bezár
 

irodalom

2012. 05. 09.
Hálás vagyok, hogy a Lipóton lehettem
Szabó Győző Toxikoma című könyvének bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hálás vagyok, hogy a Lipóton lehettem Nem ishallottam erről a helyről – fut át a fejemen, amikor odaérek a Parkba. Félkész, még dolgoznak a munkások, átalakítják a teret, de már nyüzsögnek bent a vendégek, szorgoskodnak a pultosok. Újabb kerthelyiség a kilencedik kerületben, meglehetősen szokatlan egy könyvbemutató helyszínének. Na de mit várok, ha a szerző a Lipótot is megjárta? Vagy a poklot? Vagy nem mindegy? Szabó Győző Toxikoma című könyvének bemutatója zajlott 2012. május 2-án a Parkban.
Szabó Győző, akit elsősorban színészként ismerünk, tíz évig tartó drogfüggőségéről és az abból való kilábasról írt meglepően izgalmas és megejtően őszinte könyvet – ezt azért jelzem, mert könyvet már a bemutató előtt kapok, és persze nem állom meg, hogy bele ne lapozzak. Közben zene szól, felcsendül a Where the Wild Roses Grow, majd a The Passenger, aztán meg a Perfect Day, és meglátom a Quimby énekesét az asztalok között. Ebből már sejthető, hogy minikoncert is lesz (ami miatt hirtelen olyan boldog leszek, mintha legalábbis belőttem volna magam, emlékezve a tavalyi Quimby-koncerten tombolásra). Majd a pincér Jägermeisterrel töltött fecskendőket kezd osztogatni; szerencsére nem intravénás használatra.

Szabó Győző, Csernus Imre és Sárközy Bence elfoglalják a helyüket a színpadon. Utóbbi köszönti a vendégeket, valamint moderálja az estet. Szabó Győző röviden ismerteti a helyzetet: azért írta meg a könyvet, mert muszáj volt kiírnia magából azt a pokoljárást, amit a drogfüggőségnek köszönhetett. Csernus Imre, aki az orvosa volt, a szöveg megírásakor sem hagyta magára; ő látta el jegyzetekkel a könyvet. Az ember öntudatlanul is a könnyebb utat választja – mondja Szabó Győző, és persze tudjuk, hogy minél könnyebb utakra tévedünk, annál nehezebb kijönni belőle. És igen, állat volt, mire Csernus helyesel, hogy valóban nehezen lehetett kezelni. Szabó Győző erre csak annyit mond – nem kevés iróniával: Jaj, ne, ezt most elkezdjük megint? Igen, én is hálás vagyok, hogy a Lipóton lehettem.

Sárközy Bence lelkesen ecseteli a könyv erényeit, szerinte az a lényeg, hogy teljesen mindegy, írt-e valaha Szabó Győző, a szöveg hihetetlenül erős, lüktet, Huxleyhoz és Hunter S. Thompsonhoz mérhető. A vallomásosság és a személyeskedés közti mértéktartás is becsülendő: jó, azt lehet tudni, hogy a könyvben szereplő Morpheus az Csernus, de amilyen naturalisztikus részletességgel számol be a szerző a drogos orgiákról, annál óvatosabban beszél a családtagjairól, például.

Szabó Győző ezután felkonferálja a lányát, valamint egy régi zenész barátját, akivel "sokat tintáztak együtt" – és igen, ez Kiss Tibor. A kislány és a cimbora eztán együtt éneklik el a Most múlik pontosant – nagyon szépen. A színpaddal srégen szemben pedig svédasztal, szendviccsel, lazaccal, kaviárral megrakodva, mert másképp is lehetsz hedonista.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában
irodalom

Antal Balázs: térdeplő beszéd Antal Balázs: térdeplő beszéd
Vers a Prae folyóirat Ragály-számából

Más művészeti ágakról

színház

Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak
Beszélgetés Pászt Patríciával a lengyel és a magyar színházról
színház

Arcközelik a színpadon Arcközelik a színpadon
Garaczi László: Végre egy kis csönd - a K:ortárs sorozatában
gyerek

Last Words és Van Művészi Vénád?
Új kiállítások és programok a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés