bezár
 

film

2011. 05. 30.
Túl a mozitermek hűvösén - Ajánló a Mediawave 2011 kísérőrendezvényeiből
MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál, 2011. június 2-11. Szombathely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2011-es Mediawave nívós nemzetközi filmes felhozatala mellett ismét komoly teret enged a társművészeteknek. A képzőművészeti, színházi, zenei és irodalmi programokon túl részt vehetünk tudományos konferencián és bor-, pálinka-, zsíros kenyér-fesztiválon is. Néhány igazán izgalmasnak ígérkező kísérőrendezvényről nyújtunk át a következőkben részletes ajánlót.
Mediawave és a fröccsöző descások

A Mediawave nyitónapján, 2-án veszi kezdetét a Desca Hungarica nevű hagyomány- és kuriózumteremtő fesztivál (ötletgazda: Buzás Mihály filmrendező), mely – a rendezvény nevéből sejthetően – a magyar gasztronómiának egy közkedvelt, mégis mostohagyermekként kezelt étkét, a zsíros kenyeret fogja jelképesen a hungarikumok oly népes táborába emelni, hogy elnyerje méltó rangját.

A hungarikumok és gasztronómia világához nélkülözhetetlen elemként tartozik persze a bor meg a pálinka is. A szombathelyi Fő téren a Mediawave idejére ezek az italok is fesztivált kaptak.

A rendezők bízhatnak abban, hogy a Mediawave törzsközönségén kívül is nagy érdeklődésre tarthat számot ez a gasztronómiai szédület, továbbcsábítva a látogatókat esetleg a fesztivál egyéb programjaira.
Descások - fotó Bertleff AndrásFotó: Bertleff András (forrás: http://mediawavefestival.hu)


… és az Ezeregyéjszaka magyar meséi


Szintén 2-án, az idei Mediawave két vezérfonalát (Teremtő nő és Belső világok) egyesítő képzőművészeti kiállítás megnyitójára és performance-ra kerül sor a szombathelyi Képtárban. Sinai Varga Gizella, Iránban élő magyar festőművész, alapító tagja a híres női iráni festőcsoportnak, a DENA-nak. Festményein egy mítoszszerű magántörténet bontakozik ki, az anyag fő motívuma az út, útleírás. Két egymástól távol álló világnak, az Ezeregyéjszaka meséinek és a magyar népdaloknak képeit, színeit, környezetét ötvözi. A performance-ot a festőművész lánya, Sinai Samira – 2003-ban és 2008-ban a Mediawave zsűritagja – rendezte és ő játssza az egyik szerepet is. A produkció címéül – a tematikához értően kapcsolódva – egy Kőrösi Csoma-idézetet választottak: Az utat én akartam, mert engem akart az út.

Sinai Varga Gizella a 2011-es Mediawave animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmes zsűrijének a tagja.
Sinai Varga GizellaSinai Varga Gizella


… és irodalom-túladagolás


A Mediawave-vel párhuzamosan zajlanak a 82. Ünnepi Könyvhét szombathelyi programjai. A nyitóestén mindjárt Ferenczi György & Rackajam lesz a két fesztivál közös gyermeke a Fő téren. A rock és a népzene gyeplőit egyszerre kézben tartó muzsikus napjaink egyik legjobb Petőfi-interpretátora.

Ízig-vérig irodalmi rendezvénynek ígérkezik június 8-án a Versek párbeszéde. Az egyetem könyvtárában végre országosan ismert és elismert költők, Jász Attila és Varga Mátyás olvasnak fel. Mindkettejüknek új kötete jelent meg az idei Könyvhétre: Jásznak Isten bőre címmel a Napkút, Varga Mátyásnak Parsifal, Parsifal címmel a Magvető kiadónál.

Június 8-án, amolyan könyvheti afterként, a néhány éve alapított szombathelyi Weöres Sándor Színház idén megnyitott új épületében, mely egyébként is fontos helyszíne, – Jordán Tamás igazgató kedves szavával – „agorája” lesz az idei Mediawave-nek, kerül megrendezésre az igazgató és Sebő Ferenc 15 éve formálódó, országjáró József Attila-duettje, a „…Szólt az ember…”.
Jordán Tamás és Sebő FerencJordán Tamás és Sebő Ferenc

Kémek a Mediawave-en


Június 3-án, a Vas Megyei Levéltár szervezésében kerül sor a Kémek, ügynökök, besúgók 1. – Az ókortól Mata Hariig című konferenciára. Az előadók az ország több egyeteméről, kutatóintézetéből érkeznek, Szombathely mellett Sopronból, Budapestről, Pécsről, Szegedről. Gyanítható (és remélhető), hogy a konferencia címében található „1.” garancia a folytatásra, amely majd az I. világháború utáni időszakot, így a – továbbra is kibeszéletlen traumaként jelenlévő – magyar pártállami idők ügynökkérdését is témájául jelöli ki.

Fentebb a kísérőprogramok némelyikéről igyekeztünk bővebb információval szolgálni, a fesztivál gerincét jelentő filmes felhozatalról viszont itt lehet bővebben tájékozódni a prae.hu-n.

Filmajánlókkal és a filmes fórum híreivel is többször fogunk még jelentkezni a fesztivál ideje alatt.

MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál
2011. június 2-11. 
Szombathely
 
nyomtat

Szerzők

-- Fehér Renátó --


További írások a rovatból

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés