bezár
 

irodalom

2006. 11. 21.
Semmi fölösleg
Garaczi László Metaxa című könyvének bemutató estje – Petőfi Irodalmi Múzeum, 2006. november 13. 18 óra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Semmi fölösleg Telt ház fogadott Garaczi László új, Metaxa című regényének bemutatóján, vagy hatvan-hetven ember ült a nézőtéren, köztük számos jeles egyéniség, úgymint (a teljesség igénye nélkül) Csaplár Vilmos, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Závada Pál, Vámos Miklós írók és Margócsy László, Szilágyi Márton irodalomtörténészek.
Már az est előtt egy héttel megjelent a suttogó propaganda a város különféle vendéglátó-ipari egységeiben arról, milyen is lesz az a beígért ingyen-konyakozás a bemutatót követően. A meghívón ugyanis az állt, hogy lesz. Értsd: konyakozás, azaz metaxázni fogunk. Az ötlet is jó, a Metaxa meg pláne – ebből baj nem lehet. Néhányan – belső informátorokra hivatkozva – azt állították, hogy úgyis „csak valami (khm…) napóleon vagy lánchíd” kerül a poharakba, mert „azér’ annyi pénzük nincs nekik”.

Jómagam (konyak-ügyben) prekoncepció nélkül érkeztem az estre, amely az Adagio Quartet vonósnégyes zenei produkciójával kezdődött. Mozart engem már régen meggyőzött a maga igazáról, nagyjából ez az Adagio Quartetnek is sikerült. Még a legelején bejelentették, hogy komoly összefüggések lesznek a zene és a Garaczi által felolvasandó regényrészlet között.

A muzsika hangjai után Morcsányi Géza, a Magvető Kiadó igazgatója lépett a pódiumra. Azt hittem, beszélgetni fog Garaczival, de nem. Morcsányi „röviden, ám annál bensőségesebben” elmesélte a Metaxa genezisét, gratulált a szerzőnek, és bejelentette, hogy várja mindazok levelét a kiadóba, akiknek sikerül megtalálni az összefüggést Garaczi és Mozart között.

Ezután Garaczi bő tízperces felolvasása következett. Jól olvas, komótosan. Mondjuk nehéz lehetett neki részletet választani, mert az egész regény egyetlen mondat („na, akkor még egy mondatot felolvasok”). Persze az is lehet, hogy direkte ettől volt könnyű.

Utólag azt lehet elmondani az estről, pontosabban a hangulatáról, hogy erre nem beülni lehetett, hanem ebbe bele lehetett ülni. Nem volt fölösleg – se beszéd, se idő. És ami egy ilyen lecsupaszított szerkezetű rendezvény sikeréhez elengedhetetlen: az arányosság, az is a helyén volt.

Jegyzem: jelen sorok írója egy kudarcélménnyel lett gazdagabb. Nem sikerült megtalálnia az összefügést az elhangzott zene és az elhangzott szöveg közt. Volt Mozart (jó), és volt Garaczi (szintén jó).

Végezetül pedig – jó jót követ – jött a konyak. Az előzetesen kétkedőknek, akik esetleg mégsem jöttek el e miatt a könyvbemutatóra, üzenem, hogy Metaxa volt a poharakban. Ötcsillagos. Pont mint Garaczi regénye, ha ez könyvkritika volna. Ez van. És ezt szeretjük is.

nyomtat

Szerzők

-- Babiczky Tibor --


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés