bezár
 

irodalom

2011. 05. 31.
Sajtótájékoztató a 82. Ünnepi Könyvhétről és a 10. Gyermekkönyvnapokról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése sajtótájékoztatót tartott a 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok alkalmából 2011. május 31-én, kedden 11 órától a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében. Az Ünnepi Könyvhét sajtópartnere a prae.hu általános művészeti portál.
A sajtótájékoztatót Zentai Péter László, a MKKE igazgatója nyitotta meg, egyben köszöntötte a közönség körében Supka Géza unokáját, Bényi Esztert. Azé a Supka Gézáét, aki 1927-ben a MKKE jogelődjének éves közgyűlésén Lillafüreden, egy vitát követően felszólalt a Literatura folyóirat szerkesztőjeként, és előállt a könyvnapok megrendezésének javaslatával. Olasz példára képzelte el: legyenek napok, amikor minőségi könyvek kerülnek leterített ponyvákra az utcán, mert minden magyar embernek kötelessége, hogy olvasson. Ezt a szellemiséget sikerült továbbvinni, megőrizni. A rendszerváltás utáni legjelentősebb támogatási rendszerként aposztrofált Márai-program fontos állomáshoz érkezett, melyről így, az Ünnepi Könyvhét „előestéjén” igazán méltó bejelentést tenni.














Zentai Péter László

Jankovics Marcell tájékoztatott, hogy ugyan „félsikerrel”, de lezárult az első forduló, mely akkor lesz egésszé, miután a könyvtárak is lebonyolították pályázataikat. A döntés eredményeképp támogatott könyvek listája 2011. június 2-án délelőtt, a sajtótájékoztatót követően az NKA portálján kerül közzétételre.

Jankovics Marcell

Zentai P. szerint az idei Könyvhét annyiban egyedülálló, hogy az ország minden 10000 lakos fölötti városában megrendezésre kerül, valamint 1941 óta újra lesz határon túli rendezvény, ezúttal, elsőként Kolozsvárott, köszönhetően a kiváló magyar-román kulturális kapcsolatnak. H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh alelnöke szólt az elhatározásról, mely a tavaly nyáron a türelem, elfogadás légkörében lezajlott kolozsvári magyar napok sikerét követően született meg. A Supka-hagyományt, az „előírásokat” viszik tovább Kolozsvárott is: a történelmi épületek, Mátyás király, Bocskai szülőháza, és a legrégebbi épület tér szolgálnak díszletéül a 22 sátornak. H. Szabó bízik abban, hogy jövőre további két-három várost tudnak bevonni a könyvheti programokba. A kinti eseményekről, dedikálásokról a
www.unnepikonyvhet.ro weboldalon lehet tájékozódni.



Barna Imre, H. Szabó Gyula és Jankovics Marcell

A magyar nyelv megőrzését célozza az Ünnepi Könyvhét, konferálta fel az ezzel kapcsolatos eseményt Zentai P., és felkérte Kocsis András Sándort, a MKKE elnökhelyettesét az általuk kezdeményezett alapítvány bemutatására. Kocsis A. elmondta, hogy az Supka Géza Alapítvány elérkezett a bejegyzéshez közeli stádiumba. Ironikus megfogalmazása szerint 600 méter a könyvkultúra ma Magyarországon, ennyi autópályát lehet ugyanis megépíteni a könyvkultúra támogatására szánt összegből. Bényi Eszternek is köszönhetően létrejött az alapítvány a magyar olvasásért, elnöke Halmos Ádám, a kuratóriumban pedig mások mellett a négy nagy terjesztő is tagként vesz részt. Cél a nyelv megőrzése, melyet különféle eszközökkel támogatnak, például százezer példányban adnak ki Márai-kötet, melyet ingyen kapnak majd a könyvvásárlók. Kocsis A. a kiadók, terjesztők, a MASZRE és az NKA jövőbeni támogatását előre is megköszönte.

Kocsis András Sándor

Zentai P. felhívta a figyelmet a www.unnepikonyvhet.hu honlapra, ahol több, mint 70 oldalnyi információ található az eseményekről, köztük a legtöbb vidéki város programjáról. 2011. június 2-án, csütörtök délután a Vörösmarty téren az oroszlános kút melletti nagyszínpadon lesz a hivatalos megnyitó, melyen Tóth Krisztina mond ünnepi köszöntőt. A hagyományokhoz híven minden reggel egy „kürtös herold” nyitja a könyves napot, ugyan nem a supkai katona-, hanem tűzoltózenekarral. Június 4-én, szombaton este 8 órától Bródy János koncerttel, majd utcabállal kezdődik Könyvek Éjszakája.

Tarján Tamás irodalomtörténész a könyvheti újdonságokról tájékoztatott, elsőként felidézve egy történetet Illyés Gyulával, amikoris, egy beszélgetés felvételét követően Flóra néni így szólt az urához: Gyula, ezt nekem a reggeli közben sokkal jobban mondtad el. A Könyvhét az „újramondó” időszak a könyvszakma szempontjából: ebben a két hétben mindent jobban csinálunk, alapozunk, betetőzünk egyszerre, mondja Tarján T., majd köszönetet mond a segítőknek, akik elküldték az újdonságokat, és a nem segítőknek is, akik nem, így „nem 400 könyvet kellett átnézni, csak 160-at”. Tarján T. úgy látja, hogy a Supka Géza-féle elképzelésekhez alig hasonlít ez a vállalkozás, hiszen nála a magyar irodalmon volt a hangsúly, itt, ma pedig egy új szövetség jött létre, nem az számít szövegnek, ami annak idején. Fölhígult a kínálat, rengeteg nem Könyvhétre, de máshova se való könyv volt tavaly, idén talán kevesebb lesz. Mindenesetre a Szegő András Bombasiker című könyvében szereplő tíz bestsellerszerző közül egyetlen egy sincs jelen ebben az évben. Érték- és témaszétáradás a jellemző, nehéz megmondani, hol húzódnak a határok: a nemzet virágai-magyar nagyasszonyoktól az otthonszülésen át a Tátra-kutatásig van minden, ami a Könyvhét jellegét, súlypontját átrajzolja. Parti Nagy Lajossal szólva: a hová jutottság állapotán lehetne aggódni, mégis lehet érezni az ünnep örömét. Például felfedezéseket lehet tenni: Orcsik Roland verseskötete egy ciklusra válaszol, csak itt tűnik ez föl. Tarján T. a Történelem él nélkül című limericket olvasta, majd ismét a „hová jutottság–könyhétség” kérdése: szegényesebb idén, mondta, majd felsorolta a különböző kiadók különböző szerzőinek különböző kötetújdonságait. Hozzátette, soha ilyen számban – kilencven – élő női szerzők, illusztrátorok nem voltak jelen a Könyvhéten.

Tarján Tamás

Megemlít néhány számot: az alapadatokban 1-3 százaléknyi az eltérés. Az árak mutatnak emelkedő tendenciát, ám csupán csekély mértékben. 99 kiadó, köztük 18 határon túli, 375 megjelent könyv, ha mindet meg akarnád venni, 1mill 50 ezer forintot kéne fizetned, 2838 Ft-ba kerül a tipikus könyvheti könyv.

Zentai P. végül elmondta, hogy az Ünnepi Könyvhét eseményeiről, a kötetújdonságokról, szerzőkről tudósítások, kritikák, interjúk formájában a prae.hu általános művészeti portál nyújt tájékozódási lehetőséget.

Zentai Péter László interjút ad a Duna TV stábjának

Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Vécsei Rita Andrea --


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés