bezár
 

zene

2010. 11. 20.
Alan Wilder nyit a Depeche Mode felé...
Recoil-interjú egyenesen Dél-Amerikából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alan Wilder nyit a Depeche Mode felé... Alan Wilder, a borongós hangulatú elektro-projekt, a Recoil atyja október közepétől egy hónapig az USA-ban, Kanadában és Dél-Amerikában turnézott első válogatás-lemezét népszerűsítendő. Mindeközben arra is jutott ideje, hogy megválaszoljon pár kérdést, még a december 4-i budapesti fellépése előtt.
PRAE.HU: Utoljára 1994-ben jártál Dél-Amerikában a Depeche Mode-dal, az Exotic Tour során. Milyen emlékeid vannak arról a legendás turnéról?

Alan Wilder: A Depeche Mode anno a Devotional Tour meghosszabbításaként járt itt, amikor is már több mint 12 hónapja voltunk úton. Azt hiszem, addigra mindannyian agyilag leszívott állapotba kerültünk. Fletch hazautazott és kihagyta a turnénak ezt a szakaszát (Daryl Bamonte /a Depeche Mode egykori road-ja és jóbarátja – a szerk.) vette át a helyét).

Dave is eléggé rossz bőrben volt akkoriban, és emlékszem egy különleges repülőútra – Chilébe, vagy Argentínába tartottunk éppen -, ami elég nehézkesen zajlott. Magángéppel utaztunk és Dave hogy úgy mondjam, magán kívül volt – ami nem a legjobb dolog a repülő kényszerű fogságában.

Emlékszem egy drog-razziára is, Sao Paulo egyik hoteljében, amit a mellettem lévő szobában folytattak. Az én szobám – csak úgy mellékesen jegyzem meg – ezzel egyidejűleg teljesen “át lett rendezve” Mr. Gahan által, ha érted, mire gondolok.

Kisebbfajta káosz-hangulat uralkodott. A Santiago-i incidensek mellett, amikről már meséltem, elég sok minden történt velünk, azt hiszem. Emlékszem, a chile-i show önmagában véve nagyon klassz volt – ami a közönség reakcióját illeti. A többi koncert is jó volt, de az emlékeim azokról már a homályba vésznek.
The whole band in 1994
PRAE.HU: A dél-, és latin-amerikai közönség mindig hűségesen kitartott melletted. Mit szóltak a Recoil live-setjéhez?
 
Alan Wilder: Teljesen meghökkentett, és hatalmas öröm a számomra, amit eddig tapasztaltam, de azért nem lepett meg teljesen a rajongásuk – elsősorban emiatt is akartam itt turnézni.

Amikor ezeket a sorokat írom, 3 koncerten vagyunk túl, amiket Santiago-ban, Buenos Aires-ben és Rosario-ban adtunk. Egyszerűen hihetetlen, amit az itteni közönségtől kaptam – foci-drukkerek stílusában skandálnak dalokat, végigtapsolnak minden számot (ami nem mindig könnyű, a Recoil stílusát ismerve :-)). Általánosságban elmondható, hogy hatalmas zajt keltenek. Nagyon szívmelengető érzés ennyi mosolygó és elismerő arcot látni.

Hangulatjelentés Dél-Amerikából – Recoil-módra:

Alan Wilder update Berlin & Dresden

 
PRAE.HU: A Recoil USA-turnéja rendben lezajlott, számos speciális vendéggel, mint pl. az Architect, a Conjure One és DJ Martin Gore. Dave Gahan is felbukkant a New York-i Recoil bulin. Kellemes órákat töltöttél az egykori csapattársakkal? Látsz esélyt arra, hogy Fletch is képviselteti magát a Manchester-i Recoil ‘Event’-en?
 
Alan Wilder: Fogalmam sincs, hogy Fletch eljön-e Manchester-be, de ha szeretne becsatlakozni hozzánk, szívesen látjuk. :-) Remek dolog volt újból együtt lógni Martin-nal és Dave-vel az Államokban. Mindketten jó formában voltak, és megdumáltuk, kivel épp mi történik.

Sajnos nem volt kivitelezhető, hogy vendégeket vigyünk Dél-Amerikába is. Ahhoz, hogy a világ ezen országaiban dolgozhass, bonyolult munkavállalási vízumokat kell kitöltened, stb. Elég nehézkes és tekervényes dolog, ha ide akarsz turnét szervezni. Számos akadályt gördítenek eléd a bürokratikus folyamatok, és ez elég nagy kihívással bír. A helyi promóterek inkább ottani művészeket és DJ-ket raknak be mellénk, ami nekünk is jó.

Alan Wilder és Martin Gore összeölelkezése Santa Ana-ban:

Alan Wilder és Martin Gore összeölelkezik egy Recoil koncerten 10.24.2010
 
PRAE.HU: Az a hír járja, hogy a Depeche Mode jövőre új remix-albummal jelentkezik. Vince Clarke már készül egy Behind The Wheel-átirattal a kiadványra. Azt hallottam, te is tervezel újramixelni egy dalt. Melyik számhoz készítesz remixet?
 
Alan Wilder: Úgy tűnik, ma már senki előtt sem maradhat semmi titokban… (Azóta az is kiderült, hogy nem egy régi klasszikushoz, hanem egy 2009-es nótához, az In Chains-hez nyúl(t) hozzá Alan Wilder - a szerk.)
 
PRAE.HU: Amikor legutóbb Budapesten jártál, nem tudtad megnézni a várost, mert elég nagy rohanásban voltál – köszönhető mindez annak a közlekedési őrületnek, amit a vulkáni hamu okozott. December 4-én Budapesten zárod a Recoil-turnét egy speciális bulival. Tervezed bepótolni az elmaradt városnézést?
 
Alan Wilder: Jelenleg nincsenek konkrét tervek. Legalább egy plusz napot szándékomban állt itt maradni, de van egy elkötelezettségem, ami Prágába szólít másnapra. Talán lesz egy órácskám, hogy kicsit körülnézzek, és valószínűleg elköltök egy kellemes vasárnapi ebédet, mielőtt elhagyom a várost. Bárcsak több időm lenne!
 
PRAE.HU: És mik a jövőbeli terveid – a turné után?
 
Alan Wilder: A Karácsonyt a gyerekeimmel tervezem tölteni, bár nem sok kedvem van a hideg és nyirkos angol télhez. Megnézem, ahogy Anglia elpáholja Ausztráliát krikettben és az Újévben valószínűleg új anyagon dolgozom majd.

Először is, rendbe kell tennem a nagybeteg stúdió-komputeremet. Hogy aztán mi lesz, azt én sem tudom biztosan. A zeneipar továbbra is krízishelyzetben van, és nem tudom, meddig tudom még finanszírozni a saját projektjeimet. Soha nem kaptam semmiféle előleget / kölcsönt, és most a Recoil-ról beszélek, így talán itt az ideje fontolóra venni nagyobb hasznot hozó tevékenységeket…
 


Recoil flyerHogy mi lesz ez a “nagyobb hasznot hozó tevékenység” Alan számára, az még erősen a jövő zenéje. Talán ennek egyik első megnyilvánulása lenne a Depeche Mode számára készülő remix?
 
Egy újabb kijelentés a “Mester”-től, ami fejtörésre késztetheti a rajongókat…
 
Amíg azonban minderre fény derül, Alan Wilder még egyszer tiszteletét teszi nálunk, a Szikrában, december 4-én. A Recoil vendégeként AndOne Géza fog DJ-zni, és Milkovics Mátyás (Neo) is bemutatja új, IO névre keresztelt zenei projektjét. A koncert után a Tesco Disco legénysége fűti tovább a táncparkettet a ‘80-as évek szinti-pop slágereire épülő gay bar set-jével.

Végül pedig a turné beharangozó videója:

Alan Wilder brings "A strange hour" back to Europe (Teaser)

 
Most kaptuk a hírt, hogy a december 4-i Recoil 'Event'-et - melynek háttérprojekcióit 8 x 5 méteres mozivásznon élvezhetitek a Szikrában, tökéletes hangzással karöltve - több kamerával, professzionális technikával rögzítik, ami koncertfilmként nagy valószínűséggel DVD és Blu-ray formátumban is napvilágot lát majd a közeljövőben.

Gyertek és legyetek Ti is részesei ennek a fantasztikus élménynek!

Jegyek még korlátozott számban kaphatók. 
 
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés