bezár
 

art&design

2010. 11. 01.
Hús-vér kiállítás a Roham Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még akik nyitottak a kortárs kísérletező művészetekre és jól bírják a naturális valóság brutális megfogalmazásait (főleg hús-vér vonatkozásában), azoknak is érdemes rágyúrni a látványra lelkileg és idegileg, ha meg akarják nézni az Első vért.
A Generációs vizuális diskurzusok kiállítás-sorozat keretében november 5-én nyílik meg BMZ (Baji Miklós Zoltán) és Szöllősi Géza közös kiállítása a Roham Galériában Első vér címmel. Az alkotók művei várhatóan komoly kihívást jelentenek majd a nagyközönség toleranciaszintjének.

„Szöllősi és BMZ munkái áthágják a kultúránkat alapvetően meghatározó, biztonságot jelentő szimbolikus rendet, összemosva a szex és halál, élő és élettelen, természetes és mesterséges közti határvonalat. A két művész alkotói processzusa ellentétes irányból közelít: Szöllősi a nyers disznóhúst megszemélyesítve rekonstruálja szerelmeit, míg BMZ a saját testét idegeníti el személytelen objektté”-
olvasható a meghívóban.
BMZ
BMZ békési származású, magát neodadaistának is definiáló művész, Hajas Tibor szellemi örökségét viszi tovább munkáiban. 1997-ben az Emberbőr Árverés project keretében saját bőrére tetováltatott, majd plasztikai sebészeti úton eltávolított képeit állította ki és bocsátotta áruba. Az akció tárgyi hagyatékait mutatja be most, néhány újabb, kínzóeszköznek beillő tárggyal, alkotással együtt. Megmutatja azokat a tablókat is, amelyek dokumentálják a művész önkéntes egyesülését a maga által épített Kasztrálógép könyörtelen konstrukciójával. Az Első vér című kiállításon a férfiatlanítás, nemtelenítés, a férfiasság átlényegítése lesz a fő motívum munkáiban.

BMZ küzdésbe hozza saját testét

A másik kiállító Szölőssi Géza, a Roham Magazin művészeti szerkesztője, a Taxidermia és Ópium című filmek látványvilágához is nagyban hozzájárult munkáival. Így ír róla Győrffy László: „Számtalan műfajban képviselteti magát, de legkarakteresebb vállalkozása a 2003-ban elkezdett Hús-projekt, melyben nyers állati húsból varr össze emberi nemi szervek és portrék preparátumait szimuláló szobrokat. Ez a frissen elkészült kiállítási anyag kerül bemutatásra a Roham Galériában, amely független intézményként nincsen kitéve a cenzúra meg-megújuló erőinek”. A kiállítást Szombathy Bálint, műkritikus nyitja meg, november 5-én, este hétkor a Rohamban.


Első vér, Roham Galéria, Budapest, 2010. november 5-
nyomtat

Szerzők

-- tallér edina --


További írások a rovatból

Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
Egy pozitív példa: Cered

Más művészeti ágakról

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés