bezár
 

zene

2014. 03. 09.
A szerelem különböző stádiumai
Interjú Polyák Eszterrel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Ez most sokkal szabadabb" – mondta Polyák Eszter, a Naked Woods alapítója. Az énekes/gitárost legújabb 2013. december 31-én megjelent 2013 című lemezéről kérdeztem és arról, miért vált időközben a zenekar szólóprojektté.
Mielőtt Polyák Eszter a folkos, melankolikus, akusztikus Naked Woods zenekar élére állt és kijött volna az együttes első, Tavasz című EP-jével, számos projektben vett részt: 20052009-ig a Down The Days együttes frontasszonyaként volt ismert.

Hangmérnöki munkái során is találkozhattunk már nevével, hiszen 2012-ben az Amber Smith lemezén dolgozott, akinek frontemberével, Poniklo Imrével még egy közös számot is felvettek. A három év alatt három EP-t megjelentető Naked Woods ma már csak az énekes-gitáros Polyák Eszter szólóprojektje.


PRAE.HU: Miért lett szólóprojekt a zenekarból?

Jó dolog, ha az embernek van egy zenekara, de ez elég sok kötöttséggel is jár. Ha te vagy a zenekarvezető, akkor meg rengeteg munkával is. Nekem ez sok volt. Volt egy pár hónap, amikor nem is zenéltem, aztán gondoltam, kipróbálom így. Ez sokkal szabadabb. A szólóprojekt persze nem azt jelenti, hogy mindig teljesen egyedül akarok majd dolgozni, de így zeneileg jóval kevesebb korlát van.
 
PRAE.HU: A december 31-én megjelent 2013 c. albumon szereplő dalokat még közösen írtátok, vagy minden egyes hang, ami megszólal a dalokban neked köszönhető?

Korábban is én írtam a dalokat. Az igaz, hogy ezek egy részét játszottuk még a zenekarral közösen is, és van, amit szinte változatlan formában vettem fel újra, ilyen az Every, de van olyan is, amit teljesen átírtam, mint a Pretend.

Naked Woods - Pretend

A hangszerelés korábban közös munka volt, mindenki megírta a saját szólamát. Az albumon néhány dalban közreműködtek korábbi tagok is: Bátor Bence két dalban dobol, Szekeres Attila egyben gitározik, ők az általuk kitalált témákat játsszák. A Right Time zongora témáját pedig Vízvárdi András írta meg, és játszotta fel. A Vesztergombi Dávid által játszott cselló szólamokat már én írtam, ahogy minden mást is.

Naked Woods Right Time, Pótkulcs
 
PRAE.HU: Amikor először hallottam a lemezt, nem ismertem a zenekart, de meggyőződésem volt, hogy angol nyelvterületről származik. Miért választottad az angolt? Jobban ki tudod fejezni magad, jobban szólnak a dalok, vagy egyszerűen csak ebben érzel lehetőséget a "zenei piacon"?

Vannak magyar nyelvű dalaim is, a zenekarral is játszottuk őket. Lehet, hogy egyszer majd ezekből is csinálok egy kollekciót. Már sajnos elfelejtettem, de korábban franciául is írtam, de szívesen énekelnék oroszul, svédül vagy bármilyen nyelven. Kifejezni magam magyarul sem tudom elég jól csak a szöveggel, sőt, igazából kevésbé fontos nekem a szöveg, mint a dallam. Így nem olyan nagy baj, hogy idegen nyelven írok. Szeretek angolul énekelni, könnyebb, és persze többen is értik.
 
Naked Woods Can't Be

PRAE.HU: Ha össze tudnád sűríteni egy mondatba, hogy miről szól a lemez, mi lenne az az egy mondat?

A szerelem különböző stádiumairól szól, vágyakozásról, szeretetről, csalódásról, elhagyatottságról.
 
PRAE.HU: Szerinted mire van szükség ma Magyarországon, hogy valaki elismert-közismert zenész legyen?

A tehetség messze nem elég, ez nyilvánvaló. A kitartás, pénz, szerencse valamilyen kombinációja kell valószínűleg, máshol is, nem csak itt. Persze részemről ez találgatás, mivel sem elismert, sem közismert nem vagyok, főleg itthon.

Polyák Eszter 
PRAE.HU: Milyen terveid vannak a jövőre, van lehetőséged részt venni a fesztiválszezon egyes állomásain?

A fesztiválozáshoz előbb még közönséget kell toborozni. Most az a terv, hogy ezt az anyagot eljuttassam minél több helyre, és természetesen már nagyon szeretnék új dalokat írni. Már alakul egy közreműködés Áts Attila zeneszerző-producerrel, aki amerikai blockbuster filmek trailereihez is ír zenét az ország egyik legtehetségesebb és nemzetközileg is elismert gitárosával, Tom Lumennel.
 
PRAE.HU: CD vagy online letöltés?

Online streaming. Nem szeretek birtokolni. Ha mégis, akkor vinyl.
 
PRAE.HU: Mire utal a név, Naked Woods - a lehető legösszetettebb dolgok is egyszerűen átláthatók?

A 2008-as alakuláskor akusztikus gitár, cselló, cajón felállással játszottunk, csupa fából készült hangszer, erre utalt a név, de nem baj, ha másnak más jut eszébe róla.

Naked Woods Undressed
 
A képek forrása a Naked Woods facebook-oldala (a szerk.)
nyomtat

Szerzők

-- Ruprech Barna --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés