bezár
 

film

2007. 01. 08.
Sztahanovista kalauz
Bob Misiorowski: Vakvágányon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A film elején egy Galina nevű (Laura Elena Harring) macskaruhás, echte akciónéni fénysebesség-közeli mozgással elintéz pár tagbaszakadt, rosszarcú férfiút: kik csak nem akarnak elfogyni. Már kapnánk is a távirányító után, de hálisten’ megjelenik harcos ifjaink példaképe, a kellemesen békafejű, kigyúrt Jacques (Jean-Claude Van Damme), s érezzük: érdemes kitartanunk.
A hőst valaki(k) valamiért Pozsonyba küldik, s az akció beindul: fék csikorog, haló hörög, villamos borul, benzinkút robban: így érkezünk meg északi szomszédunkhoz. Természetesen a rendszerváltás utáni ká-európai vérrög-valóságról semmit nem tudunk meg, helyette pörög tovább az egyre zavarosabb történet. Nemzetközi vonat, rajta sok-sok csúnya bácsi, rosszfiú és rosszkislány. Kapzsiság, régi sérelmek, s ó igen: biológiai fegyver is. Az égből (Amerikából?) hirtelen ott terem Jacques családja, még több feladatot hárítva – lustának egyáltalán nem nevezhető – problémamegoldónkra. Persze a vonat rossz kezekbe kerül, s ő munkához lát: sztahanovista kalauzként (preventív jelleggel) elkezdi kidobálni a vonatból a menetjegy helyett csupán puskákkal utazó sportos arcokat.

Mivel a jellemfestés nem túl cizellált (magyarul: senkiről nem tudni semmit), még az olyan hatásosan csengő mondatok is a levegőben lógnak, mint fő vonatrablónk férfigyilkolgató Galinánkhoz intézett remeke: „Cirkuszi ribanc voltál, akire vidéki bikák hokiztak!” Majdnem zavarba jövünk, mivel e tézist sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. De különösebb mélázásra (antitézisre, szintézisre) igazán nincs időnk, hisz a család- és emberiségmentő Jacques már a vonat tetején (!) motorozik. Közben vírus támad, nemzetközi (?) világ észbe kap, helikopter-hadjárat indul, s hősünk tízéves fiának karate-mutatványa következtében végül (a jók közül) mindenki megmenekül. Egy pillanatra azt hisszük: végre megértjük a történet hátterét. De ez: vakvágány.

(DVD, forgalmazza: Select / SPI)
nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés