bezár
 

art&design

2013. 10. 03.
Innovatív szellemiség és frissesség a magyar designban
Kiosztották a Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Design Hét keretében ebben az évben is elismerésben részesítették a legjobb magyar formatervezőket és az innovatív cégeket: a Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat a Műcsarnokban adták át, ahol kiállítás is nyílt a legjobb munkákból.
Idén közel 250 művel pályáztak a díjakra, a beérkezett munkák pedig kiválóan igazolták, hogy a formatervezett magyar termékek és a kreatív szellemiségben működő cégek jobbá és élhetőbbé teszik világunkat. Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke kihangsúlyozta, hogy az idei díjnyertes és kiemelt alkotásokat bátor, innovatív szellemiség és frissesség hatja át, így segítségükkel “jelentős távlatokat nyithatunk hazánk kreatív ipara, de a gazdaság egésze számára is". Az elnök szerint a Műcsarnokban bemutatott munkák is igazolták, hogy a gazdasági szférának nagy szüksége van a kreatív szakmák innovatív szellemiségére, ugyanakkor a designerek sincsenek meg a műszaki, gazdasági pályákon működő szakemberek racionalitása és gyakorlati tudása nélkül. Az erő tehát a különböző ágazatok együttműködésében rejlik, hiszen csak ily módon “teremthető meg a design innovációs-gazdasági potenciálja".



A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában idén két díjazottat hirdettek. A DHI Inhalo névre hallgató sóinhalátornál a zsűri kiemelte, hogy itt nem egyszeri sikerről van szó, hanem több szakember évek óta folytatott közös munkájának eredményéről. Az inhalátor egy innovatív, hordozható, ergonomikus szerkezet, aminek megalkotásakor a tervezők kézben tartották a designfolyamat teljességét. Szintén termék kategóriában vehetett át díjat Földi Petra esőkabát-kollekciójáért. Az alkotó ezekben a darabokban nagyszerűen ötvözte a tiszta funkcionalitást a stílusos kialakítással. A zsűri a kollekcióban nemcsak a kiváló tervezési gondolkodást értékelte, hanem a magas minőségű anyaghasználatot és a professzionális technikai kidolgozottságot.

Terv kategóriában Benedek Zsanett és Lakos Dániel Faces játékát díjazta a zsűri. A játék alapelemei egyszerű, ferdén lemetszett háromszögletű hasábok. A feladatunk pedig használatuk közben mindössze annyi, hogy ezeket az elemeket folytonos módon, törés nélkül helyezzük egymás mellé. Az alkotás alapja a számítógépben létrejövő téri formákat háromszögekre lebontó technológia. Hasonlóan izgalmas a Vizuális kommunikáció díjazottja, A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mese interaktív, okostelefonokra és tabletekre megalkotott verziója, amit Karasz Dániel, Szepesi Szűcs Barbara és Ruttkay Zsófia közösen valósított meg. Az alkotás nagyszerűsége abban rejlik, hogy úgy használja fel a technológia adta lehetőségeket, hogy közben a hagyományos könyvolvasási szokásokról való lemondásra sem kényszerít: a könyv monokróm képi világa a tradíciókat őrzi, míg az interaktív módon eljátszható események a digitális kor elvárásaiba illeszkednek.



Diák kategóriában két munkát is elismerésben részesített a zsűri: a LightMe világítóeszköz család és a DORA kerékpáros bukósisak is jól egyesíti a designt a funkcionalitással. A lámpaegyüttes három egyszerű, faág formájú világítótestből áll, amelyek egyenként önálló karakterrel rendelkeznek, halomba rendezve pedig a tábortűz hangulatát idézik meg. A pályamű erőssége nemes egyszerűségében és költőiségében rejlik. A DORA-ra keresztelt termék egy igen aktuális problémára talál megoldást: a bukósisak nemcsak a kerékpározó koponyáját védi, hanem a sötétben való közlekedést is nagyon hatékonyan segíti a megkülönböztető jelzések használatával.

Különdíjjal jutalmazták Paunoch Renáta és Varga Péter István Zigza betonpadrendszerét. A betonpad egyetlen alapelem felhasználásából indul ki, ezt tükrözve, forgatva és egymás mellé rakosgatva végtelenül variálható együttes jön létre. A zsűri nagyra értékelte, hogy a padcsoport inspiráló, urbánus találkozóhelyet jelöl ki, valamint azt, hogy az utómunkának köszönhetően az ülőfelület egyedivé alakítható. Az Emberi Források Minisztériumának különdíját nyerte el arculat kategóriában Farkas Anna munkája, a Starry Light by Anagraphic, diák kategóriában pedig Balázs Klára JAT projekt és Szabó Zsófia Kis hungarikum határozók című munkáit értékelték. A HIPAVILON különdíját Gyimóthy György vihette haza Shin ökobútoráért.



Az ötödik alkalommal meghirdetett Design Management Díjra idén kivételesen erős pályamunkák érkeztek be. Dr. Bauer András, a Design Management Díj 2013 bírálóbizottságának elnöke szerint rendkívül nehéz volt kiválasztani egyetlen nyertest, de végül a Cserpes Sajtműhely Kft. mellett döntöttek, aminek jól átgondolt design-nal megalkotott tejivói a mai fiatal nemzedékkel is megismertetik a 60-as évek vendéglátói kultúráját. A hazai designszakma és a gazdasági szféra együttműködése igen jól érvényesül a további három pályamunkában is, amit kiállításra választott ki a zsűri. Az Operaház, a BKK és a LOFFICE méretükben, szerkezetükben rendkívül különböző, egymástól igencsak távol álló cégek, azonban közös bennük, hogy az “alaposan átgondolt, minden elemében jól megtervezett, a design, a marketing, a kommunikáció területén szakértő kollégák közös munkájával létrehozott arculat" alapvető fontossággal bír ezeknél az intézményeknél.



A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj díjátadó ünnepsége és
kiállítása, Budapest, Műcsarnok, 2013. szeptember 30. (A kiállított pályamunkák október 20-ig megtekinthetőek a Műcsarnok apszisában.)
Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés