bezár
 

film

2010. 10. 08.
50 év alatt a Föld körül
Ben Stassen: Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
50 év alatt a Föld körül A Némo nyomában óta tudjuk, hogy az óceánok mélye hálás színhelye az animációs filmeknek. Ez a mindmáig feltérképezetlen világ tele van meghökkentő lényekkel, egyszerre szemet gyönyörködtető és félelmetes szirtekkel és nem utolsó sorban drámával. A belga Ben Stassen maximálisan kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket; egy teknős hihetetlen életét követve kápráztatja el a nézőket az élővilág sokszínűségével, mindezt 3D-ben.

Amikor beül az ember erre a filmre, lélekben fel van készülve arra, hogy az európai mozitechnológia nem fogja ugyanazt a térhatást biztosítani, mint amerikai versenytársa. Ehhez képest a Sammy nagy kalandja gyakorlatilag minden igényt kielégít. Ha nagyon kötekedni szeretnénk, mondhatnánk ugyan, hogy egy-két pillanatra sutának hat, amit látunk. A film elején a bébiteknősök nem hagynak maguk után nyomot a homokban, a háttér néha elnagyolt, de ezt a néhány másodpercet leszámítva a film magába szippant és kidolgozottságával rabul ejt. Az ausztráliai korallzátonyok, vagy az önfeledten játszadozó halak képe igazi csúcsteljesítmény, a néző sokszor hullámvasúton érezheti magát. Az élőlények bőre tapintható, és gyakorlatilag alig van olyan pillanat, amikor ne szembesülnénk valami érdekes újdonsággal. Ráadásul az alkotók nem elégedtek meg egy tenger élővilágának bemutatásával, hanem a lehető legváltozatosabb helyszínekre juttatják el szereplőiket. Az Amazonas édesvizeitől kezdve a Panama-csatornán át Kaliforniáig Sammy-ék szinte az egész víz alatti világot bejárják, és mindenhol valamilyen veszélyes helyzetbe kerülnek.
Sammy nagy kalandja
A látvány tehát mindegyik korosztály számára élvezetes, maga a történt viszont inkább a fiatalabb generációt célozza meg. Az elmúlt években számtalan olyan animációs film készült, amely a felnőttek számára talán többet mondott, mint a gyerekeknek. Ilyen volt például a Fel! A Sammy nagy kalandja viszont történetében a klasszikus animációs filmek jól bevált receptjét követi. A cselekmény a barátság és a szerelem megtalálására, elvesztésére majd hosszú küzdelmek és nem várt fordulatok után azok ismételt megszerzésére és kiteljesedésére épül fel.
Sammy nagy kalandja
A film a kis teknős születésével kezdődik 1959-ben. Sammy nem tűnik különösebben életrevalónak, de már egynaposan megmenekül egy sirály karmai közül és megmenti kis fajtársát, Shelly-t is. Már ekkor érezni a vonzalmat kettejük között, de Shelly-t elragadja egy hullám, Sammy pedig egy kiszolgált tutajon vág neki az óceánnak. Hozzávetődik a nagydumás medúzaevő Ray is, akiben Sammy igaz barátra lel. A történet fordulatai innen már könnyen kiszámíthatóak, a két cimborát elsodorja egymás mellől a sors, de Sammy nemsokára Shelly mellett találja magát, hogy közösen induljanak a titkos átjáró keresésére.
Sammy nagy kalandja
A teknősök életébe számtalanszor beleszól az ember, és itt érhető tetten leginkább az alkotók nevelő szándéka. Az emberi tevékenység olyan mértékben befolyásolja az óceánok élővilágát, hogy a „be nem avatkozás” már nem tartható, igenis oda kell figyelni, és segíteni kell a miattunk bajba jutott természetet. A korallzátonyon olajszállító hajó feneklik meg, Sammy egyszer majdnem megfullad egy útjába kerülő papírzacskó miatt; viszont később egy zöldszervezet mentőhajójának köszönheti életét. Kicsit szájbarágósan közvetíti a film a fentebb vázolt üzenetet, de a megcélzott korosztálynak ezt így is kell.
Sammy nagy kalandja
A Sammy nagy kalandja semmiben nem marad el tehát az eddig látott 3D-s meséktől, sőt. Ugyan a film belga, angol nyelven szól hozzánk, az érzelmileg telített pillanatokban pedig régi örökzöld amerikai slágerek szólalnak meg. Ha nem várnánk meg a stáblistát, talán fel sem tűnne, hogy az öreg kontinens filmjét nézzük. Ez lehet előny, de biztos lesznek olyanok, akik máshogy gondolják. A 3D-s technika drága, egy ilyen film nem teheti meg, hogy ne a legszélesebb közönséget célozza meg. Stassen vállalkozása ambiciózus (az alcím mutatja, hogy valószínűleg folytatásokban is gondolkodik), éppen ezért kerüli is a kockázatot. Nem mond új dolgokat, de amit a műfajban meg lehet tenni, azt mind derekasan teljesíti is.

Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró (Sammy's avonturen: De geheime doorgang)

 

Színes, szinkronos, belga animációs film, 2010.

Rendező: Ben Stassen

 

Forgatókönyíró: Dominic Paris

 

Producer: Gina Gallo, Mimi Maynard, Dominic Paris, Ben Stassen, Caroline Van Iseghem

 

Zene: Ramin Djawadi

 

Magyar hangok: Sánta László, Balsai Mónika, Majsai-Nyilas Tünde, Kálloy Molnár Péter

 

Forgalmazó: Forum Hungary

Bemutató: 2010. szeptember 30.

nyomtat

Szerzők

-- Baráth József --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés