bezár
 

gyerek

2010. 05. 05.
Összesített: Berg Judit Ruminije az évtized magyar gyermekkönyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szavazások lezárultak, s a szakmai ajánlatok alapján a Friss Tinta! című antológia, a közönség szavazatai szerint Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötet sorozata; a két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen.
A „Tíz év ötven gyermekkönyve” figyelemfelkeltő akcióval az értéket hordozó magyar gyermekkönyvekre kívánta és kívánja felhívni a figyelmet a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete, az Egyszervolt.hu gyermekkulturális honlap szerkesztősége és a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége. A figyelemfelkeltés formája ez esetben egy reprezentatív ajánlati lista összeállítása volt. Ebben húsz, a gyermekirodalom és a gyermekkönyvek világában jártas, a gyermekek kulturális nevelése iránt elkötelezett szakmai szervezet, intézmény és szerkesztőség működött együtt. Összesen 210 kötet illetve kötetsorozat került az ajánlati listára, melyről a közönség is kiválaszthatta a maga kedvencét. Ez a teljes kínálat folyamatosan megtekinthető az egyszervolt.hu/gyerekkonyv-szavazas2010 oldalon, s ugyanitt látható a közönségszavazás illetve a szakmai szavazás végeredménye, valamint a kettő összesítésével kialakult „abszolút” lista is.

Elnyerték a tetszést
A szakmai szervezetektől a Friss tinta! gyermekvers antológia kapta a legtöbb ajánlást és a legjobb helyezést. Az egy hónapon át tartó közönségszavazás alapján Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő című kötet sorozata a legnépszerűbb, e két lista összesítése alapján pedig Berg Judit: Rumini című könyve végzett az élen. Az akció sikerét jelzi, hogy az interneten húszezer látogató kereste fel az ajánlati listát, és ott 65 000 oldalt tekintettek meg, s a hétvégén lezajlott Gyermekirodalmi Fesztiválon is fokozott szakmai és közönségérdeklődést váltott ki ez az akció. A végeredmény ismeretében tudományos igényű kérdések vetődtek fel a konferencián, melyek elemzéseket, kutatásokat generálnak a közönség pedig örömmel fedezett fel olyan köteteteket, melyeknek híre eleddig méltatlanul háttérbe szorult.

Nem ért véget!
Az érdeklődésre tekintettel ez a kezdeményezés folytatódik. A cél továbbra is változatlan: felhívni a figyelmet a reneszánszát élő magyar gyermek és ifjúsági irodalomra, s megmutatni a kereskedelmi dömpingáru, illetve a hagyományosan ismert és méltán tisztelt klasszikusok mellett jelenlévő kínálatot. A szervezők szándéka, hogy a következő években mindig a megelőző esztendőre visszatekintve újra és újra megmutassák az új magyar gyermekkönyv termés legjavát, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy az igényes, kortárs gyermekkönyvek választéknak olykor a híre is alig jut el az érintetthez – szülőhöz, pedagógushoz, s elsősorban a gyermekekhez. A szervezők egyúttal egyfajta ajánlást is szeretnének adni ezzel a gyermekekért felelősséget érző szülőknek, pedagógusoknak: mi az, ami a régi klasszikusok mellől nem hiányozhat az óvoda, az iskola, a gyerekszoba polcairól, avagy amit legalább a könyvtárból érdemes kikölcsönözni.

Az ajánlati lista elkészítésében közreműködő intézmények, szervezetek, szerkesztőségek, ábécérendben:

1. Csodaceruza Szerkesztősége
2. Dörmögő Dömötör szerkesztősége
3. Egyszervolt.hu szerkesztősége
4. Fővárosi Beszédjavító Intézet
5. Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete
6. HUNRA – Magyar Olvasástársaság
7. IBBY – Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete
8. Magyar Írószövetség Gyermek- és Ifjúsági Szakosztálya
9. Két Egér Könyvesbolt
10. Kincskereső gyermekirodalmi folyóirat szerkesztősége
11. Könyvtárostanárok Egyesülete
12. KönyvHét folyóirat szerkesztősége
13. Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
14. Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekció
15. Petőfi Irodalmi Múzeum
16. Pozsonyi Pagony Könyvesbolt
17. Prae.hu - gyerekoldalak szerkesztősége
18. Tanító újság szerkesztősége
19. Tanítók Egyesülete
20. Új Könyvpiac szerkesztősége

Linkek

A teljes ajánlat

Szakma listája

Közönséglista

„Abszolút” lista 
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Somfai Annával
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés