bezár
 

irodalom

2011. 04. 09.
A függetlenség lehetőségei
Interjú Luis Miguel Solanoval, a Libros del Asteroide, Barcelona alapító tulajdonosával.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A függetlenség lehetőségei Luis Miguel Solano 2004-ben alapította független könyvkiadóját. Szépirodalmat, főleg regényeket, biográfiákat és memoárokat jelentet meg. A spanyol művek mellett a Libros del Asteroide törekszik olyan külföldi szerzők alkotásainak felfedezésére, akik Spanyolországban még ismeretlenek. A PRAE.HU olvasóinak elmondta, magyar szerzőkre is vadásznak. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a könyvszakmai ösztöndíjprogram keretében látogat, mely külföldi kiadók, szerkesztők számára teszi lehetővé a magyar könyvpiac megismerését. Interjúsorozatunkban a Budapest Editorial Fellowship Programme résztvevőit kérdeztük.
PRAE.HU: Milyen lehetőségei vannak egy, az Önökéhez hasonló független kiadónak Spanyolországban? Mik a függetlenség igazi előnyei?
 
Az elmúlt öt évben számos független kiadó alakult Spanyolországban, és néhány igen sikeres is lett. A könyvpiac nagyon is ráébredt, hogy van egy “minőségi” tartalomra vevő olvasói réteg.
 
Csak néhány a függetlenség előnyei közül: egyrészt a kiadandó könyvek válogatása során nagyobb szerepet játszhat a a minőség mint a gazdasági szempontok, mivel a kisebb szervezet kevésbé függ az eladott példányok számától. Másrészt függetlenként könnyebb kialakítani egy “kiadói profilt”, egy brand-et, amire felépíthetjük az olvasók, a kereskedők és a sajtó bizalmát. Harmadrészt pedig egy kisebb cég struktúrája hatékonyabban tud működni az 1000 és 10000 közötti példányszámú könyvek forgalmazásában, amelybe rendszerint a szépirodalmi művek is tartoznak.
 
PRAE.HU: Hogyan látja, milyen a könyvek társadalmi szerepe, rangja ma Spanyolországban?
 
A könyvek presztízse már nem olyan, mint régen. De azt hiszem, a helyzet hasonló, mint a többi európai országban. A könyvek nem jelentik többé a kulturális élet középpontját: a filmesek, színészek, énekesek jóval fontosabbnak számítanak az íróknál. De ez nem feltétlenül kell rosszat jelentsen: azt hiszem, beláthatjuk, hogy a könyvek egy boldog kisebbségnek szólnak.
 
PRAE.HU: Mi a kiadói stratégiájuk az olvasók elérésére? Gondolok itt arra, hogy Bánffy Miklós Önöknél megjelent könyveinek szép sikere mindenképpen azt mutatja, hogy komolyan átgondolt, tudatos marketing-tervvel dolgoznak. Hogyan fest ez a gyakorlatban?
 
A mi stratégiánk lényege annyi, hogy olyan minőségű könyveket adjunk ki, illetve olyan brandet építsünk, amelyben az olvasók megbízhatnak. Amikor kiadunk egy könyvet, megpróbáljuk megkeresni azokat a vélmeményformáló embereket – újságírókat, kritikusokat, kereskedőket –, akik valószínűleg értékelni fogják az új kiadvánnyt, vagyis segítenek a promóciójában is. Igyekszünk rávenni őket, hogy olvassák el, és nyilatkozzanak róla minél több helyen. Persze mindig megvan az esély, hogy valakinek nem fog tetszeni, ha viszont igen, ő onnantól kezdve bízni fog benned, és egyre több figyelmet szentel majd neked. Így építheted ki ezt a bizalmat, és mindig biztosnak kell lenned benne, hogy nem csapod be az olvasóidat. Csakis jó könyveket szabad kiadni.
 
PRAE.HU: Kit tart Ön az elmúlt évtized legjelentősebb spanyol, illetve külföldi íróinak?
 
Spanyol: Javier Marias, Javier Cercas és Alvaro Pombo – ez utóbbi talán az elmúlt húsz év legjobb Spanyol regényírója.
 
Külföldi: rengeteg modern klasszikust olvasok, de általában nem követem az új trendeket és nem figyelem a legújabb szerzőket sem. De néhány név mindenképpen: Ian McEwan, Angel Wagenstein, Richard Ford.
 
PRAE.HU: Tervezi a közeljövőben további magyar szerzők kiadását?
 
Természetesen, ez most a legfőbb ok, amiért most Budapestre látogatok.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Simon Márton --


További írások a rovatból

Nyitott Műhely, 2020. november 7.
Erdős Virág: Hősöm, Magvető kiadó, 2020
irodalom

A Molyon az a legrosszabb, ha már nem írnak rólad A Molyon az a legrosszabb, ha már nem írnak rólad
Toroczkay András estje a Kis Présházban, 2020. október 28.

Más művészeti ágakról

art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
art&design

Ördögavatás Ördögavatás
Humán holtterek körbejárása a Pécsi Galériában
Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés