bezár
 

zene

2007. 03. 29.
Jubileumi Sziget Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jubileumi Sziget Fesztivál Múlt héten sokan figyelmesek lettek egy, az éterben keringő Sziget plakátra, számos izgalmas fellépő nevével, és rengeteg szponzori logóval. Senki sem lehetett biztos abban, hogy ez a kiszivárgott anyag, az idei Sziget tényleges, valódi programja e. Ezen a héten, az előző évekhez képest sokkal korábban tartották meg a szervezők a Sziget sajtótájékoztatóját, mert már külföldön elkezdték árusítani a jegyeket, és több időt szeretnének szentelni a rendezvény reklámozására.
Az idén ünnepli 15. szülinapját a Sziget Fesztivál.1993-ban (akkor még Diáksziget néven) vonulhattunk ki először a Hajógyári szigetre. A jubileum alkalmából minden eddiginél erősebb egyhetes programmal szeretnék megajándékozni a látogatókat. Emellett a nulladik napon fellép az LGT együttes. Presserék nagyon örülnek a felkérésnek, bár a 4-5 órás személyes egyeztetés után még mindig nem írták alá a szerződést. „Rengeteg pénzt fizettünk a Szigetért, mint látogató az elmúlt években, most fizessenek ők!" - így Presser.

Bemutatták az idei nemzetközi fellépőket is. Még közel sem végleges a lista, így mi is csak egy-két nevet említünk meg. Az elmúlt évek legerősebb, legszínesebb programját ígérik a szervezők. És úgy tűnik, ígéretüket betartják.

A Nagyszínpad: fellép a nagy nemzetközi sikerekben úszó, friss szenzáció, a The Killers zenekar, az indusztriális, és még számtalan zenei műfajt ötvöző Nine Inch Nails, a Sziget visszatérő vendége, a brit house-popos Faithless, a Chemical Brothers az elektronikus zene kedvelőinek, Pink a poposabb látogatóknak. Láthatjuk még az öltönyös svédek retrorock produkcióját, a The Hives-ot, a 2007-es év nagy szenzációját, a Blur-énekes, Damon Albarn új projektjét, a The Good, The Bad, and The Queen zenekart, a tavaly már bizonyított, túlfűtött színésznő Juliette Lewis zenekarát, a Juliette and the Licks-et, a cigányzenét és punkot mesterien összemosó Gogol Bordello-t.

A Világzenei Nagyszínpad eddig visszajelzett zenekarainak listája is eléggé mutatós. A ska zene kedvelőinek két hatalmas programmal is kedveskednek a szervezők, fellép a jamaikai Skatalites, és a ska-punk-ot előadó szentpétervári Leningrad. A „salsamuffin”-t, a raggamuffin-t és a salsát vegyítő francia Sergent Garcia, és a rockos-technós, afrikai zenét feldolgozó Rachid Taha koncertjére is ellátogathatunk idén. Lesz még Varttina, Cesario Evora, Eddie Palmieri, Fanfare Ciocarlia, Mari Boine, és Manu Dibango.

A WAN2 Színpad is erős programmal jelentkezik. Láthatjuk a belga, ambient-triphop zenét játszó Hooverphonic-ot, a 90-es évek egyik legmeghatározóbb etno-techno, etno-elektro-ban utazó brit Fun-Da-Menta zenekart, az izlandi elektronikus zene exportcikkjét, a GusGus-t és a nehezen műfaji keretek közé sorolható, de annál izgalmasabb, kísérletező, a hiphopot, rockot, house-t is felhasználó U.N.K.L.E-t.

A Hammerworld Színpadon zúzhatunk a glamrock-ot játszó finn Negative, a gót, hardrock-os holland Within Temptation, és a 25-ik évfordulóját ünneplő Killing Joke koncertjére. Természetesen további húzós nevekre számíthattunk még itt, de azokat még nem jelentették be.

A Party Aréna programja között megtaláljuk a világ legjobb techno dj-inek egyikét, Dave Clarke-ot, a drum and bass atyját, Goldie-t, a legfelkapottabb producer dj-t, a német Timo Maas-t, és a vidám, funkybreaket játszó Plump DJ's duót.

A Sziámi idén nem lép fel a Nagyszínpadon, helyette viszont egy Sziámi tábort szerveznek a Sziget területén. Müller Péter úgy nyilatkozott, hogy a Nagyszínpad már nekik is túl nagy, és át szeretnék engedni a terepet más zenekaroknak. Gerendai Károly más oldalról közelíti meg a dolgot. Szerinte a Nagyszínpad inkább a nemzetközi sztároknak legyen a helye, mert sokszor előfordult már, hogy két külföldi előadó között játszó magyar zenekarok alatt kiürült a placc. Ezt azzal magyarázzák, hogy a látogatók 60% külföldi, és ez a szám egyre nő. Azok meg úgy tűnik, nem nagyon érdeklődnek a magyar előadók iránt. Így idén kevesebb magyar fellépő kap helyett a Nagyszínpadon. Nem nehéz kitalálni, melyek lesznek azok. Például a Tankcsapda meg a Kispál és a Borz biztos ott lesz.

Változások lesznek még a Bahia Színpadnál is. Az eddig kialakult tematika nagyban nem változik, de a szervezők szeretnének egy közép-európai zenekarokat összegyűjtő fórumot biztosítani a Bahia sátra alatt. „A régió helyi tankcsapda és kispál zenekarjait szeretnénk itt felvonultatni”.

A Sziget Civil falu körül is lesznek változások, de ezekről még nincsen pontos információ. Amellett, hogy a szervezők nagyon fontosnak tartják a különböző civil szervezetek jelenlétét a rendezvény alatt, az anyagi gondok miatt lehet, hogy nem tudnak már ingyen jegyet biztosítani nekik, de valószínűleg a jövőben kedvezményesen juthatnak azokhoz. A Civil falunak eddigi szolgáltatásait, mint például a terület bérlése, az áram szolgáltatása és a sátrakat a Sziget továbbra is ingyenesen ajánlja fel.

Idén is lesz Talentum Színpad, amely amatőr zenekaroknak biztosít fellépési lehetőséget, és egyben tehetségkutató színpad is. Nagyobb díjazást ígérnek a nyerteseknek, mint például stúdióidőt, klip-forgatást, vagy híres zenekar előtti fellépési lehetőséget.

A napijegy ára elővételben 7000 forint, helyszínen 8000 forint lesz. Március végétől lehet venni hetijegyeket, melyek május 10-éig kedvezményes áron kaphatók. Az ottalvós hetijegy, mely az LGT koncertre is érvényes, 30.000 forint, a „hazamenős” pedig 25.000 forint lesz. Május 10-étől a hetijegyek ára: 37.500, ill. 30.000 forint lesz. A szervezők szerint nemzetközi viszonylatban még mindig alulmaradnak a belépők árai más, külföldi fesztiválokhoz képest, amelyek ráadásul csak egy-két naposak.
nyomtat

Szerzők

-- norbert --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
gyerek

Családi program 2024. június elsején
Luca Guadagnino: Challengers
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés