bezár
 

gyerek

2013. 04. 16.
Bíró Eszter most gyermekekhez (is) szól
Állati Zenés ABC, lemez- és könyvbemutató, 2013. 04. 10.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjárta Amerikát, megjelent három önálló lemeze, volt a Klezmer Band énekesnője, eljátszott számos musical főszerepet. Bíró Eszter most egy új, eddig még ismeretlen arcát mutatja meg a közönségnek. Az énekesnő elsősorban a gyerekekhez és a családokhoz szól újonnan megjelent képeskönyvével és lemezével, az Állati Zenés ABC-vel.
A lemezbemutató igazán vidáman és jókedvűen zajlott, hiszen a mindig mosolygó Bíró Eszter az egyik új dal eléneklésével pillanatok alatt hangulatba hozta a sajtó képviselőit. A Magyar Rádió Gyermekkórusával közösen előadott számot követően Szily Nóra beszélgetett az énekesnővel. Megtudtuk, hogy Eszter munkásságának műfaji sokszínűsége abból fakad, hogy mindig azt csinálja, amihez kedve van. Most éppen az anyaság áll számára a legfontosabb helyen, hiszen idejének nagy részét Noával és Benjaminnal tölti. Idősebb gyermeke hamarosan iskolás lesz, így nem véletlen, hogy az énekesnőt elkezdte foglalkoztatni, hogy vajon mi módon lehet az ABC betűit dalokon és ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül szinte észrevétlenül megtanítani a kicsiknek. Célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan lemezt, amely amellett, hogy nevelő célzattal szolgál, könnyedén meg is szeretteti az ABC-t az óvodás és kisiskolás korosztállyal, és mindeközben még a szülők is jól szórakoznak a számok hallgatása során.

Bíró Eszter úgy látja, hogy nagyon fontos már gyermekeknek is elkezdeni a minőségi zene hallgatását, hiszen ilyen módon fejleszthető leginkább a kicsik muzikalitása. Lényeges, hogy már egészen kiskorban is halljanak élő zenét, mert ez később nagymértékben meghatározza a zenéhez való viszonyukat. Az énekesnő úgy emlékszik vissza, hogy gyermekkorában édesanyja a nap folyamán szinte folyamatosan népdalokat énekelt neki, így a zene egészen kicsi kora óta fontos szerepet játszott az életében. De - állítja - a játékos mondókák, a gyerekdalok mindannyiunkban ott vannak, hiszen az óvodában és otthon is sokszor hallottuk ezeket. Ennek ellenére úgy érzi, hogy a most elkészült lemez hiánypótló, hiszen ő nem ismer olyan dalokat, amik kifejezetten az ABC betűivel foglalkoznának.

A dalok szövegét az Emil.Rulezből! ismerős Hegyi György írta, akinek igazából nem volt egyszerű dolga, hiszen mindenféle előkép nélkül kellett dolgoznia. Hegyi úgy nyilatkozott, hogy ugyan valóban sok energiát jelentett a textusok megalkotása, mégis örömmel vállalná újra ezt a munkát és nagyon reméli, hogy a lemeznek lesz folytatása. A szövegek meglehetősen mókásra és szellemesre sikerültek, de ezek kialakítása is tudatos volt, hiszen a szerzők úgy vélik, hogy a gyerekeknek már egészen hamar meg kell ismerkedniük a humorral is. A zenéket az Artisjus-díjas, többszörös platina- és aranylemezes Fodo szerezte, aki egyébként aktívan közreműködik a színpadon is.

A bemutatón néhány dal erejéig bele is halgathattunk a lemezbe. A minikoncert során három szám hangzott el, amelyekből világosan kiderült, hogy az album zeneileg és a hangszereket illetően is meglehetősen sokszínű. A dalok között van rock&roll, világzene és sanzon is, a zenei kíséret pedig nemcsak a mai technika adta lehetőségeket (effektezés, looperezés) használja ki, hanem a harmonikától, a melodiontól, a gitártól kezdve egészen a világi ütőhangszerekig sok zeneszerszámot megszólaltat. Bíró Eszter Szily Nórának elárulta, hogy a lemezen levő 22 dal egy ívet jár be és ugyan most még csak 20 betűt tudtak “felhasználni" a dalokhoz, mégis sikerült megvalósítaniuk, hogy azok folyamatosan építkezve kövessék egymást.

A lemezhez készült egy képeskönyv is, amit a MOME-n frissen végzett Vácz Péter rajzai illusztrálnak. Az erős grafikai vonal miatt a szerzők tervezik egy okostelefonra létrehozott alkalmazás megvalósítását is, aminek segítségével a gyermekek még gyorsabban elsajátíthatják a betűket. A kötet egyébként egyfajta foglalkoztatóként szolgál, amellyel a szülőknek kívántak segítséget nyújtani, hogy egyszerűbben taníthassák meg csemetéiknek az ábécét. A könyv is a játékosság és a humor szellemében készült, és célja, hogy a kicsik könnyedén vegyék az első osztályok akadályait.

Az Állati Zenés ABC első koncertjei április 14-én és 20-án lesznek, de Bíró Esztert nemcsak ezeken az előadásokon láthatjuk viszont, hiszen 5 év kihagyás után újra feltűnik színpadi szerepekben is, illetve saját zenekarával amerikai turnéra indul.
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés