelnek a lakáskoncerten, vagy ellenkezőleg, a film csupán dokumentálja egy valós művészcsoport ténykedését. Zenészek vagy színészek, dokumentumfilm vagy áldoku: a helyzet a műfaji kategoriáktól és a lebukásveszély realitásától függetlenül tényszerűen létrejött, a háztartási eszközökre és egyéb szokványos lakberendezési tárgyakra hangszerelt ütősmuzsika valójában megszólal. A produkcióban, akár filmes, akár zenei babérokat tulajdonítunk neki, elvitathatatlan truváj, hogy tételei maradéktalanul követik le a lakás topográfiáját, idomulnak a helyszín kínálta alkalomhoz és lehetőségekhez, vagyis szó szerint megszólaltatják a kezük alatti teret.
nyomtat

Szerzők

-- Berta Ádám --


További írások a rovatból

Debre Zsuzsa Elmúlt, oszt jól van című dokumentumfilmje a 19. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszámoló a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál szervezésében tartott Junior, illetve Gyerek- és Ifjúsági Filmes Pitchfórumról
Interjú Turai Balázzsal a siker kérdéseiről, a MOME-ANIM filmjeiről, az intézményes képzésről és jövőbeli terveiről
10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, 2022. október 5–8.

Más művészeti ágakról

Foci, vers, próza, gyerekirodalom
Helikon lapszámbemutató
DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
Bíró Bence drámájának ősbemutatója a Centrál Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés