bezár
 

film

2010. 09. 17.
CineFest 2010. Vol. 2. - Pénteki ajánló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
CineFest 2010. Vol. 2. - Pénteki ajánló Péntek a CineFesten. Reggel. Egyelőre még mindenki a tegnapi éjszaka utórengései közepette próbálja stabilizálni az állapotát, hogy el lehessen kezdeni a mai napot. Megéri!
A CineFestnek otthont nyújtó és főhadiszállást biztosító miskolci Művészetek Háza art mozitermeinek egyikében, a Béke teremben a mai nap folyamán konferenciális keretek között derítenek fényt arra, KI VOLT KORDA ZOLTÁN? A konferencia maga 14 órakor veszi kezdetét Báron György elnöklése mellett, olyan meghívott előadókkal, mint Charles Drazin, David Korda, Takács Ferenc, Steve Kovacs. Ha lehet, talán még ennél is izgalmasabb, hogy a CineClassics sorozatban, a CineFest filmtörténeti programsorozatában információs vetítések is sorakoznak, így klasszikus és szinte láthatatlan némafilmeknek lehet az ember ma itt Miskolcon a szemtanúja, vetítik például Korda Sándor Sámson és Delila című művét 1922-ből vagy Kertész Mihály 1923-as filmjét, Az ifjú Medardust. Megtekinthető Korda Zoltán The Four Feathers című 1939-es rendezése is.
The Four Feathers
Ha azonban nem a filmtörténeti relikviákra szavazunk, akkor is hihetetlen ajánlatokkal kápráztat el ma a CineFest. 18 órakor hazánkban először itt Miskolcon lesz látható Courtney Hunt Frozen River (A befagyott folyó) című mozija. A befagyott folyót a Sundance Film Festival zsűrije nagydíjjal jutalmazta dráma kategóriában, a Hamburgi Filmfesztiválon a kritikusok díját nyerte el, két Oscar-díjra is jelölték, és így tovább. Apropó Oscar-díjak: megismétlik ma Lee Daniels Precious című botrányos és agyondíjazott filmjét is, aminek szintén itt a CineFesten volt a hazai premierje. (Írásunk a filmről A (z)síron túli boldogság címmel itt olvasható.) A SZUPER 8 FILMKLUB keretében Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid című mozija is a fesztiválközönség elé kerül. Ezt 22 órakor ismét egy kanadai zseni, Vincenzo Natali legújabb mozija, a Hibrid (Splice) követi. Vincenzo Natali filmjeiben újra és újra mérnöki precizitással és konok következetességgel állít körmönfont csapdákat hőseinek. A Hibrid a filmtörténet egy állandóan visszatérő toposzára, teremtő és teremtmény kapcsolatára ad újabb variációt, tudományos-fantasztikus keretek között készítve diagnózist az alkotó emberről.
Hibrid
A karizmatikus fesztiválprogram közben a következőket javasolhatjuk lazításul: rövidfilmek, Jameson nedű, BEAT DIS koncert és esőcsepp számlálás álmos szemekkel.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

John Krasinski: Hang nélkül 2.
Michel Franco: Új világrend
Benedek Ágotával, a film forgatókönyvírójával beszélgettünk
Kocsis Ágnes: Éden

Más művészeti ágakról

színház

Mindig bennem volt a játék szeretete Mindig bennem volt a játék szeretete
Interjú Szabó K. Istvánnal marosvásárhelyi tanulmányairól, külföldön szerzett rendezői tapasztalatairól és további terveiről
Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
art&design

Fekete-lyukba szervezett turistaút Fekete-lyukba szervezett turistaút
A DOOM című kiállítás a Horizont Galériában
irodalom

Termőtestek Termőtestek
Sepsi László regényrészlete a Prae spekulatív fikció témájú számából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés