bezár
 

film

2011. 04. 27.
Bara Margit színésznő a Filmszemle életműdíjasa
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bara Margit színésznő a Filmszemle életműdíjasa Bara Margit színésznő az ötvenes–hatvanas évek vezető filmszínésznője volt. Huszonhárom filmben játszott, főleg főszerepeket. Megejtő természetességgel, játékintelligenciával, drámai erővel és méltósággal formálta meg nőalakjait.
1928. június 21-én született Kolozsvárott. Egy évet végzett a kolozsvári színiakadémián, majd 1945-ben az ottani Magyar Színház művésze lett. 1955-ben áttelepült Magyarországra.
Görbe János és Bara MargitGörbe János és Bara Margit - Ház a sziklák alatt

1955-57 között a Petőfi Színház, 1957-66 között a Nemzeti Színház, 1966-78 között a József Attila Színház művésze.

A hatvanas évek közepétől kezdve személyét méltatlan és alaptalan támadások érték, folyamatosan kiszorult a pályáról, 1978-ban végérvényesen visszavonult.

<iframe title="YouTube video player" width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/JrBalHneDBo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Részlet a Bakaruhában című filmből

Első filmszerepét Ranódy László Szakadék című filmjében alakította Sinkovits Imre partnereként (1956). Királynői méltósággal formálta meg a Bakaruhában kiszolgáltatott cselédlányát (1957), a Csempészek tragikus sorsú bátor nőalakját (1958), a Ház a sziklák alatt szépséges feleségét, a Szegény gazdagok bosszúszomjas Anicáját, a Hideg napok tragikus sorsú katonafeleségét vagy a Kertes házak utcája emancipált, magányos nőalakját.

Kitüntetései: Balázs Béla-díj (1967), Kossuth-díj (2002).
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Benedek Ágotával, a film forgatókönyvírójával beszélgettünk
Fanny és Alexander – Gondolatok a filmbéli Ekdahl-lakásról
Emerald Fennell: Ígéretes fiatal nő

Más művészeti ágakról

Három koncert a Veszprémi Régizenei Napokról
irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban
irodalom

Termőtestek Termőtestek
Sepsi László regényrészlete a Prae spekulatív fikció témájú számából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés