bezár
 

art&design

2011. 02. 13.
Látni és majdnem hallani Karim Rashidot
Minitudósítás egy minitárlatról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Látni és majdnem hallani Karim Rashidot Mese köz, Varázs utca, Napos út. Mintha a környék is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre látogató Karim Rashid napfényes, varázslatos mesevilágához keresztelkedett volna. A köldöknéző minimalizmusra adott egyszemélyes, szivárványszínű és buborékszerű válasz serény fogalmazóját tucatnyi tárgya kísérte el Budapestre.
 Karim Rashid MOME-s minitárlatáról
Az egyiptomi-angol származású, New Yorkban élő designer tárgyaiból lendület és energia árad. Vibrál, pompázik, színnel telik tőlük, általuk a MOME első emeleti aulája. A hangulatot már az almazöldre és pinkre mázolt posztamensek is megteremtik, és frissesség szökik a térbe a rajtuk pihenő mütyürökből is.
Karim Rashid MOME-s minitárlatáról
Tetrismintás, lila árnyalatú tollak, sokszínű, vidám szemüvegtokok, távolról ízléses bonbonosdoboznak tűnő laptop, ékszerdoboznyi egerek. Izgalmas, érzéki minimalizmus. Kovbojkalap-karimára hajazó szék, barbapapa-szerű, aranyszínű szemetes, bugyirózsaszín aromalámpa-párásító és egy mérgesen kavargó lávalámpára emlékeztető tűzvörös világítótest. Minden puha, egyszerű, szemrevaló, guszta és letisztult.  
Karim Rashid MOME-s minitárlatáról
Karim hozott magával néhányat a talán legismertebb munkájából, a polipropilén Garbo papírkosárból is. Cimkéjén a kúlság letéteményeseként maga a kiötlő-kiöntő. Jó lett volna hallani az embert is a design mögött. Kíváncsi lettem volna a több száz szakmai díjjal kitüntetett, kézjegyét a hétköznapok tárgyi világa mellett a világ számos éttermén, divatüzletén, közterén rajta hagyó tervező szavaira, ám a kíváncsiskodók jó része az előadó közelébe sem juthatott 2011. február 3-án. Talán túl sokunkat érdekeltek a new yorki titkai, talán túl kevés volt a hely. A minitárlat körbejárása némileg enyhített ugyan a kívül rekedtek csalódottságán, de végigérve ismét tanácstalanok maradtunk.        
Karim Rashid MOME-s minitárlatáról
Aztán, amikor ütött az óra, Karim Rashid, önmaga ciklámenbe fogalmazott szobraként mosolygósan kilépett a rektori titkárság tejfehér üvegajtaja mögül. Energikusan elnyargalt mellettünk, elnyűtt kinnragadtak mellett és lendületes léptekkel, tapsvihar közepette a pódiumra sietett. Sorstársaimmal percekig a netán felénk szállingózó hangfoszlányokra vadásztunk. Mindhiába. Egy utolsó pillantás a tárlatra. Így mégsem távozhatunk rosszkedvűen. Szóval, Karim, ha legközelebb erre jársz, ugorj fel egy jó kávéra! Szívesen meghallgatunk!

A kiállítás 2011. február 2. és 4. között volt megtekinthető Budapesten, a MOME-n.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Vass Norbert --


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Jon Watts: Pókember: Idegeben
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés