bezár
 

irodalom

2011. 06. 03.
Mindennek szóvá kell lennie
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mindennek szóvá kell lennie A 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok ünnepélyes megnyitóját rendezték a Vörösmarty téren 2011. június 2-án délután 4 órától.
Egy napja nyár van. És fél órája szakad az eső, ömlik, csudás nyár van, igazi, csalfa, kiszámíthatatlan. Megyünk a Váci utcában, esernyők, nejlonok, jó nagy darab nejlonok a könyvek fölött. Mögöttünk a rezes, Dóra László bandája, követnek, jönnek utánunk, és fújják, fújják veszettül. Már ez elég, lelkesítő, pezsdítő, könyvek, rezes, szakadó eső.

Zentai Péter László köszönt, felvezet, elmondja a lényeget, Supka Géza és az ő hagyománya. Azután Tóth Krisztina nyit meg, megnyit ünnepélyesen, barna bőr, mályvaszínű muszlin, jól áll neki. Második beszédét tartja itt, a Vörösmarty téren, az első a Széchenyi Művészeti Akadémia székfoglalója volt, valószínűleg ő volt az utolsó, aki széket foglalt.Barna Imre, Zentai Péter László és Tóth Krisztina

Felülről üdítő összevisszaságnak látszhatnánk, egymás mellett – és itt hosszú felsorolás ellentétpárokból – olyanok, akik egyébként nem lehetnének, de legalábbis nem szokás úgy lenniük. Szó esik szomszédvárakról, megosztottság, harag, tébolyról, és valami szívdermesztő módon arról, mi történik majd egy soká-lesz könyvhéten, ideális esetben, ha a fiam ebben az országban marad.

Tóth Krisztina számára már huszonöt éve a dedikálások az igazi íróságot jelentik. Nem igazi író, aki nem kapott még napszúrást a sátor előtt – vagy nem ázott bőrig, aktualizálja a beszédet –,  és nem igazi olvasó, akinek nem kell átrendeznie a polcát, az L, N, T és V terjeszkedik leginkább, itt nincs megosztottság, itt egymás mellett Nagy László és Petri.

Tóth Krisztina
Tóth Krisztina hálás kortársainak, barátainak, hogy remekműveket írnak, hálás, mert ismerhette azokat, akik már nincsenek itt, Lázár, Békés, Bodor – Czigány Zoltán is itt volt még tavaly. Változik minden, jönnek újak, új dolgok, elektronikus könyvet dedikál, de közben meg minden marad ugyanaz, a mozdulat, a gesztusok megőrződnek. Például egy srác a villamoson, akinek csakazértis Swift kell, beleszeretett a Gulliverbe, és nem kell neki más, mint ahogy a kisgyereket se lehet lekenyerezni más szőrállattal az alvócimborája helyett.

Az élet nem irodalom, vagyis dehogynem,
mondja, minden könyvfedél ajtó, rajta keresztül belépünk egy-egy másik valóságba. Itt, a Könyvhéten mindenki menjen oda a szerzőhöz, akit szeret, még akkor is, ha sokan állnak nála sorba, akkor pedig még inkább, ha kevesen, ha senki. Az írók pedig, akiknek legigazibb élete a műveikben zajlik, mondják egymásnak, hogy csodálatos könyvet írtál. Mondják, míg megtehetik, míg nem jön el egyszer csak egy könyvhét, amikor már nem.

Tóth Krisztina a könyvektől sok mindent kapott: reményt, izgalmat, belső hazát, titkokat, kérdéseket, kérdéseket, kérdéseket, válaszokat, gerincsérvet. Mert az irodalom nem veszélytelen dolog, az irodalomnak súlya van, mondja, és ezennel megnyitja az Ünnepi Könyvhetet. Rágyújt megint a banda, a rezes, elűzni a felhőket, mondja Zentai, de nem kell, jó az így, nedvesen, nevetősen, esernyősen. Jó az mindenhogyan.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Vécsei Rita Andrea --


További írások a rovatból

Helga Flatland: Egy modern család című regényének bemutatója
Bemutatták Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regényét
irodalom

Zártkörű és nyitott Zártkörű és nyitott
FISZ-tábor, 2021

Más művészeti ágakról

gyerek

Hátha találunk megoldást Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje
gyerek

Együtt bejárni a szövegeket Együtt bejárni a szövegeket
A Pagony Kiadó bemutatta Fenyő D. György legújabb kötetét
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés