bezár
 

art&design

2010. 01. 23.
A szocialista realizmustól a fantasyig
I. Carpatica Art Expo
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szocialista realizmustól a fantasyig A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretein belül 2010. január 21-én nyitotta meg kapuit az I. Carpatica Art Expo 2010 kiállítás a Kárpátaljai Népművészeti és Népi Építészeti Múzeum épületében a KMMI és a MÉKK szervezésében.
A megnyitón részt vett és felszólalt többek között Szili Katalin, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Állandó Bizottságának elnöke, Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke és Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke. Majd ezt egy ünnepi műsor követte Filep Anita verséneklő és az Eszenyi Ritmus néptáncegyüttes közreműködésével. Ezután ismerkedhettünk meg az alkotókkal.
Akt
A kiállításon a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület húsz legjelentősebb tagja mutatkozott be: Bartos József, Bartos Tatjana, Beleny Mihajlo, Csernyiga Gyula, Fuchs Andrea, Harangozó Miklós, Homoki Gábor, Juhász László, Klisza János, Klisza Krisztina, Kutasi Xénia, Lőrincz Katalin, Nigriny Edit, Picur Zoltán, Prófusz Marianna, Puhlik-Beleny Magda, Réti János, Soltész Péter, Soltész Gabriella, Turák Angéla. Ezzel mintegy bepillantást engedve a kárpátaljai képzőművészet fejlődéstörténetébe és jelenébe.
Juhász1
A stílusokat tekintve felfedezhetünk a romantikus, realista vonulat utánérzéséről tanúskodó műveket (főként az idősebb nemzedék munkáiban), valamint az avantgárd különböző irányzatainak hatását. Emellett a pop-art hangulatvilága és a posztmodern mindent magába olvasztó kezdeményezése is megjelenik. A képek mellett láthatunk kerámiákat, bronzszobrokat, grafikákat, ready-made-eket.

Ami a témákat illeti, a magyar-ruszin falvak mindennapi életét ábrázoló képzőművészeti alkotások vannak túlsúlyban, ám emellett a kárpátaljai táj ábrázolása, női aktok is feltűnnek, akárcsak a korunkat meghatározó kommersz ízlés és giccshatás érzésvilága. Itt szeretném kiemelni Picur Zoltán Gyónás Isten előtt című diptichonját, amelyen a szent és profán, az áhítat és a modern technikai kísérletezés diszharmóniájából születik meg a műalkotás.
Picur
Néhány képzőművész munkáiban a sci-fi-, fantasy-élmény sajátos nyomai fedezhetők fel. Mindenképp figyelmet érdemel Juhász László, aki fiatal kora ellenére meglepően tehetségesnek mutatkozik. Cím nélküli grafikáin a realisztikus pontosság ötvöződik a fantasy formanyelvével.
Juhász2
A kárpátaljai képzőművészet jelen tárlat fényében fejlődőképesnek és az új irányzatokkal szemben is fogékonynak mutatkozik. A szocialista realizmustól eltávolodva a régi és az újabb áramlatok hatására igen sokszínű, változatos anyag került tető alá az I. Carpatica Art Expon.

A tárlat 2010. január 21-től február 1-ig tekinthető meg.

nyomtat

Szerzők

-- Csordás László --


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés