bezár
 

film

2010. 07. 16.
Bella szűz marad - vérkép csata után
David Slade: Alkonyat - Napfogyatkozás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ha még nem tudnánk, hogyan kell letörni egy újszülött vámpír fejét, akkor mindenképpen nézzük meg a Twilight-saga harmadik darabját, mert hasznos tanácsokkal szolgál e téren. Cullenék a seattle-i vámpírok ellen kelnek birokra Stephenie Meyer bestsellerének legújabb moziváltozatában, de vajon a sok harc közepette lekerül-e Belláról az erényöv és ép marad-e nyakán a bőr?
„Farkasokkal táncoló” vámpírhadak és szentimentális udvarlási szcénák köszönnek le a vászonról a Napfogyatkozásban, és közben arról is bizonyosságot szerezhet a körömrágva figyelő néző, hogy Bella (Kristen Stewart) még mindig szűz, és ebben a részben sem fog megszabadulni erénye bizonyítékától, mert Edward (Robert Pattinson) amolyan „old school” vámpírfiú. Szex tehát nem lesz, ezt leszögezném, de talán aligha van pár ember, akinek ez csalódást okoz, mert már mindenki jól kiképezhette magát irodalmilag a Napfogyatkozás-könyv megjelenése óta. Kárpótlásképpen Edward folyamatosan házassági ajánlatokkal zaklatja Bellát, és mindeközben kőkemény harc zajlik egy maroknyi new born vérszívókölyökkel, de a szokványos romantikus és az újdonsült harcos szálak mellett az is érdekes hozadéka a történetnek, hogy kicsit többet megtudunk a Cullen-klán eddig megkukultan lézengő tölteléktagjairól, és az ő háttértörténetükről.

 
Amellett, hogy Edward körülbelül hatvanszor vall szerelmet Bellának – lehetőség szerint a lila virágoktól tarkított forksi réten, ahol a napsütéstől csak úgy csillog-villog a vámpírbőr – még Jacob (Taylor Lautner) is rástartol a lányra, ahogy azt már megszokhatta a Twilight-közönség, és egy óvatlan pillanatban, amikor a „bevésődés” fogalmát ecseteli szíve hölgyének, nem bír kutyatermészetével, és hirtelen megcsókolja. Az sem tesz jót Edward és Jacob „haverságának”, hogy Jacob a nagy hidegben – a sátorozós, bujkálós jelenet egy kínos pillanatában – önfeláldozó módon felmelegíti Bellát, mert hát szegény hűvös Edward erre képtelen. A vámpír viszont egy Bellának adott eljegyzési gyűrűvel lohasztja le Jacob lelkesedését, a rivalizálás tehát hideg-meleg pillanatokat okoz ezúttal is. A farkas és a vámpír hiába kötnek szövetséget a seattle-i vámpírok ellen és Forks biztonsága érdekében, Bella még mindig vihart kavar közöttük, fejfájást okozva Charlie papának (Billy Burke) is, aki kelletlenül veszi tudomásul, hogy lánya már megint Edward karjaiban köt ki a film végére.

 
Végre Jasper (Jackson Rathbone) is szóhoz jut, és azt is megtudhatja a kétségek közt hányódó néző, hogy Rosalie (Nikki Reed) miért bunkó Bellával, ugyanis mindkettejük múltjába betekinthetünk egy-egy flashbackben. Sőt, a filmben elhangzó indiánlegendákkal is hosszú vizuális dózisokban kell megküzdenünk, így a férjéért magát feláldozó, vámpírokkal szembeszálló quileute asszony történetével is. Minő romantikus, hogy ezt a legendát megismétli Bella, mikor Edwart fejét akarják éppen szétroppantani. Bár eléggé megakasztó (kiakasztó) e történetbe ékelődő számos mininarratíva, de mindenesetre színesíti a jelent a megelevenedő múlt.

 
A veszélyes seattle-i vámpírok elleni szövetség értelmi tanácsadója Jasper lesz, így övé az egyik beékelt sztori. A legifjabb Cullen már nem akarja felfalni Bellát, mint az előző részben. Talán sikerült további bölcsességet magára szednie az eltelt idő alatt, mindenesetre most az ő harci tudása szükségeltetik az újszülöttek legyőzéséhez, így gyorstalpalót tart vámpíroknak, vérfarkasoknak egyaránt, mert saját bevallása szerint a nemrég vámpírrá vált vámpír a legerősebb, legvérszomjasabb fenevad, talán ezért portyázik olyan őrülten és kaotikusan a seattle-i banda.

 
Bella mint a vámpírkolónia elmés segítője egy éjszaka megálmodja, hogy az ellenséges hadsereg szervezése mögött nem Riley (Xavier Samuel), a nemrég eltűnt, vámpírosodott forksi srác, hanem csakis az örök ellenség, Victoria (Bryce Dallas Howard) állhat, és milyen igaza van… A vörös démon, akit valamilyen oknál fogva egy Cullen-családnyi vámpír sem tud eltenni láb alól, kerek három részen keresztül kísérti Bellát, ám ezúttal az ő foga (nyaka) is beletörik ebbe a kalandba, úgyhogy tőle elköszönhetünk, pedig egész különleges aurát adott Bryce Dallas Howard ennek a „napfogyatkozásnyi” szerepnek, felváltva az eddigi Rachelle Lefevre-t.

 
A Volturik is belekeverednek a sztoriba, mert ha már megismertük őket az előző részben, vétek volna kihagyni a hegemón vámpíruralom reprezentatív képviselőit, élünkön Jane-nel (Dakota Fanning), az egyetlen Meyer-alakkal, akit a film is borzongatóan aberráltra formál, megjegyezném, hitelesen. Az arisztokraták viszont igen passzív szerepet kapnak, egyszer-kétszer játszadoznak az ellenséggel, majd angolosan távoznak, sötét csíkot hagyva maguk után. A film zenitje, a csata lelombozóan emlékeztet a kis költségvetéssel megvert produkciók néhány statisztára kiterjedő csetepatéira, és még akkor is, ha technikailag remekül oldottak meg szinte minden jelenetet, nagyobb a füstje, mint a lángja. Az egyszeri néző sem csinál a gatyájába a folyóból kiemelkedő, tíznél alig több főre kiterjedő bandától, hát még a kőkemény Cullen-család, megspékelve egy erdőnyi vérfarkassal.

 
Azt már tudjuk, hogy Edward annyira lovagias, hogy nem veszi el Bella szüzességét az esküvő előtt, ám vajon vámpírrá teszi-e a lányt a film végére? Az első rész óta rétestésztaként nyújtott kérdés még kitart a következő epizódig, attól tehát nem kell tartani, hogy idő előtt ellőnének minden muníciót az alkotók, de ez az alapötlet érezhetően kimerülőben van. Meglepően konstatálandó azonban, hogy a szereplők egyre otthonosabban mozognak a Twilight-világban, összekacsintanak egymással, kikacsintanak a nézőre, és ettől egyre familiárisabb érzés kerítheti hatalmába a Twilight-rajongói körön belül és kívül eső halandókat. David Slade rendező ezúttal vállaltan használja a humorforrásként is funkcionáló zsánerelemeket, amik egy rissz-rossz horrorba is belepasszolnának, de attól sem riad vissza, hogy kivirágoztassa a romantikus szálakat. Repülve suhanó Volturik, halandókat rágcsáló vámpírhadak, virágokkal körülfont lánykérések és vadromantikus tengerparti séták táplálják újra a Twilight-saga változatos világát, némi iróniával jelezve, hogy most már túl vagyunk az Alkonyat nyílt szemű rácsodálkozásán.
 
 
Színes, feliratos, amerikai fantasy, 2010
Rendező: David Slade
Író: Stephenie Meyer
Forgatókönyvíró: Melissa Rosenberg
Szereplők: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Xavier Samuel, Bryce Dallas Howard, Dakota Fanning, Billy Burke, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Nikki Reed, Anna Kendrick, Jodelle Ferland, Kellan Lutz
 
Bemutató dátuma: 2010. június 30.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés