bezár
 

irodalom

2012. 06. 08.
Két legjobb vers egy versenyen
Vers-perspektívák a Facebook korában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vers-estet szerveztek a 2. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében a Bulgakov kávézó teraszán. Szó volt az idei vers-versenyről, a népszerűsítés lehetőségeiről. Aki temetné a költészetet, az ne olvassa tovább ezen írást.
A román közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári magyar adásának szerkesztői által a magyar költészet napja alkalmából szervezett vers-verseny apropóján beszélgettek az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) meghívottai csütörtök este A költészet és hordozói címmel. A cím nem zsákbamacska: az első erdélyi vers-verseny kvázikiértékelése mellett valóban arról esett a legtöbb szó, hogy a jövőben hogyan lehetne hatékonyabban népszerűsíteni a verset kies tájainkon. A 2. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében zajló esten szerencsére jó hangulatú, optimista beszélgetés kerekedett a téma kapcsán, nyoma sem volt a tudálékos pesszimizmusnak, amelyet azok a depressziós kultúrdoktorok szoktak nyomatni, akik újra és újra konzíliumot kérnek egymástól a költészet teteme fölött.

A vers-verseny ötletgazdája, Víg Emese tévés műsorvezető elmondta: az irodalmi folyóiratok szerkesztőit kérte meg, hogy állítsanak össze egy-egy listát a kortárs erdélyi költők általuk vélt legjobb verseiből, ezek alapján választott ki 11 költőtől 11 verset, hogy a nézők kolozsvári színművészek előadásában hallgathassák meg ezeket. A felvételekre az Erdélyi figyelő című magazinműsor Facebook-oldalán lehetett szavazni április 11-én délelőtt 11 óráig.

A versenyt nem meglepő módon a mezőny egyetlen "közösségi verse", Kányádi Sándor A bújdosni se tudó szegénylegény éneke című alkotása nyerte Vindis Andrea előadásában. És a versenyt Jánk Károly A postás című verse is megnyerte Kali Andrea előadásában. A szavazógépet ugyanis nem lehetett leállítani, így a győztes kihirdetése után még mindig alakult a végeredmény, ami nem rossz, hiszen így két nyertese is volt ugyanannak a versenynek. Jánk szerint éppen a vers volt az igazi nyertes, hiszen sok emberhez eljutott a 11 költemény. A jelen lévő “versenyzők" – Karácsonyi Zsolt, Jánk Károly, Lövétei Lázár László, Fekete Vince, László Noémi – többsége egyébként meglepődött, hogy miért pont azt a művet választották tőle, amit választottak.

Felméri Cecília

Felméri Cecília filmrendező, a kolozsvári Sapientia egyetem tanára arról számolt be, hogy diákjaiknak vizsgafdeladatként már évek óta verset, vagy novellát kell választaniuk etűdként, és bár a színvonal a diákok vizsgadrukk/dögség hányadosa szerint ingadozik, pár éven belül már erős válogatást lehetne összeszedni belőlük. Laczkó Vass Róbert színművész, aki Szép András zongoristával Király László Esti dalát és László Noémi Hangod már eltanulta című versét megzenésítve adta elő, megjegyezte, hogy az említett darabok a Kalapos Band egyik későbbi előadásába is bekerülnek, amelyben egyébként 75 százalékban kortárs ersélyi költők műveit éneklik majd. Gergely Zsuzsa, a Kolozsvári Rádió szerkesztője pedig elmondta: szívesen helyet adnának műsorukban nemcsak a kortárs verseknek, de a kortárs rövidprózáknak is. A vers-versenyt várhatóan jövőre is megszervezik kicsit talán más formában.

Gergely Zsuzsa

Fotó: Fodor Enikő

nyomtat

Szerzők

-- Varga László Edgár --


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés