bezár
 

irodalom

2013. 06. 07.
Kicsit az IBBY-ről is… Szép Magyar Könyv és Ibby-díjak a Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok elmaradhatatlan eseménye, a Szép Magyar Könyv-díjak átadója idén a PIM-ben került megrendezésre, és meglepetésként hozzácsapódott az IBBY-díjak kiosztása is.
A díjátadás előtti percekben az előttem ülők kezében szorongatott katalógust nézegetem. Első lapján zöld színű alapon sok kört látható, amelyek a díjazott könyvekből ad hoc módon kivágott képek buborékjaival nagyon érdekesen összeállított papírtárggyá emelik a katalógust. Nem feltétel, de elvárás lehetne talán, hogy a Szép Magyar Könyv-díjak átadásához készült katalógus szép is legyen, ne csak praktikus, ez most, 2013-ban nem sikerült.

Sebaj, az események felgyorsultak, és kezdetét vette a díjazás. A felnőtt könyvek kiosztása mellett (amelyek közül kiemelendő a Budapest könyv – avagy Simplicissimus szerint a világ Török Andrástól, vagy a Gottfried von Strassburg Tristanja Márton László fordításában, illetve Orbán Viktor személyes kedvence, A magyar pénz története) a gyerekkönyveseket is méltatta a szakma, sőt, Zentai Péter, a MKKE elnöke is kiemelte, hogy a gyerekirodalom hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben.

Gyermekkönyvek kategóriában a következő kötet kapott Szép Magyar Könyv-díjat :

Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelőműhelyben, Kolibri kiadó

Oklevelet a következő könyvek kaptak:

Hohol Ancsa - Kárpáti Tibor: Juhhé, szemüveges lettem!, Kolibri kiadó

Barabás Zsófi - Moizer Zsuzsa: Mindenki tud rajzolni, Scolar kiadó

Szépirodalmi és ifjúsági kategóriában Szép Magyar Könyv-díjas lett:

Janne Teller: Semmi, Robert Williams: Luke és Jon, Wolfgang Herrndorf: Csikk, Takeshi Kitano: Fiú, Scolar kiadó

Ebben a kategóriában oklevelet kapott:

Máté Angi: Az emlékfoltozók, Magvető kiadó

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját kapta:

Rófusz Kinga Máté Angi Az emlékfoltozók című mesekönyvének illusztrációiért és a borítótervért

Buzay István a Szamárfül illusztrálásáért

Ezután következett az IBBY-díjak kiosztása. Habár nálunk nem, más nemzeteknél sokféle díj jár a gyerekkönyveknek. Nem uralkodik az a fajta felfogás, hogy a gyerekirodalom elsősorban profittermelő, és csak másodsorban irodalmi termék, és talán nem is kellene, hogy e kettő kizárja egymást. De sebaj, itt van nekünk a magyar IBBY.

Amint azt már jól megszokhattuk az előző években, most is Rényi Krisztina, az IBBY elnöke vezette fel a mini-eseményt. Különösen beszél most is, talán nem is értem igazán, hogy miről, de hát biztosan messzire ülök a mikrofontól, a levegő meg egyre csak fogy a teremben. Aztán mégis elér hozzám egy-két gondolatfoszlány. Rényi Krisztina azt mondja, az itthoni IBBY tulajdonképpen biztosíték arra, hogy a magyar könyvek is bekerüljenek a külföldi IBBY díjazottak közé, és hogy az Andersen-díjat Magyarországon is meghonosítjuk. Vajon miért érzem azt, hogy ettől még nagyon messze vagyunk, és hogy talán más dolgokkal kellene kezdeni/folytatni?

Az idei IBBY-díjakat a zsűri (Bencsikné Kucska Zsuzsanna, Dr. Gombos Péter, Pompor Zoltán, Rényi Krisztina, Sándor Csilla, Sárkány Győző, Tamás Zsuzsa) idén is szokásos négy kategóriában ítélte oda.

"Az év gyermekkönyve" díjat Tasnádi István kapta A kőmajmok háza című ifjúsági regényéért (Pozsonyi Pagony).

"Az év gyermekkönyv-illusztrátora" Kárpáti Tibor lett, az elismerést a Szabó T. Anna: Tatok tatok című kötetében (Magvető) található illusztrációkért ítélte oda a zsűri.

Az év gyermekkönyv-műfordítója díjat Szabó T. Anna kapta Patrick Ness Szólít a szörny című könyvének fordításáért (Vivandra).

Életműdíjat 2013-ban Kányádi Sándor és Nógrádi Gábor kapott.

Gratulálunk minden díjazott szerzőnek és kiadónak!

Fotó: Szőcs Petra
nyomtat

Szerzők

-- szekeres niki --


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés