bezár
 

építészet

2012. 02. 22.
A hiányzó fél
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hiányzó fél José és Nuno Mateus portugál építészek egy kortárs házat álmodtak vidékre egy olyan telekre, ahová mást nem igen álmodhattak volna, elnézve a ház azon felét, amit csak álmodtak.
Talán egy egész házat akartak. Az volt a vágyuk, hogy a várostól távol, ahol majd a nyugalmas hétvégéiket töltik, egy jellegzetes, helyi vidéki házat építtetnek maguknak magastetővel, kis udvarral, kilátással a távoli hegyekre, a Sado kanyarulatára. A kertből nézik majd a madarak vonulását, a tűző nap elől az árnyékos verandára húzódva. Összebújva.Nem ezt kapták. Talán a telek, amit megvettek, csak egy féltelek, egy maradék parcella. Talán nem volt elég pénzük egy egészre, talán meggyőzte őket az építész, hogy a fél is egész. Talán ők is tudták, hogy a városi hétköznapi életük és a vidéki hétvégi életük együtt teljes egész, sehol sincsenek teljesen otthon. Mindenhonnan hiányzik a másik fél. És minden félből a másik felük.Amikor kiül a kis udvarra, elmerengve a távolba arra gondol: vajon a ház hiányzó fele miféle lehet? Valóban ugyanilyen magas-e, ugyanilyen széles-e, fehér-e? A júliusi nap délben ugyanígy felforrósítja-e a bádogtetőt, ugyanúgy vibrál-e az Alentajo lapálya a kerítés felett? Este átjárja-e a kis udvart a nyugati szél sós illatot hozva az Atlanti-óceán felől, reggel a keleti szél nedves illatot hozva a Sado torkolata felől? Vagy teljesen más? Megismerné-e?Majd egy nap, miután kitakarított mindent, a mosott ruhát összehajtogatva elteszi a gardróbba, kiviszi a szemetet, bezárja az ajtót maga után és elindul le a domboldalon Monte da Boavista felé. Évekkel később, mikor megkérdik, mi történt João Miguellel, csak annyit tudnak mondani: egyszer elindult, hogy megkeresse a háza másik felét, azóta se láttuk. Azt mondják megtalálta. Hiszi?helyszín: Possanco, Alcácer do Sal Portugal

tervező: José Mateus, Nuno Mateus, Stefano Riva
               Paulo Rocha
fotók: Fernando Guerra, Sérgio Guerra

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Csillag Adél --


További írások a rovatból

építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Fischer Iván változata A Müpában
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés