bezár
 

film

2013. 10. 05.
Sovány blöff
Brad Furman: Vakszerencse
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Az ég kék. A póker veszélyes." Annyi közepesen, még inkább rosszul elsült próbálkozás után azt hihetné az ember, eljutottunk oda, hogy mindez már kiindulópontnak is sovány axióma – nemhogy tanulságnak. Hogy ezzel a megállapítással Brad Furman rendező és csapata egyetért-e, nem tisztázódik a <em>Vakszerencse</em> alig 90 perces játékidejének lepergése után sem – mert vádolható-e egy film mondanivalóval, vagy nagyobb szavak híján egyáltalán ötlettel és kreativitással, ha a fenti tételhez mindössze annyit igyekszik hozzátenni: "A kapzsiság rossz"?

Las Vegas helyett ezúttal Costa Ricán üldözi mindenki a szerencséjét; főhősünk, Richie esetében ez inkább balszerencse, ami ráadásul a szerencsejátékos offshore-vállalkozó Ivan Block képében jelenik meg – amíg aztán meg nem fordul a helyzet és el nem kezdik egymást kölcsönösen üldözni-lekenyerezni-elintézni-meggyőzni. A kezdetben még csak Princeton-tandíjáért hajtó üdvöske szerepébe Justin Timberlake-et szuszakolták bele, alul is, felül is kilóg már az ilyen tehetséges kiscserkész-profilból, de azért még meggyőzően képes zavarodottan és álnokul is nézni, na meg monologizálni. Muszáj is neki, hiszen a forgatókönyv olyan elcsépelt dolgokkal, mint a motivációk vagy karakterrajz, vajmi keveset törődik – a film elején slendriánul felskiccelt dolgok már akkor sem voltak meggyőzőek, fél óra után pedig abszolút hitelüket vesztik. Az álmosítóan egyhangú Costa Rica-i póker-forgatagot Timberlake fel-feltámadó narrációja szabdalja keresztül-kasul; általában a pókerről meg a szerencsejátékról beszél, mélysége pedig valahol ezen cikk első mondata körül keresendő.

A mindig fess Ivan Block-ot Ben Affleck alakítja a figurához mérten szürkén, de stílusosan. Sem nem megnyerő, sem nem veszélyes, de legalább mikor azt mondja, ezt és ezt kell elintézni, ennek pedig ez és ez az ára, nem arra gondolunk, hogy vajon hogy áll majd rajta a Batman maszk. Hasonlóan elismerő dolgok mondhatóak el a film faék-egyszerűségű, és szinte mindenféle funkciót nélkülöző széplányáról, Gemma Artertonról is.

A póker-téma ellenére a játékot magát viszonylag kevésszer látjuk, a cél ugyanis szemmel láthatóan egyfajta csalfa mögé-nézés lett volna: lássátok, ti, gép előtt zsugázók, ez megy mindennek a hátterében. Igazság szerint azonban hiába van korrupció, FBI, party és üldözési jelenet is, a Vakszerencse még annál is kevesebb izgalmat tartogat, mint mikor egy tét nélküli baráti pókerest végén bedobott lapokkal várja az ember a floppot.    

Vakszerencse (Runner Runner)
Színes, magyarul beszélő, amerikai akcióthriller, 91 perc, 2013

Rendező: Brad Furman
Forgatókönyvíró: Brian Koppelman, David Levien
Zeneszerző: Christophe Beck, Chris Hajian
Operatőr: Mauro Fiore
Producer: Leonardo DiCaprio, Jennifer Davisson Killoran, Brian Koppelman, Michael Shamberg, David Levien, Stacey Sher, Scott Steindorff
Vágó: Jeff McEvoy, Billy Fox

Szereplők: Ben Affleck (Ivan Block), Justin Timberlake (Richie Furst), Gemma Arterton (Rebecca Shafran), Sam Palladio (Shecky), Yul Vazquez (Herrera képviselő), Laurence Mason (Kormányzó), Louis Lombardi (Archie), David Costabile (Hornstein)

Bemutató dátuma: 2013. szeptember 26.
Forgalmazó: InterCom
Korhatár:

nyomtat

Szerzők

-- Szalka-Szabó Ádám --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés