bezár
 

art&design

2012. 08. 03.
Összefogás a Magyar Nemzeti Galériában
Újrafestett valóság – Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében (sajtótájékoztató)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptembertől Újrafestett valóság címmel olyan képek kerülnek bemutatásra a Magyar Nemzeti Galériában, amelyeknek mozgássérült alkotók és ép képzőművészek a készítői. A kiállítás célja nemcsak a sérült és egészséges emberek alkotásainak bemutatása, hanem a fogyatékkal élők hétköznapjainak, gondolkodásmódjának és értékeinek demonstrálása. A sajtótájékoztatón jártunk.
A szeptember 5-én megnyíló kiállítás egy többmillió forint értékű támogatásnak köszönhetően jöhetett létre, melyet a Poli-Farbe festékgyár ajánlott fel a tárlat számára. A 2012. július 26-ai sajtótájékoztatón Szabó Antal, a gyár ügyvezető igazgatója elmondta, számára igen fontos volt, hogy a Poli-Farbe 5. születésnapját ne egy zártkörű esemény során ünnepeljék meg, hanem szerettek volna nyitottak lenni mások felé, és segíteni ezzel a rászorulók egy csoportját is. Így jöhetett létre a Poli-Farbe és a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete közötti kézfogás, melynek eredményeképpen a festékgyár milliós értékben festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket biztosított a látható és kevésbé látható fogyatékossággal élő kortárs képzőművészek számára. Szabó Antal legfőbb célja ezzel az összefogással, hogy ezt a szomorú valóságot, melyben annyi rászoruló van, egy kis időre újrafessék és színekkel töltsék meg.
Újrafestett valóság - sajtótájékoztató az MNG-ben
Földesi Erzsébet is büszkén beszélt erről az összefogásról és hangsúlyozta, hogy ilyen együttműködésre mindig is szükség volt és szükség lesz. A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete fennállásának 35. évfordulóját ünnepli idén, az egyesület elnöke úgy véli, hogy egy ilyen szervezet csak az együttműködések által képes ilyen hosszan fennmaradni. Földesi Erzsébet úgy látja, hogy a művészet egységes, tehát egy sérült ember is képes ugyanolyan értékű műalkotást létrehozni, mint az egészséges személyek. Ezért tartja jó ötletnek e kiállítás megszervezését, hiszen ezáltal megmutatható, hogy a fogyatékkal élők is képesek értékeket közvetíteni a társadalom felé. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ő helyzetük sokszor az alkotás szempontjából is előnytelen, hiszen nagyon sok energiát és időt vesz el tőlük, ráadásul vannak olyan személyek is, akik csak szájjal vagy a földön fekve képesek alkotni. Az ő dolgukat megkönnyítendő személyi segítők is részt vesznek az alkotási folyamatokban, akik biztosítják a festéshez szükséges technikai feltételeket.
Újrafestett valóság - sajtótájékoztató az MNG-ben
Ezeknek az alkotóknak nagyszerű lehetőséget jelent az, hogy a Magyar Nemzeti Galériában állíthatnak ki. Sepsey Zsófia, a kiállítás kurátora azt is elmondta, hogy a Galériának már három éve működik az úgynevezett esélyegyenlőségi programja, mely során tavaly autista művészek mutatkozhattak be a nagyközönség előtt. Az idei kiállítás azonban még különlegesebb lesz abból a szempontból, hogy a művészek magában a Galériában készítik el a műveiket, amire a múzeum életében még sosem volt példa. Minden egyes alkotást a Poli-Farbe falfestékeivel visznek vászonra, papírra vagy farostra, de akár a kiállítóterem falára is kerülhetnek alkotások, így egyszeri és megismételhetetlen tárlat jön létre hamarosan.
Újrafestett valóság - sajtótájékoztató az MNG-ben
A kiállítás művészeti vezetője, Dán Bernadett elárulta, hogy körülbelül 80-100 műre számítanak, melyeket az alkotók itt helyben készítenek majd el, de otthonról is hozhatnak munkákat. Összesen 20 művész fog kiállítani olyan elismert egészséges kortárs művészeket beleértve mint F. Zámbó, Fürjesi Csaba vagy Gyarmati Zsolt. Egyébként ezek az ép alkotók nagymértékben segítik a sérült festőket is, tanácsokkal látják el őket a kivitelezést, a témaválasztást illetően. A művek végül négy témakör köré csoportosulnak majd. A kreativitás, a sokszínűség, a hagyománytisztelet és a természetszeretet lesz a négy kulcsszó, amely mentén a művészek alkothatnak. Létrejönnek olyan különleges alkotások is, melyet ép és sérült művészek közösen készítenek el, így láthatóvá téve azt a szoros együttműködést, amely sérül és nem-sérült ember között fennállhat.

A kiállítás szeptember 5-től hat héten keresztül lesz megtekinthető, ezt követően pedig egy aukcióra kerül sor a munkákból, a bevételből pedig egy hasonló, nemes célt szolgáló eseményt fognak majd támogatni a szervezők.

Sajtótájékoztató az Újrafestett valóság című kiállítás kapcsán, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2012. szeptember 5.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés