bezár
 

art&design

2011. 05. 27.
Átjáró kortárs irodalom és képzőművészet között...
Bárdosi Katinka és Tisch Bálint: Flash Art Project
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Flash Art Project két fiatal képzőművész több részesre tervezett művészeti programja, melynek célja átjárót építeni a kortárs irodalom és a kortárs képzőművészet birodalma közé. Bárdosi Katinka és Tisch Bálint arra vállalkoztak, hogy egy fiatal költő, Varró Dániel Eszedbe jut, hogy eszedbe ne jusson című szonettjét ízekre szedjék, majd a kortárs képzőművészet minden határt elmosó eszközeivel – formával, színnel, mozgóképpel – újraalkossák, átértelmezzék, ezen felül pedig még saját érzéseikkel, gondolataikkal is gazdagon megfűszerezzék azt.
Bárdosi Katinka festőművész 2009-ben fejezte be a Pécsi Egyetem Művészeti Karának mesterképzését, előtte Egerben folytatott képzőművészeti tanulmányokat. 2003-tól kezdve számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta már be műveit a hazai és külföldi közönségnek. Festményein – saját elmondása szerint – a férfi-nő kapcsolatok rejtelmeit kutatja a mai világ különös, olykor torz, de mindig megújuló és folyton változó tükrében nézve.
Bárdosi Katinka és Tisch Bálint kiállítása
Tisch Bálint – akit a nagyközönség elsősorban egy másik populáris művészeti ág, a könnyűzene világából (Larry Hangman, !Nylon Me) ismerhet – négy évvel ezelőtt végzett festőművészként Egerben.
Tisch Bálint
Ugyanitt néhány társával együtt létrehoztak egy művészeti csoportot, Nylon Group néven. Az egri Vitkovics házban megrendezett kiállításuk sikerén felbuzdulva – és az elmúlt évek munkáinak kapcsán – Bálint úgy érezte, hogy ismét itt az idő egy kisebb önálló kiállítás megrendezésére.
Millionaire
Mielőtt azonban ennek megvalósításába belevágott volna, elkezdtek dolgozni Katinkával egy tematikus kiállítás ötletén, mely a társművészetek reflexióján alapul. Ez lett a Flash Art Project, amely 2011. május 26-tól lesz megismerhető az intermediális tárlat iránt érdeklődő közönség ártal. Különböző művészeti médiumok mixtúráját álmodta újra a két fiatal művész – videoinstallációk és festmények által.
Bárdosi Katinka egy kiállításmegnyitón
Bárdosi és Tisch képzeletét megragadta a számos internetes blogban feltűnt Varró Dániel vers érzéki képisége, munkáikban a versben leírt tragikomikus és önironikus szituáció szereplői, a mindenki számára ismerős tárgyak: a szék, az ágy, a lepedő, a zipzáras ruhazseb és a főhős, a papírcetli visszanyerik anyagi létüket, a képzetekből képek lesznek. A háromtermes kiállítótérben szöveg és kép hol eltávolodik, hol összekapaszkodik, a költői sorok képzőművészeti alkotásokban rezonálnak, hogy végül a fogalmi és vizuális jelek a nézőben újabb asszociációkat ébresszenek.

A Flash Art Project című kiállítás a
Pepper Art Projects szervezésében jött létre, és az Andrássy út 45. alatt található galériában tekinthető meg május 26-tól június 10-ig.
Varró Dániel
Varró Dániel
Eszedbe jut, hogy eszedbe ne jusson

Eszedbe jut, hogy eszedbe ne jusson
Valahogy mégis elfelejteni,
Leírod, aláhúzod, kiragasztod,
Szamárfülecskét hajtogatsz neki,

Kisimítod, odateszed a székre,
Az ágy mellé, hogy szem előtt legyen,
Leülsz, kötsz egy csomót a lepedőre,
Elalszol, elfelejted, hirtelen

Eszedbe jut, felugrasz, zsebre vágod,
A szíved közben össze-vissza ver,
Sehogy sem hiszed el, hogy ott van nálad,

Kihúzod, megtapogatod, de mindjárt
El is teszed, és ráhúzod a cipzárt -
Mikor megnyugszol, akkor veszted el.
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés