bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Berta Ádám --

felhasználói adatlapja

Berta Ádám portfólióját ide kattintva éred el.

Berta Ádám által feltöltött cikkek:

A maoista meg az anyja
A Lótolvajok szerzőjének újabb könyve egy súlyos beteg anya és furcsa, frusztrált fia történetét beszéli el. Utóbbi, név szerint Arvid a regény narrátora, aki fiatal gyári munkásként kezd lelkesedni a kommunizmus eszméiért. A részint Dániában játszódó eseménysor elgondolkodtató módon társítja Mao egyik versrészletét az idő múlásáról megfogalmazott egyéni észrevételekkel.
Fosse tengere
Fosse elbeszélésének fő erőssége, hogy rövid időszakot mutat be teljesnek látszó részletességgel: Lars utolsó "még normális" napját kapjuk kézhez, a kulminálás óráit, amikor pszichózisa végképp kilöki a közösségből, mikor már senki nem tud nem tudomást venni a festő őrületéről.
Minden szerzőben ott van valahol a szadista
"Elcsábítom az olvasót, amennyire csak lehet, közel viszem Hofmeesterhez, hogy együttérzést ébresszek iránta. Nem akarok moralizálni, de végeredményben az a célom, hogy elérjem, önmagunkban ismerjük fel a szörnyeteget, ezzel kísérteties hatást kiváltva". Az idén 41 éves Arnon Grunberg Tirza című regénye a 2012-es könyvfesztiválra jelent meg magyarul a Gondolat kiadó világirodalmi sorozatában.
Az ógörög lélekgeometria szerelmi háromszöge
Talán a keret hamis volt, de az érzelem igazi – ezzel a szlogennel harangozták be a Csak egy szerelmesfilm című merészen drámai és olykor vérfagyasztó dán noirt, amelyet tavaly vagy tavalyelőtt Magyarországon is vetítettek. Vigyázat: az alábbi írás nézésrontó, izgalomgyilkos információkat tartalmaz, ezért a javasolt sorrend: (1) filmnézés, (2) olvasás.
Spiegelmann Laura már nem annyira trágár az ágyban
Az Édeskevés című regény (Magvető, 2008.) szerzőjével emailben beszélgettünk személyességről, a kötet nyelvéről és recepciójáról, és felidézzük tavalyi levélváltásunkat az alakváltásról.
Alulnézet
Az egyszerre brutális és művészies filmjeiről ismert japán rendező három elbeszéléssel mutatkozik be íróként a magyar olvasók előtt. Takeshi Kitano radikális ellenpontokra épülő, érdes szövegeinek világa determinisztikus, frusztrált szereplői számára szinte lehetetlen a felszabadult, nyílt viselkedés. Csak egy-egy ritka pillanat kínál nekik kiutat, valódi perspektívát. A Fiú történetei ezek által a helyzetek által nyerik el jelentésüket.
Szétforgácsolt orosz jövő
Oroszország, 2028. Szorokin tizenhat epizódból kötetté kanyarított körképe nem is akar nagyszerkezetet felmutatni, „lapraszerelt" tablóként viszont sok fantáziadús pillanatot felvillant. A Cukor-Kreml, bár utópiának szkeptikus, a közösség erejébe vetett hittel nem számol le, s ez sokat elárul az orosz lélek identitásmegőrző technikájáról.
Blődlilavina a síparadicsomban
Simon Brenner első nyomozásának krónikáját szerpentinszerűen kanyargó elbeszélésből ismerhetjük meg. A kettős gyilkosság helyszíne egy eldugott település az osztrák Alpokban, a legbizarrabb síparadicsom, amelyről valaha is olvastunk. Van itt tejtermékfejű főrendőr, rózsaszínű, lépésben haladó Chevrolet taxi, kezetlen nő, s az itteniek egyik kedves időtöltése a jéglövészet nevű, utánozhatatlanul idétlen sport.
Csapatmunkában szóra bírt otthon
Impozáns zenei gerilla-akció során a legközönségesebb tömbházi lakás bármelyik helyisége egyetlen percre hangszerré nemesülő talált tárgyak sorát kínálja fel.
Mi van a lefolyóban?
Bizarr elméleti allegória vagy hús-vér valóság? Egy páratlan fekete-fehér rövidfilm a kanadai Alison MacLean rendezésében. Nézd meg itt!
1939-ben még nem létezett a világűr
Douglas Coupland fekete humorú történetének famíliája felrúgja az összes sztereotípiát, ami a normális családot jellemzi, de sokszorosan tartalmazza az összes problémát, amit az ember igyekszik a legkevésbé nyilvánosan orvosolni: egymást érik a betegségek, mindenki tehetetlenkedik és látványosan öregszik. A regény úgy termeli ki olvasójából a sírva röhögést, hogy közben szembesíti személyes és globális felelősségével, abszurd és futurisztikus voltukban reális lehetőségeivel.
Senki sem ma-kulá-tlan
Gondry hétperces sziporkája lényegében azt mutatja be, hogyan kerül ki az ellenőrzés alól egy elszabadult allegória. A youtube-on látható rövidfilm szókimondó pőreségében sokat tesz azért, hogy saját ún. civilizációs reflexeinket, álszent napi gyakorlatunkat és buta előítéleteinket gyanakvás alá vonjuk.
Erődemonstráció
Sophia Coppola korai alkotása egy amerikai gimnázium autentikus hangulatát és a tananyag helyett a társas érvényesülési modelleket elsajátító tinik hányattatásait mutatja be a szövevényes, de mindig kegyetlen népszerűségi és hatalmi rendszerekben. A trendi, kölykös, könnyen nézhető rövidfilm egzakt és invenciózus formában elemzi az erő politikáját.
Vincent él!
A fekete-fehér animációs film a két szín ellentétében szembesíti a címszereplő kisfiú belső világát a külső valósággal. A verses narrációval kísért történet központjában a romantika – és különösen E.A. Poe – egyik visszatérő témája, a rajongó képzelet és külvilág harca áll. A Poe-idézettel záruló elbeszélő költemény arra is figyelmeztet, hogy olvasni (valójában?) nem más, mint szellemet idézni.
Világvége reloaded
"A telek egyre melegebbek és melegebbek, a talajt lassan teljesen beborítja a korom. A parkolóban feltűnő állatok és madarak száma vészesen apad. A bejárat/kijárat körüli fák és bozótok elhervadnak, majd pár évtized elteltével az üzlettől elvezető nyugati utat elnyeli az emelkedő óceán. Az emberek azonban rendületlenül veszik a konferenciamappákat, hosszabbítókat, tároló dobozokat és, ha rájuk jön, rágógumit."
Brutális hatalom fenyeget
Vlagyimir Szorokin Az opricsnyik egy napja című szövege a jövő reakciós Oroszországába, egy végletesen hierarchikus és procedurális világba vezet el, ahol minden aprólékosan szabályozott. A Jég-trilógia magyarul megjelent két kötetével szemben ez a szöveg visszaérkezik a napi valósághoz, és globális figyelmeztetést teljesít ki, amely alól jó lelkiismerettel senki sem vonhatja ki magát.
Bejárat az üvegházba
"Jobb idézhetőnek lenni, mint nyíltnak" - idézi Tom Stoppardot Deres Kornélia, aki ennek ellenére az alábbi beszélgetésben egyáltalán nem mutatkozik zárkózottnak. Sőt, a fiatal költő megszívlelendő tanáccsal látja el az olvasót: nem árt, ha "van nála visszapillantó tükör. Vagy üvegvágó."
A szétszerelt szerepek lélektelen vágyódása
A Philip Glass Ensemble esztétikai kísérlete a lélektelenséget tematizálja; minden ízében akadémikus bemutató, amely a vágyódás alakzatait és keresetlen sokféleségét feltáró Leonard Cohen verseket és rajzokat órás- és boncmestereket megszégyenítő, hibátlan mesterségbeli tudással, tévedhetetlen és időtlen precizitással szereli szét.
Jégkalapáccsal mellbe
Tavaly óta magyarul is olvasható Vlagyimir Szorokin Bro útja című kötete. Az orosz botrányhős Jég-trilógiájában egymás mellé kerül a mai Moszkva, a dúsgazdag yuppie üzletemberek hi-tech valósága és az ország, a hatalmas behavazott vidék történelmi múltja.
Lődd ki a Napot!
Érdekel, hogyan kaphatsz sikerfóbiát? Lövésed sincs, mi az a retróapacsolás, a Dr Strangelove-szaporodás vagy éppen a bambifikáció?(1) Még a Wikipedián sem találod az etnomagnetizmust? Úgy érzed, csak a pontos meghatározás birtokában sikerülhet elkerülni a hatalmi ködöt?
Ha elrepít, jó vétel
Két, eltérő módon provokatív kötet vizsgálata rávilágít a figyelemkeltés és a provokáció közti különbségre. E tekintetben érdemes "egybeolvasni" Dunajcsik Mátyás és Farkas Zsolt kötetét, a Repülési kézikönyvet és az Ért.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés