bezár
 

zene

2009. 12. 05.
Alig várjuk, hogy visszatérjünk Magyarországra, és nektek játsszunk
Nitzer Ebb interjú
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alig várjuk, hogy visszatérjünk Magyarországra, és nektek játsszunk Nemrég számoltam be arról, hogy 2010. január 11-én a Nitzer Ebb lép fel vendégként a Depeche Mode előtt a Budapest Sportarénában. Azóta a legendás elektro-banda turnéra indult az Egyesült Államokban, hogy hamarosan megjelenő Industrial Complex című albumát promotálja. A szoros turné-program ellenére sikerült időt szakítaniuk arra, hogy megválaszolják néhány kérdésemet, és üdvözletüket küldjék magyar rajongóiknak a távolból.
PRAE.HU: Legutóbb a Sziget Fesztiválon találkoztunk Budapesten, 2007. augusztusában, ahol nagyszerű koncertet adtatok. Egy újabb fesztiválfellépés is tervben volt 2008 végére, ami azonban sajnos elmaradt. Mi történt veletek az elmúlt időszakban?

Douglas McCarthy: John O-val, a producerünkkel befejeztük az albumunk mixelését. Bon és Jason pedig az új live set-up átalakításán dolgoztak, mely egy minimál akusztikus dobfelszerelésből, elektronikus ütősökből és egy MIDI mallet controllerből áll. Lenyomtunk néhány show-t Londonban, Berlinben, Malmöben, Göteborgban és Mexico City-ben.

Terveztünk egy dél-amerikai turnét is, ami azonban a sertésinfluenza miatt meghiúsult. Emiatt kellett lemondanunk a Fixmer/McCarthy bulit is, Mexico City-ben. Terence-szel pont azon a hétvégén érkeztünk oda, amikor a sertésinfluenzáról szóló szalagcímek elárasztották a sajtót. Elég szürreális érzés volt, mindenkit maszkokban látni, és az egyébként forgalomtól nyüzsgő mexikói utcák olyan néptelenek voltak, mint a sivatag.
Douglas McCarthy
PRAE.HU: Douglas, te közben megjelentetted második albumodat Terence Fixmerrel, Into The Night címen. Az új sound számomra sokkal könnyedebb, táncolhatóbb, emellett persze a régi, esszenciális dark / goth stílus is érezhető rajta. Milyen visszajelzést kaptatok a munkátokról?

Douglas McCarthy: Jók voltak a visszajelzések. Sajnos pont akkor jött ki az anyag, amikor az SPV kiadónál éppen szerkezetváltás ment végbe, és emellé jött még a gazdasági világválság, így nem tudtuk megfelelően promotálni. De ahogy mondtam, nagyon szeretjük ezt az albumot, és azok a rajongók, akik élőben is láthattak minket, jól reagáltak az új számokra.

PRAE.HU: Jókora várakozás előzi meg az új Nitzer Ebb albumot, amiről néhány szám különböző soundtrackeken is megjelent, köztük a Fűrész IV-hez, és VI-hoz tartozó filmzenealbumon. Ilyen nagy horrorfilmrajongók lennétek?

Douglas McCarthy: Szeretünk mindenféle jó filmet, és ezek között vannak horrorklasszikusok is. Komolyan gondolom, hogy bármilyen kreatív munka, ami törődéssel és odafigyeléssel készül, megérdemli, hogy odafigyeljenek rá.

PRAE.HU: Douglas, tavalyi bécsi találkozásunkkor említetted, jó esély van rá, hogy ti legyetek a Depeche Mode előzenekara a Tour Of The Universe-ön. Azóta már mindannyian tudjuk, hogy ez az álom valóra vált. Ki keresett meg titeket ezzel a felkéréssel?

Douglas McCarthy: Mindig is tartottuk velük a kapcsolatot, főleg Martinnal, hisz mindannyian Dél-Kaliforniában élünk. Megkértük Martint, hogy vokálozzon az egyik új track-ünkön, melynek címe: Once You Say. És aztán, amikor kiderült, hogy mi pont akkor jelentetjük meg az új lemezünket, amikor ők befejezik az európai turnéjukat, adta magát, hogy megkeressük őt az előzenekarosdival kapcsolatban.

PRAE.HU: Utoljára a World Violation Tour alkalmával léptetek fel a Depeche Mode előtt. Alan Wildert leszámítva, megmaradt a barátság? Mi volt a legemlékezetesebb momentuma a közös turnénak?

Bon Harris: Martinnal tartottuk leginkább a személyes kontaktust, aki háttérvokálozik is az előbb említett számban. Mindig elmentünk a koncertjeikre, ha Los Angelesben jártak, és lehetőséget adtak rá, hogy beléjük fussunk. Mindenkivel jó kapcsolatot ápoltunk az évek során. Annyi emlékünk van a World Violation Tourról, hogy azóta már össze is mosódtak... Volt úgy, hogy hot-doggal a kézben néztük meg a Strippedet, hogy lecseckoljuk a színpadi show-t, és a közönség reakcióját.
Bon Harris
PRAE.HU:
Játszottatok egy warm-up show-t Berlinben, a Depeche Mode rajongóinak, a koncertjüket megelőző napon, amire nagyon jól reagáltak, és még Dave is megemlékezett rólatok az Olympastadionban. Jól éreztétek magatokat együtt?

Bon Harris
: Igen, mindannyian Essexből származunk, hasonló körülmények közül, hasonló humorral megáldva, és még sorolhatnám. Ahhoz képest, hogy milyen magas szinten művelik a zenét, megmaradtak melegszívű, eredeti, és mókakedvelő embereknek.

PRAE.HU: Milyen érzés volt újra színpadra állni Jason Payne-nel, akivel '95-ben játszottatok utoljára együtt? Befolyásolta az újbóli jelenléte a setlistet? Játszotok esetleg számokat a Big Hit-ről is?

Bon Harris: Nagyszerű érzés. Volt egyfajta lezáratlan ügy érzete ennek az egész  Big Hit utáni szétválásnak. Azt hiszem, most ismét teljes a kép. Ahelyett, hogy visszatértünk volna a Big Hit dalokhoz, inkább az új anyagon kezdtünk el dolgozni, a régieket pedig hozzáigazítottuk az ő tehetségéhez. Ő ugyanis nagyon jó dobos, a szó tradicionális értelmében véve - akusztikus felszerelésen játszva. Persze, elektronikus ütősöket is alkalmazunk, de úgy gondoltuk, így minden erősségünket megmutathatjuk. És az Industrial Complex is ezt a stílust kívánta meg. Egy kicsit nyersebb, "élőbb" hangzást.
Jason Payne
PRAE.HU: Lesz valamiféle változtatás az amerikai, és az azt követő európai turné között? Úgy értem a színpadképen, a setlistben...

Douglas McCarthy
: A legfőbb eltérés az lesz, hogy a saját koncertjeinken annyit játszunk, amennyit akarunk, míg a Depeche Mode-tól 45 percet kapunk. Így aztán rendkívül gondosan kell összeválogatnunk a dalmenetet, hogy a rajongók által elvárt klasszikus Nitzer Ebb számok is megszólaljanak, és becsempésszük közéjük az újakat is. Az USA-turnénk eddigi szakaszán nagyon jól fogadták a rajongók az új anyagot. Azt tervezzük, hogy Európában plusz saját koncerteket is adunk a Depeche Mode-dal közös fellépéseken túl.

PRAE.HU: Hogy készültök az előzenekar-szerepre?

Bon Harris: Nyilvánvalóan remek alkalom, hogy új és nagyobb közönség előtt is játsszunk. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy odafigyeljenek a zenénkre, és hogy megmutassuk, a zene szólhat is valamiről.

PRAE.HU: Mit üzentek a magyar rajongóitoknak?

Douglas McCarthy: Alig várjuk, hogy visszatérjünk Magyarországra, és nektek játsszunk!
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés