bezár
 

zene

2013. 08. 13.
Folyékony kenyeret és cirkuszt!
Sziget Fesztivál 2013, negyedik nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folyékony kenyeret és cirkuszt! Bár a fanyalgók szerint borzalmasan gyenge az idei lineup, míg mások úgy gondolják, hogy a megfelelően laza, jókedvű, és nem mellesleg tisztességgel fogyasztó közönségnek tökmindegy, hogy világsztárok zenélnek-e, vagy éppen hazájukban is alig ismert koncertzenekarok, a Sziget negyedik, szombati napjának felhozatala a többihez képest valóban kevésbé izmos. Jó zenét találni persze ma is lehet, ott van például a Leningrad, magára vessen tehát, aki unatkozik.
A délelőtti eső szerencsére hamar eláll, de a kánikula nem tér vissza. Jönnek, jönnek a népek, aztán mintha megállna a növekedés. Gerendai Károly fesztiváltulajdonos nyilatkozza az Indexnek, hogy valóban lehetne több húzónév, mert Európában ugyan még mindig a Sziget viszi a prímet augusztus elején, de a tengerentúli nagy rendezvények komoly konkurenciát jelentenek, ezért felmerült, hogy jövőre csúszik majd az időpont egy héttel.
LeningradIdén viszont van cirkusz és van beach, legyen ez a vigasz. Bár sokunk számára a nyár elképzelhetetlen vízpart nélkül, a Dunából lekerített pocsolyányi méretű pancsoló nem vonz mindnyájunkat egyformán. Valahogy a stand-up comedy előadások egyikére sem sikerül eljutni a hét folyamán, és még hosszú lenne a lista, hogy mi mindenről maradunk le.
LeningradViszont belenézünk egy cirkuszi előadásba, egy kötéltáncos produkcióba, ahol a művésznő nagy tapsokat kap ugyan a mutatványai elismeréseként, a legkomolyabb ovációt viszont az váltja ki, amikor a műsorszám előtt belekortyol a sörébe. Ez persze természetes, folyékony kenyér és cirkusz kell a népnek, mindenesetre jó ötletnek könyveljük el, hogy ilyen programok is vannak.
SzigetA Világzenei Színpadon aztán egy kiváló orosz ska-punk zenekar, a Leningrad csinálja a cirkuszt. Az első benyomásunk az, hogy többen vannak a színpadon, mint a közönség soraiban, ami inkább érzéki csalódás, a szokásosnál nagyobb létszámú ritmus-, gitáros- és fúvósszekció, a showman, az énekes és az énekesnők miatt.
SzigetA magyar sírva vigadással rokonságban áll az orosz búfelejtés, itt is és ott is szar minden, de iszunk és jól érezzük magunkat. Legalábbis ez jut eszembe a hazánkban is kedvelt Leningrad zenéjéről, persze ennél azért valószínűleg többről van szó. És ha találunk hasonlóságot, találhatunk különbséget is: a magyar könnyűzene finom költőiségével szemben a derék oroszok zsigeri brutalitása a leginkább szembeötlő.
SzigetTalán ez a koncert is nagyszínpadot érdemelne. Még ha nem is jártunk soha orosz kocsmákban, a Leningrad koncertje után kapunk egy képet minden bizonnyal pokoli világukról. A büfék előtti asztalokon lányok és fiúk táncolnak, a zenekar pedig azt üzeni, hogy igyunk és szeretkezzünk. Bár ivás helyett vedelést illene írnom, és a szeretkezés helyett is kereshetnék egy másik szót...
SzigetA szombat este tehát világsztárok nélkül is izgalmas, ráadásul végre kikötünk abban a csónakházban, ahol "csak" 400 forintba kerül a sör, meg úgy általában minden olcsóbb, mint a fesztivál területén bárhol. Talán nem véletlen, hogy itt halljuk a legtöbb magyar szót… Amúgy a Szigeten több magyar is angolul szólít meg minket, és mi is sok honfitársunktól kérdezzük meg, hogy where’re you from?
SzigetIlyenkor jön a rácsodálkozás, hogy te is magyar vagy? Egy magyarországi fesztiválon ennek persze nem feltétlenül kéne a meglepetés erejével hatnia, de egy kicsit mintha tényleg külföldön járnánk. Mondjuk a Benelux államokban, mert belgák és hollandok tömegével költöztek ide, de például ausztrálokkal sem egyszer futunk össze.
SzigetSzerintem gyönyörű, amikor a német, a belga és az ausztrál együtt mulat az orosz zenére, de azért sajnáljuk azokat a magyar barátainkat is, akiket az árak tartanak vissza...
nyomtat

Szerzők

-- Szarka Károly --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés